Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

«Από μηχανής Θεός»: Πώς κατάφερε ο 43χρονος Γιώργος να απεγκλωβίσει άτομα από το τρένο στα Τέμπη


Η ιστορία του 43χρονου Γιώργου, του ξυλουργού από το Άγιο Όρος, προκαλεί συγκίνηση καθώς με την αυτοθυσία του και έχοντας πλάι του τον 18χρονο Άγγελο κατάφερε να απεγκλωβίσει συνεπιβάτες του από το επιβατικό τρένο στα Τέμπη - Αποκάλυψε ότι δεν αποχώρησε ποτέ από το σημείο μέχρι να έρθει βοήθεια

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι μετά και τη μετωπική σύγκρουση ενός επιβατικού τρένου με μία εμπορική αμαξοστοιχία, άφησαν ένα ανεξίτηλο «σημάδι» στη χώρα μας. Ωστόσο, πέρα από τις τραγικές ιστορίες των συγγενών των θυμάτων, αλλά και των επιζώντων, που περιέγραψαν το δυστύχημα, συγκίνηση προκαλεί και η αυτοθυσία αρκετών επιβατών, οι οποίοι μπήκαν κυριολεκτικά στη «φωτιά» και κατάφεραν να διασώσουν αρκετούς συνανθρώπους τους από τα βαγόνια.

Ενας από αυτούς, ο οποίος παρέμεινε μέχρι και το τέλος των απεγκλωβισμών της Πυροσβεστικής και των υπόλοιπων σωστικών συνεργείων, ήταν και ο κ. Γιώργος ο οποίος ήταν επιβάτης του έκτου βαγονιού και κατάφερε να απεγκλωβίσει αρκετούς από τους συνεπιβάτες του. «Πρώτα κατεβάσαμε άτομα από το έκτο βαγόνι, μετά από το πέμπτο, το τέταρτο που δεν μπορούσαν να ανοίξουν οι πόρτες και μετά πήγαμε στο τρίτο, όπου εκεί άρχισαν τα δύσκολα. Βγάλαμε όσους ήταν σε θέση να μετακινηθούν», είπε σχετικά.

Ο 43χρονος άνδρας, μαραγκός στο επάγγελμα στο Άγιο Όρος, αποκάλυψε στην τηλεόραση του Mega και την εκπομπή «Live News» ότι δεν αποχώρησε ποτέ από το σημείο της τραγωδίας. Την παρουσία του στο σημείο επιβεβαίωσε και ο 18χρονος Άγγελος Τσιαμούρας, ένα από τα παιδιά που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν αρκετούς συνεπιβάτες του από το μοιραίο Intercity. «Ενας από αυτούς ήταν και ο κ. Γιώργος, ο οποίος μου εμφανίστηκε εμένα εκείνη τη βραδιά σαν Άγιος», είπε σχετικά ο νεαρός Άγγελος.

«Του λέω: Μικρέ Άγγελε, σήκω φύγε όπως είσαι, ο πιο μικρός της παρέας είσαι. Νόμιζα ότι έχει βγει έξω από τις γραμμές του το τρένο γιατί έγινε ένα απότομο τράβηγμα προς τα αριστερά, ούτε έκρηξη είδα. Δεν ξέραμε τι είχε συμβεί», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος για το μοιραίο βράδυ. Ο κ. Γιώργος μαζί με τον Άγγελο έγιναν «ένα» εκείνο το βράδυ και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν αρκετούς επιβάτες. «Στην αρχή βλέπουμε τις φωτιές, οι φωτιές ήταν 40-50 μέτρα μακριά. Ανεβαίνω πάνω εγώ και λέω στον Άγγελο: Εκεί θα πατήσεις, από εδώ και από εκεί. Μετά φέγγω λίγο με τον φακό να δω τι γίνεται και βγαίνει καπνός από μέσα. Ελάτε, λέει, βοηθήστε να βγάλουμε μία ηλικιωμένη», είπε.

«Ερχεται ένας πιτσιρικάς άλλος λέει: «Σε παρακαλώ την κοπέλα μου βγάλε, έχει σπάσει τον σβέρκο της». Αυτή μάλλον πρέπει να ήταν η Ιφιγένεια…», συμπλήρωσε ο κος Γιώργος. Ο κύριος Γιώργος από το Άγιο Όρος δεν έκανε πίσω ούτε λεπτό. Μέχρι να φτάσουν οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βγάλει τραυματισμένους ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια, πάντα με τον μικρό Άγγελο πλάι του.

«Μπαίνω μετά μέσα στο βαγόνι, ανοίγω τον φακό, βλέπω γύρω στους τέσσερις με πέντε ανθρώπους που ήταν ήδη νεκροί. Τρία άτομα ήταν εγκλωβισμένα, λέω στον άνθρωπο που βρήκα: «Είστε τρία άτομα εδώ πέρα», «Όχι δεν είμαστε τρία άτομα», λέει, «είμαστε δύο άτομα, η κοπέλα είναι νεκρή». Κατεβάζουμε μία γιαγιά κάτω και λέει: “Είναι και η εγγονή μου εκεί πέρα με την κόρη μου, έξι μηνών”». Εικόνες που ζωντανεύουν ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια τους. Οι δυο τους, επικοινωνούν μέχρι σήμερα, αρκετές μέρες μετά από το φονικό δυστύχημα.

«Νιώθω πως με έστειλε ο Θεός»

«Νιώθω πως με έστειλε ο Θεός εκεί. Κρατούσα ένα κομποσκοίνι, έλεγα από μέσα μου προσευχές και βρήκα τη δύναμη να σώσω όσους περισσότερους μπορούσα. Ήμουν στο σημείο μέχρι που άρχισαν να φεύγουν σάκοι με σορούς», είπε ο κος Γιώργος. Ο ξυλουργός από το Άγιο Όρος έσωσε όσους τραυματίες ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Η σκέψη του, σε εκείνους που τελικά δεν τα κατάφεραν.

Ο κος Γιώργος περιέγραψε στο Live News τη διάσωση μίας νεαρής κοπέλας, της Κατερίνας. Όπως είπε ο ίδιος, μέσα στο χάος άκουσε τη φωνή μίας κοπέλας να εκλιπαρεί για βοήθεια. «Όταν είδα κάτω από τα συντρίμμια μία κοπέλα που ήταν εγκλωβισμένη, όπως είχε γυρίσει ανάποδα το βαγόνι, άνοιξα τον φακό και είδα το χεράκι της. Μου είπε «σε παρακαλώ, μη φύγεις, σώσε με, βγάλε με!». Της κράτησα το χέρι μέχρι να έρθουν οι διασώστες. Η φλόγα πλησίαζε από τα 40 μέτρα τόσο γρήγορα, μέχρι που έφτασε στα δύο μέτρα μπροστά μας. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ήρθαν άνθρωποι της ΕΜΑΚ και σώθηκε το κορίτσι, τη βγάλαμε», είπε. Μόλις κατάφεραν να τη σώσουν ειδοποιήθηκε ο πατέρας της και η Κατερίνα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

reader.gr