Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Συντάξεις: Πώς θα διαβάσετε το εκκαθαριστικό της προσωπικής διαφοράς σε 4 βήματα



Η νέα προσωπική διαφορά είναι ήδη εμφανής στα εκκαθαριστικά σημειώματα Φεβρουαρίου. Πολλοί συνταξιούχοι όμως δεν γνωρίζουν που να αναζητήσουν τα εκκαθαριστικά η όταν τα εντοπίσουν διαμαρτύρονται γιατί τα θεωρούν πολύπλοκα και δεν βρίσκουν εύκολα τα ποσά που τους ενδιαφέρουν

Μαίρη Λαμπαδίτη

Η τελευταία παροχή προς στους συνταξιούχους, πριν από της εκλογές, το λεγόμενο μπόνους προσωπικής διαφοράς 200-300 ευρώ θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου και απευθύνεται σε όσους δεν έλαβαν την αύξηση των 7.75% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο οι εν λόγω συνταξιούχοι δε θα λάβουν μόνο την παροχή σε χρήμα αλλά θα δουν και λογιστικό όφελος, με τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς ώστε να ανοίξει και γι΄αυτούς ο δρόμος για μελλοντικές αυξήσεις στην τσέπη.

Η νέα προσωπική τους διαφορά είναι ήδη εμφανής στα εκκαθαριστικά σημειώματα Φεβρουαρίου. Πολλοί συνταξιούχοι όμως δεν γνωρίζουν πού να αναζητήσουν τα εκκαθαριστικά η όταν τα εντοπίσουν διαμαρτύρονται γιατί τα θεωρούν πολύπλοκα και δεν βρίσκουν εύκολα τα ποσά που τους ενδιαφέρουν.

Τα τέσσερα βήματα

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε λοιπόν για να βρείτε το νέο ποσό της σύνταξής σας και τη νέα προσωπική σας διαφορά;Πρώτο βήμα: Εισέρχεστε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-efka (efka.gov.gr) και επιλέγετε την υπηρεσία Συνταξιούχοι. Στη συνέχεια πατάτε την επιλογή «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης» και κατόπιν την επιλογή «Μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα κύριων συντάξεων από 1/1/2019.»
Δεύτερο βήμα: Εισέρχεστε στην υπηρεσία πληκτρολογώντας τους κωδικούς του TAXISNET
Tρίτο βήμα: Αναζητάτε δύο ενημερωτικά σημειώματα του Δεκεμβρίου 2022 και του Φεβρουαρίου 2023 ώστε να μπορείτε να τα συγκρίνετε.

Το ενημερωτικό σημείωμα που παραθέτουμε ως παράδειγμα αφορά συνταξιούχο χηρείας του δημοσίου η οποία δεν έλαβε αύξηση 7.75% καθώς διατηρούσε σημαντική προσωπική διαφορά.
Το σημείωμα διαβάζεται ως εξής:

Ενημερωτικό Δεκεμβρίου: Το πρώτο κουτάκι από αριστερά αναφέρει την παλαιά σύνταξη που ελάμβανε η εν λόγω συνταξιούχος πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (παλαιό ποσό σύνταξης προ φόρου 974.39 ευρώ) και εμπεριέχει τις μνημονιακές κρατήσεις.

Το δεύτερο κουτάκι στα δεξιά αφορά στη σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλο (Νέο ποσό σύνταξης προ φόρου 773,11). Ακριβώς από κάτω αναγράφεται η προσωπική σας διαφορά που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 201,28 ευρώ.

Το επόμενο ποσό που σας ενδιαφέρει είναι το τελικό πληρωτέο ποσό που εμφανίζεται στην ανάλυση μηνιαίας πληρωμής και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 819,64 ευρώ.Τέταρτο βήμα: Ανοίγετε το ενημερωτικό σημείωμα του Φεβρουαρίου 2023.

Στην ανάλυση μηνιαίας πληρωμής βλέπετε ότι η προσωπική διαφορά της εν λόγω συνταξιούχου έχει μειωθεί στα 141.36 ευρώ. Το τελικό πληρωτέο ποσό είναι 824,13 ευρώ μεγαλύτερο από του μηνός Δεκεμβρίου καθώς η συνταξιούχος ωφελήθηκε κατά 4.50 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ωστόσο αυτή η ωφέλεια, η αύξηση δηλαδή του καθαρού ποσού, οδήγησε σε μια μικρή φορολογική επιβάρυνση, περίπου 3 ευρώ.

Τρεις προσωπικές διαφορές

Σε άλλες περιπτώσεις εκκαθαριστικών προστίθεται και ένας επιπλέον πίνακας, της σύνταξης με το Νόμο Βρούτση που αφορά μόνο όσους έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Οι εν λόγω συντάξεις επαναυπολογίστηκαν με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης και το τελικό ποσό αυξήθηκε λιγότερο η περισσότερο. Λόγω της αύξησης προέκυψε νέα προσωπική διαφορά.

Δηλαδή για παράδειγμα, συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα με σύνταξη έχει προσωπική διαφορά 210 ευρώ. Η σύνταξή του αυξήθηκε με το νόμο Βρούτση στα 1210 ευρώ με αποτέλεσμα η προσωπική του διαφορά να μειωθεί στα 160 ευρώ.

Ο συνταξιούχος του παραδείγματος δεν πήρε αύξηση στην τσέπη στο τέλος Ιανουαρίου. Όμως μείωσε για τρίτη φορά την προσωπική του διαφορά η οποία υποχώρησε στα 66 ευρώ. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι η αύξηση των συντάξεων το 2024 ανέλθει σε 5% , ο εν λόγω συνταξιούχος θα μπορέσει να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά και να πάρει για πρώτη φορά αύξηση στο χέρι.

imerisia.gr
sidirodromikanea.blogspot.com