Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΟΣΕ: Το δίκτυο με οπτικές ίνες που εγκαταστάθηκε το 2002, δεν αξιοποιήθηκε και… ξηλώθηκε


Ο «χορός» των αποκαλύψεων για τις «αμαρτίες» στον ΟΣΕ συνεχίζεται με φόντο την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Από το 2002 είχε εγκατασταθεί δίκτυο οπτικών ινών στην κύρια σιδηροδρομική γραμμή της χώρας, από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη, ωστόσο, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ ώστε να τοποθετηθεί ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης, που θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία και την ασφάλεια των μετακινήσεων.


Υπενθυμίζεται ότι μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έχουν μπει όλα τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί την τελευταία 15ετία στις συμβάσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, που, αν δεν παρέμεναν «βαλτωμένες» επί σειρά ετών, η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Κάτια Μακρή στον Realfm 97,8, επιτήδειοι άρχισαν να λεηλατούν τις οπτικές ίνες, θεωρώντας ότι ενδεχομένως να είχαν χαλκό, ενώ κάποια άλλα τμήματα κατέστησαν άχρηστα. Το 2010, το δίκτυο με την οπτική ίνα ξηλώθηκε και επισήμως, τόνισε η Κάτια Μακρή, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το ποσό που είχε δαπανηθεί για την εγκατάσταση των οπτικών ινών που ουσιαστικά «πετάχτηκαν από το παράθυρο», καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

«Θα σας πω κάτι σοκαριστικό το οποίο έμαθα χθες και δείχνει το μέγεθος του σκανδάλου του ΟΣΕ… Το τσέκαρα ότι είναι έτσι. Το 2002 ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και επειδή το ζήταγαν οι Αμερικάνοι για την ασφάλεια είχαν εγκαταστήσει δίκτυο οπτικών ινών από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη, σε όλη τη διαδρομή… Το δίκτυο τέλειωσε, την επόμενη κιόλας χρονιά θα μπορούσε να έχει ‘κουμπώσει’ πάνω του ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης.
Το βασικό είναι να έχεις την οπτική ίνα, την πρώτη ύλη για να μπορέσεις να ‘κουμπώσεις’ πάνω ένα σύστημα. Ποτέ δεν ‘κούμπωσε’ φυσικά κανένα σύστημα. Σιγά σιγά η οπτική ίνα άρχισε να γίνεται αντικείμενο λεηλασίας, κομμάτι κομμάτι από τις διάφορες ομάδες που νόμιζαν ότι έχει χαλκό, δεν ήξεραν ακριβώς τι είναι, άλλα κομμάτια ουσιαστικά αχρειστεύτηκαν από μόνα τους, αφού δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και το 2010 ξηλώθηκε και επισήμως. Προσπάθησα να μάθω πόσο μπορεί να κόστισε αυτό το οποίο πετάχτηκε από το παράθυρο. Ή κανείς δεν ήθελε να μου πει ή κανείς δεν θυμόταν πλέον μετά από τόσα χρόνια», είπε η Κάτια Μακρή.

enikos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com