Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Βρετανία: Μαζική απεργία σιδηροδρομικών, δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών.


Μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, σιδηροδρομικοί και καθηγητές πανεπιστημίου στη Βρετανία κατέβηκαν σε απεργία την Τετάρτη με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, στη μεγαλύτερη συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων 30 ετών, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα.

 Η μαζική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, να ανασταλούν τα περισσότερα δρομολόγια τρένων, ενώ ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να βοηθήσει με τους ελέγχους στα σύνορα, εάν χρειαστεί. 
Περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί κατέβηκαν σε απεργία, η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα που παίρνει μέρος στην κινητοποίηση. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απεργών στη Βρετανία εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να καλύπτεται το υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.
Σήμερα εξάλλου απεργούν και 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι από περισσότερους από 120 φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης δεκάδες χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίου και σιδηροδρομικοί. 

Απεργούν οι σιδηροδρομικοί 

Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα τρένα στην Αγγλία την Τετάρτη, καθώς οι σιδηροδρομικοί ξεκίνησαν τη διήμερη απεργία τους, ζητώντας αυξήσεις. 

Από τις 14 σιδηροδρομικές εταιρείες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, μόνο τέσσερις θα πραγματοποιήσουν ελάχιστα δρομολόγια. Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στις γραμμές από τη Σκωτία και την Ουαλία προς το Λονδίνο, αλλά όχι στο εσωτερικό των χωρών αυτών, καθώς τα συνδικάτα εκεί κατέληξαν σε συμφωνία για τα μισθολόγια και έτσι δεν συμμετέχουν στην απεργία. 
Το συνδικάτο των μηχανοδηγών προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις, μέχρι το καλοκαίρι, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες. 
Η «καλύτερη» πρόταση των εργοδοτών ήταν για αύξηση 8% σε δύο χρόνια υπό όρους, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Η διαρροή της πρότασης στον Τύπο, πριν απαντήσει το συνδικάτο, εξόργισε τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους, που αποφάσισαν να προχωρήσουν με την απεργία. Ο μέσος μισθός ενός μηχανοδηγού είναι 60.000 λίρες τον χρόνο. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022 έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια 480 εκατ. λιρών για τους σιδηροδρόμους. 

Πηγή: Protagon.gr
sidirodromikanea.blogspot.com