Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Το Τραμ της Λισαβόνας


Το δίκτυο τραμ της Λισαβόνας (πορτογαλικά: Rede de Eléctricos de Lisboa) εξυπηρετεί το δήμο της Λισαβόνας. Λειτουργεί από το 1873, και σήμερα περιλαμβάνει πέντε αστικές γραμμές

Ιστορία

Το πρώτο τραμ στη Λισαβόνα εκτέλεσε δρομολόγιο στις 17 Νοεμβρίου 1873 με μια γραμμή.

Στις 30 Αυγούστου του 1901, το πρώτο ηλεκτρικό τραμ της Λισαβόνας άρχισε να λειτουργεί. Μέσα σε ένα χρόνο, όλα τα τραμ της πόλης είχε μετατραπεί σε ηλεκτροκίνητα.

Μέχρι το 1959, το δίκτυο των γραμμών αναπτύχθηκε περαιτέρω, και μέχρι το τέλος του έτους έφτασε στη μεγαλύτερή του έκταση. Την περίοδο αυτή υπήρχαν συνολικά 27 γραμμές τραμ στη Λισαβόνα, εκ των οποίων οι έξι λειτουργούν ως κυκλικές γραμμές. Δεδομένου ότι οι κυκλικές γραμμές λειτουργούν και προς τις δύο κατευθύνσεις, το καθένα με το δικό του αριθμό της διαδρομής του, είναι πιο σωστό να μιλάμε για συνολικά 24 γραμμές τραμ.

Με την κατασκευή του μετρό της Λισαβόνας και την επέκταση του συστήματος των λεωφορείων ξεκίνησε η πτώση του δικτύου των τραμ.

Σήμερα

Οι εναπομείναντες πέντε γραμμές λειτουργούν μόνο στο νότιο κέντρο και δυτικά της πόλης. Εκτός από τουριστικό αξιοθέατο, οι εν λόγω γραμμές εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικό, διότι συμφώνα με την ιδιομορφία της τοπογράφησης της πόλης πολλά τμήματα της μπορούν να εξυπηρετούνται μόνο από μικρά τραμ.

Η εταιρία carris έχει τον έλεγχο της λειτουργίας του τραμ και των λεωφορείων στην πόλη της Λισαβόνας

takeatour.gr
sidirodromikanea.blogspot.com