Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Ξεκινάει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα -Πότε θα «σκαφτεί» η Αθήνα;Ο πρώτος Μετροπόντικας είναι σχεδόν έτοιμος να ξεκινήσει το ταξίδι του για τη διάνοιξη της σήραγγας της Γραμμής 4 του Μετρό.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη εκκίνηση του ταξιδιού του πρώτου εκ των δύο μετροπόντικων που θα διανοίξουν τις σήραγγες για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό, που με προϋπολογισμό περί τα 1,5 δισ. ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, κ. Χρήστος Ιωάννου, προχώρησε στην εκτίμηση ότι έως τα τέλη του Μαρτίου το πρώτο μηχάνημα, που εγκαθίσταται στην Κατεχάκη, θα είναι έτοιμο, ώστε στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς τον Ευαγγελισμό. Εκεί αργότερα θα συναντηθεί με τον δεύτερο μετροπόντικα ο οποίος θα αφιχθεί στη χώρα μας το καλοκαίρι και θα ξεκινήσει από το φρέαρ του Άλσους Βεΐκου.

Ο μετροπόντικας στην Κατεχάκη είναι τύπου S1323-A και κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας Herrenknect AG, αποκλειστικά για τη διάνοιξη της Γραμμής 4.

Παράλληλα, ο κ. Χρήστος Ιωάννου γνωστοποίησε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκκινήσουν οι εργασίες και σε 3-4 ακόμη σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες αφορούν στο πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του Μετρό, «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», με σήραγγα μήκους 12,8 χλμ. και συνολικά 15 νέους σταθμούς οι οποίοι είναι οι εξής: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.

Πρόκειται για ένα έργο που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2029 και θα έχει καθοριστική συμβολή στην αποσυμφόρηση των υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, αλλά και στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. Επίσης θα οδηγήσει στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

Με τη Γραμμή 4 οι πολίτες θα μετακινούνται από το Γουδή στην Κυψέλη – και το αντίστροφο σε 13 λεπτά κι από το Άλσος Βεΐκου στα Εξάρχεια σε 7 λεπτά.

Υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επίσης, βρίσκεται και το δεύτερο τμήμα της Γραμμής 4 που βρίσκεται στο στάδιο των μελετών. Η γραμμή θα έχει μήκος 9,6 χλμ. και θα καλύψει τη Λεωφ. Κηφισίας μέχρι το Μαρούσι.

carandmotor.gr
sidirodromikanea.blogspot.com