Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Η Σερβία θα λάβει τη μεγαλύτερη επιχορήγηση από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση των σιδηροδρόμων


Η Σερβία πρόκειται σύντομα να λάβει χρήματα από την ΕΕ ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή του σιδηροδρόμου Βελιγραδίου-Νις έως το 2029, καθιστώντας τον τη μεγαλύτερη ενιαία επιχορήγηση που έχει λάβει ποτέ η Σερβία από το μπλοκ.

Η σύμβαση για την ανακατασκευή του σιδηροδρόμου Βελιγραδίου-Νις θα κοστίσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από επιχορήγηση της ΕΕ, σύμφωνα με το Demostat.

Πρωτοπόρος στην κατασκευή οικονομικά είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει εγκρίνει δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή τράπεζα για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη έχει, από την πλευρά της, διαθέσει 550 εκατομμύρια ευρώ και μέρος της ανασυγκρότησης θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Σερβίας.

Η μεγαλύτερη επιχορήγηση ποτέ προέρχεται από το Επενδυτικό Πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ανακατασκευή 230 χιλιομέτρων του σιδηροδρόμου θα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα αυτού του τύπου στη Σερβία. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2029 και τα τρένα αναμένεται να ταξιδεύουν με ταχύτητα έως και 200 ​​χιλιόμετρα την ώρα.

Ο σιδηρόδρομος Βελιγραδίου-Νις αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, γι' αυτό είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να τον εκσυγχρονίσει.

Πολλές διαδρομές που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν από τη Σερβία και το τμήμα που θα ανακατασκευαστεί θεωρείται ότι είναι η ραχοκοκαλιά του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και βασικός δρόμος για τη σύνδεση της Δυτικής Ευρώπης με τα Δυτικά Βαλκάνια και προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

euractiv.com
sidirodromikanea.blogspot.com