Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Η ελβετική startup κάνει την πρώτη προσπάθεια εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας στους σιδηροδρόμους


Η ελβετική startup Sun-Ways έχει αναπτύξει μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λύση βάσει της οποίας απλώνει απευθείας ηλιακές μονάδες ανάμεσα στις σιδηροδρομικές γραμμές σαν χαλί. Τα πάνελ μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή για εργασίες συντήρησης.

Η ελβετική startup Sun-Ways αναπτύσσει επί του παρόντος συστήματα φωτοβολταϊκών που μπορούν να τοποθετηθούν μεταξύ σιδηροδρομικών γραμμών. Εργάζεται σε ένα έργο που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο τον Μάιο του 2023. Αποτελείται από μια μηχανικά αποσπώμενη φωτοβολταϊκή μονάδα που θα καταλαμβάνει ένα τμήμα τροχιάς που ανήκει στην ελβετική σιδηροδρομική εταιρεία Transports Publics Neuchâtelois SA.
Η εταιρεία ανέπτυξε τη μηχανική ιδέα σε συνεργασία με την École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) και την ελβετική εταιρεία καινοτομίας Innosuisse. Είπε ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να προσυναρμολογηθεί σε ένα εργοστάσιο και στη συνέχεια να φορτωθεί σε ένα ειδικό τρένο. Στη συνέχεια, οι ηλιακές μονάδες τυλίγονται σαν χαλί ανάμεσα στις ράγες. Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί επίσης να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή για να καταστεί δυνατή η συντήρηση.
Εάν η λύση λειτουργήσει, οι δυνατότητες μόνο στην Ελβετία είναι τεράστιες, είπε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι η χώρα διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο που εκτείνεται σχεδόν σε 7.000 χιλιόμετρα. Μέχρι και 1 TWh ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να παραχθεί με αυτόν τον τρόπο, ισχυρίστηκε.
Η Sun-Ways κοιτάζει επίσης πέρα ​​από την εγχώρια αγορά της. Σημείωσε ότι υπάρχει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο περίπου 260.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ευρώπη και περίπου 1,16 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε όλο τον κόσμο. Είπε ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με απροσδιόριστους επενδυτές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσφέρει τη λύση της σε βιομηχανική κλίμακα.


pv-magazine.com
sidirodromikanea.blogspot.com