Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Η ιταλική κυριαρχία στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με το "βλέμμα" σε λιμάνια και Ε/Κ


Την κυριαρχία της στον ελληνικό σιδηρόδρομο δύναται να ενισχύσει η Hellenic Train, η οποία αποτελεί θυγατρική εταιρεία του κρατικού ιταλικού σιδηροδρομικού ομίλου της FS.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ανοίξει η οικονομική προσφορά της Hellenic Train για το Θριάσιο ΙΙ, το οποίο διεκδικεί σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Damco του ομίλου Κοπελούζου.

Εάν η Hellenic Train "πάρει" και το Θριάσιο ΙΙ ενισχύει περαιτέρω τη δεσπόζουσα θέση της στον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς θα διαθέτει:

Α. Εταιρεία μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Η Hellenic Train διαθέτει (ουσιαστικά) το μονοπώλιο στις εγχώριες επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές, αφού στο μόνο τμήμα που έχει ανταγωνισμό είναι το "Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο" από τη ΣΤΑΣΥ.

Αντίστοιχα, στις εμπορευματικές μεταφορές, ο κύριος ανταγωνιστής της είναι η RCLG που ανήκει στην ελληνική Goldair και την αυστριακή OBB.

Στο πεδίο αυτό, τις εμπορευματικές μεταφορές, συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η Hellenic Train συνεργάζεται ήδη με την Cosco και την Pearl στο Ικόνιο και τον ΟΛΘ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σχολιάζει η εταιρεία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον τομέα των επιβατών, ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών έχει αποδειχθεί ουσιαστικά ανθεκτικός στις επιπτώσεις της πανδημίας, με αυξήσεις, τόσο στα έσοδα, όσο και στην παραγωγή.

Η Hellenic Train υποστηρίζει ότι βελτιώθηκε η ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται από και προς το λιμάνι του Πειραιά, με συχνότερα δρομολόγια, ενώ και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκαν τακτικά δρομολόγια.

Επίσης, θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί στους τομείς μεταφοράς χάλυβα και στρατιωτικού υλικού, κυρίως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Γι’ αυτό το λόγο, στην αγορά των εμπορευματικών μεταφορών κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν την Hellenic Train να έχει "βολιδοσκοπηθεί" για τυχόν συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα διεκδίκησης περιφερειακού λιμένα.

Επίσης, ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών της εταιρείας δύναται να μετασχηματιστεί, ενώ δεν αποκλείεται και η επίτευξη κάποιας στρατηγικής συμφωνίας.

Β. Επισκευαστικές βάσεις / μηχανοστάσια (η Hellenic Train έχει εξαγοράσει και συγχωνεύσει την ΕΕΣΣΤΥ).

Γ. Σιδηροδρομικό terminal (Θριάσιο ΙΙ), με αποθήκες στο Θριάσιο, το οποίο θα αποτελέσει τον "πυρήνα" των εμπορευματικών μεταφορών της Αττικής.

Τα χαρακτηριστικά του Θριασίου ΙΙ

Το Θριάσιο ΙΙ ή αλλιώς, ο Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και Σταθμός Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) αφορά ακίνητο έκτασης 1.450 στρεμμάτων περίπου, κυριότητας ΟΣΕ, στο οποίο έχουν κατασκευασθεί και υφίστανται σιδηροδρομικές υποδομές, οδοί πρόσβασης, σιδηροδρομικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου και γραφείων, καθώς και χώροι αποθήκευσης και άλλα κτήρια υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Η σύμβαση παραχώρησης που θα συναφθεί, εφόσον στεφθεί από επιτυχία ο διαγωνισμός, έχει ως αντικείμενο την εκτέλεση του τεχνικού έργου (ολοκλήρωση μελετών, κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού) του σιδηροδρομικού terminal, καθώς και την παροχή των υπηρεσιών, τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.
Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, περιλαμβανομένης και της περιόδου εκτέλεσης του τεχνικού έργου, ορίστηκε στα 30 έτη.

.capital.gr
sidirodromikanea.blogspot.com