Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Περού: Διαδηλωτές ξήλωσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούν στο μνημείο Μάτσου Πίτσου


FILE PHOTO: Η αρχαία πόλη του Περού Μάτου Πίτσου EPA, Paolo Aguilar 21/01/2023

Οι αρχές του Περού αποφάσισαν να κλείσουν το Μάτσου Πίτσου, το τουριστικό στολίδι των ‘Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, λόγω των ταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα από τον Δεκέμβριο, στις οποίες 46 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

“Δόθηκε εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας (χερσαίες προσβάσεις, Μονοπάτι των ‘Ινκας) και της Llaqta (Γιάκτα, ακρόπολη) του Μάτσου Πίτσου λόγω της κοινωνικής κατάστασης και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκεπτών”, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο σιδηρόδρομος, ο μόνος τρόπος για να μεταβεί κάποιος στην τοποθεσία αυτή — εκτός από την πορεία — κόπηκε εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς η γραμμή υπέστη ζημιές από διαδηλωτές.
Σύμφωνα με την εταιρία που τον διαχειρίζεται, αφαιρέθηκαν ράγες από τους διαδηλωτές.
Τουλάχιστον 400 τουρίστες — από τους οποίους 300 ξένοι — είναι εγκλωβισμένοι στους πρόποδες της τοποθεσίας, στο ‘Aγκουας Καλιέντες.
“Δεν ξέρουμε αν θα έρθει ένα τρένο να μας πάρει. Όλοι οι τουρίστες εδώ κάνουν ουρά για να εγγραφούν” προκειμένου να φύγουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιλιανός τουρίστας Άλεμ Λόπες την Παρασκευή.
Οι τουρίστες “δεν μπορούν να βγουν έξω επειδή ο σιδηρόδρομος έχει υποστεί ζημιές σε διάφορα σημεία”, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο.
“Κάποιοι τουρίστες επέλεξαν να περπατήσουν μέχρι το Πισκακούτσο, αλλά είναι μια πορεία έξι ωρών ή περισσότερο και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν”.
Το Πισκακούτσο είναι το πλησιέστερο χωριό στο Μάτσου Πίτσου που συνδέεται με το οδικό δίκτυο.
Τον Δεκέμβριο, τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί επίσης στο σημείο αυτό προτού απομακρυνθούν με ειδικό τρένο, υπό την επίβλεψη της αστυνομίας και ομάδων σιδηροδρομικών εργατών, για να επισκευαστεί η γραμμή.
Οι διαδηλώσεις — με αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και τη διάλυση του Κοινοβουλίου – έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 46 ανθρώπους (45 πολίτες και έναν αστυνομικό) από τις 7 Δεκεμβρίου.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν μετά την αποπομπή και τη σύλληψη του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος θέλοντας να διαλύσει το Κοινοβούλιο το οποίο ετοιμαζόταν να τον παύσει από το αξίωμα.

hellasjournal.com με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

sidirodromikanea.blogspot.com