Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Τρένο-πύραυλος θα συνδέει τη Μελβούρνη με το Σίδνεϊ σε 3 ώρες

«Πάρτε μαθήματα από την Ιαπωνία», λέει ο Ιάπωνας πρέσβης

Το γνωστό τρένο-σφαίρα του ιαπωνικού δικτύου Shinkansen. Φώτο: tikisada/Pixabay

Ένα σιδηροδρομικό δίκτυο για τρένα υψηλής ταχύτητας θα φέρει κοινωνική και οικονομική επανάσταση στην Αυστραλία, παρέχοντας τη δυνατότητα να μετατραπεί η πρωτεύουσα της χώρας σε παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο, λέει ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αυστραλία.

Καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας στην ανατολική ακτή μετά από δεκαετίες διαβουλεύσεων και αναβολών, ο πρέσβης Shingo Yamagami δήλωσε ότι η Ιαπωνία μπορεί να προσφέρει σημαντικά μαθήματα από το αξιοθαύμαστο δίκτυο Shinkansen, ή τρένο–σφαίρα (bullet train), που διαθέτει.

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας δεν είναι μόνο ένα μέσο μεταφοράς, είναι ένα μέσο μετασχηματισμού», δήλωσε σε συνέντευξή του σε Αυστραλιανή εφημερίδα.

«Μόλις εισαχθεί, θα αλλάξει εντελώς τόσο [το] οικονομικό όσο και το κοινωνικό τοπίο στην Αυστραλία, διότι αυτό είναι που βιώσαμε στην Ιαπωνία».

Ο κ. Yamagami δήλωσε επίσης ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «συμβολικό έργο συνεργασίας μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας επισφραγίζοντας τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών».

Κατά την ανακοίνωση του σχεδίου των Εργατικών για το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Anthony Albanese δήλωσε: «Το όραμά μου είναι ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας που θα εκτείνεται από το Brisbane στη Μελβούρνη».

Είπε ότι τα τρένα θα κινούνται με ταχύτητες έως και 350 χιλιόμετρα την ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα ταξίδι από τη Μελβούρνη στο Σίδνεϊ θα διαρκεί μόνο τρεις ώρες περίπου.

Σε ακολουθία αυτών των δηλώσεων, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία τον περασμένο μήνα για τη δημιουργία μιας Αρχής Σιδηροδρόμων Υψηλών Ταχυτήτων με αποστολή τον εντοπισμό και την εξασφάλιση σιδηροδρομικών διαδρόμων και την επίβλεψη της κατασκευής και λειτουργίας του δικτύου.

Η αρχή θα γίνει με τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ Newcastle και Σίδνεϊ. Η Κοινοπολιτεία συγχρηματοδοτεί ένα έργο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών βόρεια του Σίδνεϊ ως πρώτο βήμα, με τελικό πλάνο τη σύνδεση Brisbane–Μελβούρνης με στάσεις στην Καμπέρα, το Σίδνεϊ και περιφερειακά κέντρα.

Ο κ. Yamagami δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τους αμφισβητίες που υποστηρίζουν ότι η Αυστραλία δεν έχει αρκετά μεγάλο πληθυσμό που να δικαιολογεί ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, αναφέροντας το παράδειγμα της γενέτειράς του, Karuizawa, στο νομό Nagano, καταδεικνύοντας τον δραματικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας σε πόλεις όπως η Καμπέρα και το Newcastle, φέρνοντάς τις πιο κοντά στο Σίδνεϊ.

Η εισαγωγή του τρένου «σφαίρα» τη δεκαετία του 1990 μείωσε τον χρόνο ταξιδιού από την Karuizawa στο Τόκιο από 3½ ώρες σε μία, μετατρέποντάς την από μια ήσυχη πόλη-θέρετρο σε συγκοινωνιακό κόμβο.

«Μόλις η Καμπέρα συνδεθεί με το Σίδνεϊ [με τρένο υψηλής ταχύτητας], η θέση της Καμπέρα θα αλλάξει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας», είπε.

«Η Καμπέρα θα γίνει πιο προσιτή στους διεθνείς επισκέπτες».

Υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια επιβάτες ταξιδεύουν κάθε χρόνο με τα τρένα «σφαίρα» της Ιαπωνίας, τα οποία κινούνται με ταχύτητες έως και 320 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα τρένα «σφαίρα» φημίζονται για την άνεση, την ασφάλεια και την αξιοπιστία τους, με τα περισσότερα από αυτά να αναχωρούν στην ώρα τους με ακρίβεια δευτερολέπτου.

neoskosmos.com
sidirodromikanea.blogspot.com