Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Τα τρένα στους κύριους διαδρόμους πρέπει να παρακολουθούνται από το σύστημα ασφαλείας ETCS.


Οι προετοιμασίες για μια σημαντική αλλαγή στους σιδηροδρόμους της Τσεχίας συνεχίζονται. Σε δύο χρόνια, στους δύο κύριους διαδρόμους θα πρέπει να κυκλοφορούν μόνο τρένα εξοπλισμένα με τον ευρωπαϊκό εξοπλισμό ασφαλείας γνωστό ως ETCS. Θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια, το υπουργείο Μεταφορών συνεχίζει να υπολογίζει στην προθεσμία παρά το υψηλό κόστος.

Στα τρένα εξπρές από την Πράγα για την Οστράβα, η ρουτίνα είναι η ίδια εδώ και έντεκα χρόνια. Εάν ο οδηγός αποκοιμιόταν, λιποθυμούσε ή περνούσε από κόκκινο φανάρι, η ατμομηχανή σταματούσε μόνη της, αλλά με καθυστέρηση. Το κράτος θέλει τώρα μια υπόσχεση 100% ασφάλειας με τη μορφή του ETCS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένων).

«Το σύστημα παρακολουθεί de facto τον μηχανοδηγό κάθε στιγμή. Τόσο η ταχύτητά του όσο και το πού μπορεί να φτάσει», εξηγεί ο Vladimír Říha από το Κέντρο Τηλεματικής και Διαγνωστικής της Διοίκησης Σιδηροδρόμων.

Όλα λειτουργούν με βάση τη μετάδοση σημάτων από πομπούς μεταξύ των σιδηροτροχιών, τα λεγόμενα balises. Αλλά υπάρχουν μόνο λίγοι κατασκευαστές και δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Έτσι, οι προσφορές για αγορά συχνά καταλήγουν σε αποτυχία ή σε υψηλή τιμή. Τώρα είναι συνήθως περίπου 15 εκατομμύρια κορώνες για ένα εξοπλισμένο όχημα. Μετατράπηκε στην αναλογία των επιβατικών αυτοκινήτων, είναι παρόμοιο με το κράτος που αναγκάζει τους ιδιοκτήτες παλαιότερων αυτοκινήτων να αγοράζουν εξοπλισμό για εκατό έως διακόσιες χιλιάδες, διαφορετικά δεν θα τους επιτραπεί στον αυτοκινητόδρομο.

Αυτόν τον Δεκέμβριο, το κράτος απαγόρευσε τα οχήματα χωρίς ETCS από την πρώτη γραμμή που οδηγεί από το Olomouc στο Uničov. Και σε δύο χρόνια, θέλει να εφαρμόσει το ίδιο σε δύο διαδρόμους σε όλη τη δημοκρατία. Ο Radek Šauer, για παράδειγμα, πούλησε την εταιρεία μεταφορών του λόγω των αναμενόμενων εξόδων. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με έναν δυνατό σύντροφο.

Το Υπουργείο δεν θέλει να περιμένει

Ταυτόχρονα, οι τεχνολογίες αναπτύσσονται. Το τμήμα εμπορευμάτων των Τσεχικών Σιδηροδρόμων αναπτύχθηκε ειδικός εξοπλισμός μετά το ατύχημα κοντά στο Mariánské Lázně. Η δορυφορική πλοήγηση δείχνει στον οδηγό πού βρίσκεται και τι είναι μπροστά του. Συμπεριλαμβανομένων σταθμών ή σημάτων.
Η ανάπτυξη της συσκευής συνεχίζεται τώρα προς ένα σύστημα που θα μπορούσε να σταματήσει το τρένο και θα μπορούσε επίσης να αναγνωρίσει μια επικείμενη σύγκρουση. Δεν προορίζεται να αντικαταστήσει άμεσα το ETCS, αλλά το αναφερόμενο πρωτότυπο πλησιάζει όλο και περισσότερο στις δυνατότητές του, σε ένα κλάσμα της τιμής. Όμως το υπουργείο δεν θέλει να περιμένει και επιμένει στην εισαγωγή σε δύο χρόνια.
«Η προθεσμία ισχύει. Όλοι το γνωρίζουν, το έχουμε επιβεβαιώσει επανειλημμένα. Χρειαζόμαστε το ETCS γιατί είναι το μόνο σύστημα που είναι πραγματικά ενεργό», λέει ο František Jemelka, εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών.
Ταυτόχρονα, οι τρέχουσες τεχνολογίες μοιάζουν εντυπωσιακά με το σύστημα διοδίων. Η Τσεχία το κατασκεύασε επίσης αρχικά ακριβά σε πομπούς μικροκυμάτων που βρίσκονται στις πύλες πάνω από τον αυτοκινητόδρομο, για να μεταβεί στη συνέχεια σε δορυφορικό σύστημα με τον επόμενο χειριστή ούτως ή άλλως. Και ακόμη και στην περίπτωση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, εμπλέκονται πολλά χρήματα. Η εφαρμογή του ETCS θα κοστίσει μόνο στη Διοίκηση Σιδηροδρόμων σχεδόν πενήντα δισεκατομμύρια για τα επόμενα επτά χρόνια.

ct24.ceskatelevize.cz
sidirodromikanea.blogspot.com