Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ERTMS CSS: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΟΚΙΜΗ ΕΠΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Η ProRail εφαρμόζει Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρόμων (ERTMS), το διεθνές πρότυπο για την ψηφιακή ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Είναι ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου ταχύτητας που κάνει τους σιδηροδρόμους ασφαλέστερους, πιο αξιόπιστους και πιο διαλειτουργικούς. 

Αυτό θα αυξήσει τη χωρητικότητα και θα απλοποιήσει τη διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία. Το 2030, το ERTMS πρέπει να εφαρμοστεί στις πιο πολυσύχναστες διαδρομές στην Ολλανδία.

Η Thales είναι ο συμβατικός εταίρος για το νέο ERTMS Central Safety System (CSS) στο ολλανδικό σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο ελέγχεται και εποπτεύεται από την ProRail. Αυτό το σύστημα για ασφαλή έλεγχο διαδρομής και τρένων αποτελείται από στοιχεία υλικού και λογισμικού, τα οποία θα αλληλεπιδρούν με την υπάρχουσα σιδηροδρομική υποδομή.

Βασικό στοιχείο για την επιτυχή υλοποίηση του CSS είναι η ενσωμάτωση του ελεγκτή αντικειμένων DCA (Distributed Control Architecture) της Thales και της υποδομής του ProRail. Για να διασφαλίσουν τις διεπαφές μεταξύ του CSS και της σιδηροδρομικής υποδομής, η Thales και η ProRail ευθυγραμμίστηκαν με τις πρώτες δοκιμές προενσωμάτωσης που πραγματοποιήθηκαν στο Railcenter στο Amersfoort.

Για αυτές τις δοκιμές, μια ολοκαίνουργια έκδοση του ελεγκτή αντικειμένων DCA στάλθηκε στο Railcenter. Οι ελεγκτές αντικειμένων συνδέθηκαν με μηχανές πραγματικού σημείου, οι οποίες είναι οι ηλεκτρικοί ενεργοποιητές για την εναλλαγή ενός σιδηροδρομικού σημείου. Το πεδίο εφαρμογής της δοκιμής κάλυψε τη σωστή εκτέλεση των εντολών μεταγωγής σημείου από τον ελεγκτή αντικειμένων Thales στις μηχανές σημείων. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ρεύματος και τάσης υπό διαφορετικές συνθήκες. Επίσης, ελέγχθηκε και τεκμηριώθηκε η σωστή συμπεριφορά του συστήματος σε περίπτωση αστοχίας.

Μια κοινή ομάδα δοκιμών από ειδικούς προϊόντων της Thales και ειδικούς του ProRail ERTMS βρέθηκαν στο Railcenter για να προετοιμάσουν και να εκτελέσουν τις δοκιμαστικές δραστηριότητες σε στενή συνεργασία με τον ειδικό του Railcenter. Η Thales και η ProRail έχουν και οι δύο τη φιλοδοξία να συνεργαστούν προς όφελος του έργου. Αυτό το κοινό τεστ προενσωμάτωσης είναι ένα καλό παράδειγμα.

Τι είναι ο ελεγκτής αντικειμένων

DCA Το DCA λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του ψηφιακού κόσμου (ο σύμπλεγμα) και του αναλογικού κόσμου (σημεία και σήματα).
Ο ελεγκτής αντικειμένου DCA λαμβάνει ψηφιακές εντολές από την αλληλασφάλιση, που συνήθως παρέχονται μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών. Όταν λαμβάνεται μια εντολή, ο ελεγκτής DCA αλλάζει ένα ηλεκτρικό ρεύμα για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία – για παράδειγμα, για να μετακινήσει ένα σύνολο σημείων ή να εμφανίσει μια πτυχή πράσινου σήματος. Δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη μέσα στον ελεγκτή, το ρεύμα στα σημεία και τα σήματα εναλλάσσεται μέσω ηλεκτρονόμων στερεάς κατάστασης και όχι ηλεκτρομηχανικών.
Εκτός από το ότι επιτρέπει στην αλληλασφάλιση να ελέγχει τα στοιχεία πεδίου, ο ελεγκτής DCA παρακολουθεί την κατάσταση κάθε στοιχείου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και το αναφέρει στη διασύνδεση - για παράδειγμα, με ποιον τρόπο ορίζονται τα σημεία ή ποια πτυχή σήματος εμφανίζεται.
Όπως όλες οι λύσεις της Thales, το DCA είναι "Cybersecured by Design". Αυτό σημαίνει ότι η άμυνα κατά των κυβερνοεπιθέσεων είναι ενσωματωμένη στη λύση.

thalesgroup.com
sidirodromikanea.blogspot.com