Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Το πρώτο έξυπνο τερματικό σιδηροδρομικής εφοδιαστικής στον κόσμο. Βίντεο.


Το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας ανθίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, η διηπειρωτική κυκλοφορία που ρέει μεταξύ Ανατολής και Δύσης απαιτεί κυριολεκτικά αλλαγή τροχιάς. Στην καρδιά της Ευρώπης, η πόλη Fényeslitke στην Ουγγαρία είναι το σημείο όπου συναντώνται οι τυπικοί και μεγάλοι σιδηρόδρομοι. Όλα τα φορτία που ταξιδεύουν μεταξύ των δύο ηπείρων πρέπει να εναλλάσσονται μεταξύ τρένων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ένας από τους γιγάντιους γερανούς στη σιδηροδρομική γραμμή στο EWG

Σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2022, ο τερματικός τερματικός σταθμός East-West Gate (EWG) στο Fényeslitke λειτουργεί ως κόμβος για τα σιδηροδρομικά, οδικά και πλωτά δίκτυα μεταφορών της περιοχής. Με ικανότητα χειρισμού έως και 1,2 εκατομμυρίων TEU (αντίστοιχες μονάδες είκοσι ποδιών) ετησίως, είναι ένας από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς διατροπικών μεταφορών στην Ευρώπη.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι συνηθισμένο λιμάνι, είναι το πρώτο τερματικό logistics στον κόσμο που χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενους γερανούς για τη μετακίνηση εμπορευματοκιβωτίων εξ αποστάσεως, καθιστώντας τον πρώτο έξυπνο σιδηροδρομικό τερματικό εφοδιαστικής Ευρώπης της EWG.
«Τα ιδιωτικά δίκτυα 5G της εταιρείας μας καθιστούν δυνατή την ψηφιοποίηση εντελώς νέων κλάδων της βιομηχανίας. Η Huawei έχει ήδη κατασκευάσει πολλά παρόμοια συστήματα στην Κίνα. Στην Ευρώπη, ωστόσο, αυτό είναι το πρώτο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων όπου χρησιμοποιείται μια αυτοοδηγούμενη, τηλεκατευθυνόμενη λύση, η οποία υλοποιείται μέσω της τεχνολογίας 5G». Colin Cai, Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei Technologies Hungary
Ο τερματικός σταθμός EWG διαθέτει έναν γερανό πλάτους 41 μέτρων και δύο γερανούς πλάτους 28 μέτρων σε ράγες, καθώς και έναν γερανό ελεύθερης εμβέλειας ύψους 20 μέτρων. Αντί οι οδηγοί να χειρίζονται κάθε γερανό από μια καμπίνα ψηλά από το έδαφος, οι γερανοί είναι εξοπλισμένοι με 20 κάμερες υψηλής ανάλυσης των οποίων οι εικόνες τροφοδοτούνται σε απομακρυσμένους χειριστές. Οι γερανοί είναι επίσης εξοπλισμένοι με προηγμένους αισθητήρες και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI), που τους επιτρέπουν να λειτουργούν με υψηλό βαθμό ακρίβειας και ταχύτητας. Απαιτούνται μεγάλα εύρη ζώνης για τη μεταφόρτωση των εικόνων από τους γερανούς και την προβολή τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ απαιτείται χαμηλή καθυστέρηση για τον ακριβή έλεγχο των γερανών. Το εξατομικευμένο ιδιωτικό δίκτυο 5G υψηλής ασφάλειας δεδομένων επιτρέπει τον ασύρματο τηλεχειρισμό σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρη την περιοχή του τερματικού κοντέινερ.


Ένας χειριστής που ελέγχει από απόσταση έναν γερανό από ένα γραφείο

Ο τηλεχειρισμός αυτών των γερανών μειώνει σημαντικά την ανάγκη για εργάτες στο έδαφος καθώς μεταφέρονται κοντέινερ. Αυτό ενισχύει την ασφάλεια στο τερματικό. Η EWG έχει επίσης αναπτύξει ψηφιακές διπλές εφαρμογές για να βοηθήσει με την προληπτική συντήρηση, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη λειτουργική απόδοση κατά περισσότερο από 20%.
Η συνδεσιμότητα 5G στο EWG επιτρέπει την παρακολούθηση και διαχείριση του φορτίου σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας λογισμικό logistics τελευταίας τεχνολογίας, παρέχει πλήρη έλεγχο όλων των λειτουργιών του τερματικού. Αυτό επιτρέπει τον αποτελεσματικό και έγκαιρο χειρισμό του φορτίου, καθώς και τον εντοπισμό και την πρόληψη πιθανών σημείων συμφόρησης ή καθυστερήσεων. Ως αποτέλεσμα, οι αποστολείς μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τους χρόνους άφιξης και να βελτιώσουν τη συνολική διαδικασία διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας.


Αισθητήρες και κάμερες τοποθετούνται δίπλα στους τροχούς ενός γερανού off-rail

Εκτός από τις τεχνολογικές του εξελίξεις, το EWG έχει επίσης μια σειρά από περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά αειφορίας. Ο τερματικός σταθμός τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ, και διαθέτει σύστημα συλλογής βρόχινου νερού για μείωση της χρήσης νερού. Όλα τα οχήματα στο χώρο είναι ηλεκτροκίνητα.
Συνολικά, ο Διατροπικός Τερματικός Σταθμός East-West Gate είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη έξυπνων σιδηροδρόμων στην Ευρώπη. Η χρήση της συνδεσιμότητας 5G και των πλήρως αυτοματοποιημένων γερανών εναέριας κυκλοφορίας βελτιώνει σημαντικά την απόδοση και μειώνει το κόστος, ενώ τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας το καθιστούν πιο βιώσιμο και υπεύθυνο συγκοινωνιακό κόμβο.

Παρακολουθήστε τον συνάδελφό μας Tamas Boday να εξηγεί πώς λειτουργεί το East-West Gate:


huawei.com
sidirodromikanea.blogspot.com