Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Το ταξίδι στην Ισπανία θα είναι πιο εύκολο από ποτέ με τα νέα τρένα υψηλής ταχύτητας


Τα ταξίδια με τρένο κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Ευρώπη, ειδικά στην Ισπανία, όπου οι σιδηροδρομικές συνδέσεις είναι βολικές και σύγχρονες και συνεχώς επεκτείνονται. Την περασμένη Δευτέρα, τα ισπανικά τρένα υψηλής ταχύτητας AVE εγκαινίασαν μια νέα διαδρομή που συνδέει τη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα, με την όμορφη πόλη της Μούρθια στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν , το άνοιγμα του σταθμού της Μούρθια αντιπροσωπεύει το τέλος ενός έργου που ξεκίνησε το 2003 και αναμένονται περισσότερες συνδέσεις τα επόμενα χρόνια. Από την Τρίτη, οι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ Μαδρίτης και Μούρθια σε 2 ώρες και 45 λεπτά.

Μετά την Κίνα, η Ισπανία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο . Και τώρα, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ισπανία θα έχουν περισσότερες εναλλακτικές διαδρομές, με τρένα που τρέχουν με ταχύτητες άνω των 180 μιλίων την ώρα, καθώς και καλύτερες τιμές. Για το νέο δρομολόγιο, η Renfe, η εθνική επιβατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ισπανίας, κυκλοφόρησε 30.000 εισιτήρια γνωριμίας προς 19 ευρώ για ταξίδια μέχρι το τέλος του 2023.

Η νέα διαδρομή θα παρέχει οκτώ δρομολόγια την ημέρα, με στάση σε Orihuela και Elche, και η AVE θα προσφέρει επίσης μια μεγαλύτερη εναλλακτική διαδρομή - 3 ώρες και 25 λεπτά - με στάση στις συναρπαστικές πόλεις Alicante, Villena, Albacete και Cuenca.
Περισσότερες διαδρομές, φθηνότερα εισιτήρια

Τον Νοέμβριο, ένας ιδιωτικός φορέας εκμετάλλευσης υψηλών ταχυτήτων, ο Iryo, ξεκίνησε μια νέα γραμμή τρένου υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ισπανίας. Αυτή η διαδρομή εξυπηρετείται από την Ouigo, τη Renfe και τώρα την Iryo, παρέχοντας στους επιβάτες εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κόστους.

Όπως αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα, οι τιμές των εισιτηρίων για αυτό το δρομολόγιο έχουν μειωθεί κατά περίπου 43%. Κατά μέσο όρο, οι ναύλοι έχουν αυξηθεί από 81 ευρώ σε 46 ευρώ ανά θέση. Οι ταξιδιώτες μπορούν τώρα να ταξιδέψουν για να εξερευνήσουν αυτές τις συναρπαστικές πόλεις σε χαμηλότερη τιμή.

Η Μαδρίτη παραμένει η κύρια και κεντρική πόλη από όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικούς προορισμούς της χώρας με τρένο, αλλά και η Βαρκελώνη αποκτά νέα δρομολόγια. Ο ιταλικός κρατικός σιδηρόδρομος FS Italiane ενδιαφέρεται να δρομολογήσει τρένα υψηλής ταχύτητας μεταξύ Βαρκελώνης και Παρισιού έως το τέλος του 2024.

Περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη συνδέονται με σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας και περισσότερες εταιρείες ενδιαφέρονται να επεκτείνουν και να αναπτύξουν αυτήν την υπηρεσία, η οποία θεωρείται όχι μόνο πιο πράσινη αλλά και πιο γρήγορη από τα αεροπλάνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο αναμονής στο αεροδρόμιο, υπάρχουν ορισμένες διαδρομές τρένων που συνδέουν μεγάλες πόλεις — όπως το Λονδίνο και το Παρίσι ή η Ρώμη με τη Νάπολη — οι οποίες είναι στην πραγματικότητα πιο γρήγορες με το τρένο.

Όχι μόνο η Ισπανία εργάζεται για την επέκταση της σιδηροδρομικής της υπηρεσίας υψηλής ταχύτητας, αλλά η Ιταλία ανακοίνωσε επίσης νέες σιδηροδρομικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας που συνδέουν το διεθνές αεροδρόμιο Ρώμης-Φιουμιτσίνο με τους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Νάπολη και τη Φλωρεντία.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Ελβετία κυκλοφόρησε το νεότερο γραφικό τρένο , το GoldenPass Express, με μοντέρνα και φανταχτερά βαγόνια που συνδέουν τις ελβετικές πόλεις Montreux και Interlaken.

Ταξιδέψτε στη Μούρθια και σε άλλους προορισμούς

Τώρα που η Ισπανία πρόσθεσε μια νέα διαδρομή τρένων υψηλής ταχύτητας, οι τουρίστες θα μπορούν να εξερευνήσουν πιο γοητευτικές τοποθεσίες άνετα και γρήγορα. Η Μούρθια είναι μια περιοχή γνωστή ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λουλουδιών, φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Τα κρασιά του είναι επίσης πολύ δημοφιλή.
 

Η πόλη της Μούρθια έχει υπέροχο μεσογειακό καιρό και εντυπωσιακά ορόσημα. Οι ταξιδιώτες που παίρνουν το νέο τρένο AVE από τη Μαδρίτη θα φτάσουν στο σιδηροδρομικό σταθμό El Carmen, λίγα μόλις λεπτά μακριά από την Plaza Cardenal Belluga, από όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον καθεδρικό ναό της Santa Maria και στη συνέχεια να επισκεφθούν το διάσημο καζίνο της πόλης με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και πολυτελές στυλ. Εκτός από τα σπουδαία μουσεία, οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να απολαύσουν τοπική κουζίνα και ιδιαίτερα παραδοσιακά πιάτα όπως οι μιχιρόνες, το ζαρανγκόλλο ή τα παπαράτζοτ.
 
Η Ισπανία έχει έναν πολύ πλούσιο πολιτισμό και πολλά συναρπαστικά μέρη για εξερεύνηση. Ωστόσο, η Μούρθια δεν είναι ο μόνος προορισμός που μπορούν να επισκεφτούν οι ταξιδιώτες από τη Μαδρίτη. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να πάρουν τρένα υψηλής ταχύτητας για να επισκεφθούν:
Βαγιαδολίδ
Σαραγόσα
Ουέσκα
Βαρκελώνη
Χιρόνα
Φιγκέρες
Βαλένθια
Αλμπαθέτε
Κόρδοβα
Σεβίλλη
Μάλαγα

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες με το τρένο, οι ταξιδιώτες μπορούν να ανακαλύψουν ειδικούς προορισμούς και παράξενες τοποθεσίες.

traveloffpath.com
sidirodromikanea.blogspot.com