Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Πρότυπο μοντέλο πωλήσεων και διανομής εισιτηρίων εισάγει η Σουηδία.


Η Σουηδία εισάγει μια ψηφιακή υποδομή για τη διανομή δεσμευμένων εισιτηρίων τρένου χρησιμοποιώντας ανοιχτό πρότυπο.

Για πολλά χρόνια, τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε διάφορες χώρες ήταν ασύμβατα, συχνά λόγω τοπικά, αυτοαναπτυγμένων και ξεπερασμένων συστημάτων. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της υποκείμενης υποδομής, και υπάρχει τώρα μια γενική συμφωνία στον σιδηροδρομικό κλάδο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ανοιχτό πρότυπο για τα εισιτήρια τρένων.

ΤΟΥ ΡΟΤΖΕΡ ΣΜΙΘ

Επομένως, η νέα υποδομή της Σουηδίας θα βασίζεται στο διεθνές και ανοιχτό πρότυπο μοντέλου πωλήσεων και διανομής (OSDM) που αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC).

Ενώ η Σουηδία είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζει το OSDM, αναμένεται ότι και άλλες χώρες θα ευθυγραμμιστούν σύντομα με τον οδικό χάρτη της CER (Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών) για την εφαρμογή της έκδοσης εισιτηρίων. Άλλες χώρες που υποστηρίζουν το πρότυπο περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η επιλογή του OSDM από τη Σουηδία σημαίνει:
η διαδικασία κράτησης για τους ταξιδιώτες είναι απλούστερη και ευκολότερη.
θα υπάρχει μικρότερο κόστος για τους σιδηροδρομικούς φορείς.
θα υπάρχει μικρότερη εξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές, καθώς θα είναι ευκολότερο να προστεθούν ή να αντικατασταθούν περισσότερα υποσυστήματα.

Η αρχική έκδοση της νέας ψηφιακής υποδομής θα παρουσιαστεί στα τέλη του επόμενου έτους.

Τα εισιτήρια για χρήση στις δημόσιες τοπικές συγκοινωνίες στη Σουηδία χρησιμοποιούν το σουηδικό πρότυπο εισιτηρίων και πληρωμών (BoB). Αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Samtrafiken και τους συνεργάτες της και επιτρέπει ευέλικτες λύσεις έκδοσης εισιτηρίων και ασφαλή επικύρωση εισιτηρίων.

Από το 1991, σχεδόν όλες οι εταιρίες δημόσιων συγκοινωνιών της Σουηδίας συμμετείχαν επίσης στο Replus , το οποίο καθιστά δυνατή τη μεταφορά με τρένο, λεωφορείο, μετρό, τραμ ή πλοίο χρησιμοποιώντας ένα μόνο εισιτήριο.

Ο Gerhard Wennerström, Διευθύνων Σύμβουλος της Samtrafiken, δήλωσε: «Οι καταναλωτές αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή σιδηροδρομική κυκλοφορία θα έχει μια σχετική γκάμα ταξιδιωτικών προϊόντων στα οποία θα πρέπει να είναι εύκολη η πρόσβαση. Τώρα καθιστούμε δυνατή την κάλυψη αυτής της ανάγκης και επίσης διευκολύνουμε την ανάπτυξη προϊόντων προς όφελός τους».

Ο Johan Hammar, Product Owner Standards της Samtrafiken, πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να διαχειριστούμε τα εισιτήρια τρένων με ένα κοινό ανοιχτό πρότυπο. Απλοποιεί το έργο της σύνδεσης υφιστάμενων και νέων παικτών και θα συμβάλει επίσης στη μείωση του κόστους στον κλάδο».

railadvent.co.uk
sidirodromikanea.blogspot.com