Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Τα καλύτερα βουνίσια τελεφερίκ τρένα στον κόσμο

Peak Tram, Χονγκ Κονγκ

Το Peak Tram στο Χονγκ Κονγκ χρονολογείται από το 1888. 

Το Peak Tram μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο αυτής της συμπαγούς πόλης, αλλά χρησιμεύει επίσης ως διαδρομή για τους εργαζόμενους στις ανώτερες περιοχές του νησιού Χονγκ Κονγκ.

Νικ Γουέμπστερ

Οι άμαξες σκαρφαλώνουν σχεδόν 400 μέτρα κατά μήκος μιας διαδρομής 1,4 χιλιομέτρων και προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στο λιμάνι και στον ορίζοντα της πόλης.
Το Peak Tram είναι επίσης ένας από τους παλαιότερους σιδηροδρόμους τελεφερίκ στον κόσμο, που άνοιξε το 1888.
Η σοβαρότητα της κλίσης προσφέρει στους επιβάτες που ανηφορίζουν μια κάθετη ψευδαίσθηση, καθώς οι ψηλές ανόδους στη δεξιά πλευρά του τραμ φαίνονται να πέφτουν προς το βουνό.

Τελεφερίκ Castle Hill, Βουδαπέστη, Ουγγαρία


Αυτή η μεγάλη ηλικιωμένη κυρία της Ευρώπης καταστράφηκε ολοσχερώς σε βομβαρδισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια ξαναχτίστηκε πλήρως για να γίνει μνημείο κληρονομιάς της Unesco.
Αρχικά άνοιξε το 1870, ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε για να βοηθήσει τους υπαλλήλους που εργάζονταν στην περιοχή του Κάστρου πάνω από την πλευρά της Βούδας της πόλης.
Η σύντομη διαδρομή των 95 μέτρων διαρκεί περίπου 10 λεπτά και ανεβαίνει μόλις στα 50 μέτρα, που είναι αρκετά ψηλό για να προσφέρει εντυπωσιακή θέα στον ποταμό Δούναβη και τα κτίρια του κοινοβουλίου από κάτω.

Τελεφερίκ του Μπακού, Αζερμπαϊτζάν
Άποψη από το τελεφερίκ του Μπακού, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως το 2012. Getty

Αρχικά κατασκευάστηκε το 1960, αυτό το τελεφερίκ ανακαινίστηκε πλήρως το 2012. Αυτό ήταν σύμφωνο με την ταχεία ανάπτυξη της πρωτεύουσας Μπακού, αφού το πλούσιο σε φυσικό αέριο Αζερμπαϊτζάν έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1991. Αυτό ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μια ενιαία διαδρομή εκτείνεται 455 μέτρα και συνδέει μια πλατεία στη λεωφόρο Neftchilar με τη Martyrs' Lane. Η σύγχρονη γραμμή διαρκεί μόλις τέσσερα λεπτά για να πραγματοποιήσει το ταξίδι και οδηγεί τους επιβάτες σε ένα σημείο θέασης όπου μπορούν να δουν στον κόλπο στην Κασπία Θάλασσα και πανοραμική θέα προς το Μνημείο Shahidlar.

Τελεφερίκ Mendel, Ιταλία

Ένα όμορφο ταξίδι 2 χιλιομέτρων μέσα από σήραγγες, δάση και σε γέφυρες περιμένει τους επιβάτες στο τελεφερίκ Mendel στη βόρεια Ιταλία.
Το ταξίδι 12 λεπτών ανεβαίνει από το Sant'Antonio στα 510 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το Passo della Mendola, 854 μέτρα πιο πάνω.
Άνοιξε το 1903 από τον αυτοκράτορα Φραντς Ιωσήφ Α' της Αυστρίας και έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος από τότε ως ένας από τους πιο απότομους και μακρύτερους ορεινούς σιδηροδρόμους της Ευρώπης.

Τελεφερίκ Niesen, Βέρνη, Ελβετία
Το τρένο αναχωρεί από το Mulenen για μια εντυπωσιακή βόλτα στην απότομη πλαγιά στην κορυφή του όρους Niesen, σε υψόμετρο 2.362μ.
Ο σιδηρόδρομος χωρίζεται σε δύο τμήματα και δεν έχει γρανάζια – με βαγόνια που κινούνται σε απότομες μεταλλικές ράγες μέσω των Άλπεων της Βέρνης.
Η γραμμή από Mulenen προς Schwandegg έχει κλίση 66 τοις εκατό, ενώ η γραμμή Schwandegg προς Niesen Kulm είναι ελαφρώς πιο απότομη στο 68 τοις εκατό.
Άνοιξε το 1910 μετά από τέσσερα χρόνια κατασκευής, το τελεφερίκ προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στο Thunersee, το Kandertal, τις πόλεις Spiez, Thun και Interlaken.

Παλαιό τελεφερίκ του Κεμπέκ, Καναδάς
Το παλιό τελεφερίκ του Κεμπέκ συνδέει την πάνω πόλη με την κάτω πόλη.

Ένα άλλο σύστημα τελεφερίκ πόλης που έχει μακρά ιστορία, που χρονολογείται από το 1879, το παλιό τελεφερίκ του Κεμπέκ, υποβλήθηκε πρόσφατα σε βελτιώσεις μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα.
Ο σιδηρόδρομος έκλεισε το 1996 και ανακαινίστηκε πλήρως με σύγχρονη τεχνολογία, αφού μια Βρετανίδα τουρίστας, η Helen Tombs, σκοτώθηκε όταν ένα καλώδιο έσπασε και το φρένο έκτακτης ανάγκης απέτυχε, με αποτέλεσμα η άμαξα να πέσει στον κάτω σταθμό.
Το τελεφερίκ άνοιξε ξανά το 1998 με δύο ανεξάρτητες καμπίνες που λειτουργούσαν ως επικλινείς ανελκυστήρες.
Η διαδρομή έχει μήκος μόλις 64 μέτρα και ανεβαίνει 59 μέτρα πάνω από μια από τις πιο γραφικές πόλεις του Καναδά.

Τελεφερίκ της Μονμάρτρης, Παρίσι, Γαλλία
Περίπου 2.000 αναβάτες μεταφέρονται κάθε ώρα σε αυτό το τελεφερίκ στην καρδιά του Παρισιού, καθώς οι τουρίστες κάνουν το ταξίδι στην Μπουτ Μονμάρτρη για να δουν τη Sacre Coeur.

Το μικρό χωριό είναι ένας παράδεισος για καλλιτέχνες, αλλά η ανάβαση στα 222 σκαλοπάτια που οδηγούν στον δημόσιο κήπο Louise Michel μπορεί να είναι υπερβολική για κάποιους.
Μια διαδρομή 90 δευτερολέπτων μεταφέρει επιβάτες μόλις 36 μέτρα πάνω από την πόλη.
Κατασκευασμένο το 1900 ως ατμοκίνητο τελεφερίκ με αντίβαρο νερό, το σύστημα έχει απολαύσει από τότε αρκετές αναβαθμίσεις και πλέον μεταφέρει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Τελεφερίκ The Flying Dutchman, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Ο Ιπτάμενος Ολλανδός πήρε το όνομά του από ένα πλοίο-φάντασμα από τη ναυτική λαογραφία, το θέαμα του οποίου έγινε προμήνυμα καταστροφής για τους ναυτικούς που έπλεαν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Alamy
Κανένα ταξίδι στο Κέιπ Τάουν δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς ένα ταξίδι στο διάσημο βουνό Table για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα του Κέιπ Πόιντ.
Ο Ιπτάμενος Ολλανδός ήταν ο πρώτος εμπορικός σιδηρόδρομος από βράχια της Αφρικής και παραμένει ένας από τους πιο εντυπωσιακούς οπτικά με τη θέα του γύρω ωκεανού.
Μια σύντομη ανάβαση μόλις 214 μέτρων οδηγεί τους επιβάτες στην κορυφή του Table Mountain και έχει θέα στην πιο νοτιοδυτική γωνιά της Αφρικής.
Το τρένο πήρε το όνομά του από ένα πλοίο-φάντασμα από τη ναυτική λαογραφία, η θέα του οποίου έγινε προμήνυμα καταστροφής για τους ναυτικούς που έπλεαν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Τελεφερίκ Gelmer, Ελβετία
Με μέγιστη κλίση 106 τοις εκατό, το τραμ του βουνού Gelmer δεν είναι για τους λιποθυμούς.
Φτιαγμένα από τους Ελβετούς τεχνίτες των τελεφερίκ, οι καμπίνες ανεβαίνουν 1.800 μέτρα μέσα σε λίγα λεπτά για να δώσουν μια δραματική προοπτική των βουνών από κάτω.
Το τρένο προσφέρει θέα στη λίμνη Γκέλμερ, μια δεξαμενή που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία υδροηλεκτρικών σταθμών. Κάποτε ο πιο απότομος τελεφερίκ στην Ευρώπη, το Gelmer έχασε το στέμμα του στο γειτονικό τελεφερίκ Schwyz-Stoos που άνοιξε το 2017.

thenationalnews.com
sidirodromikanea.blogspot.com