Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ


Η σχετική μελέτη προβλέπει έντονο φως στους τρεις κίονες που θα επανατοποθετηθούν και μικρούς προβολείς στο έδαφος για τον φωτισμό των καταστημάτων

Μαρία Ριτζαλέου

Την αίσθηση του φυσικού φωτισμού στα αρχαία χρόνια θα έχουν επιβάτες και επισκέπτες του σταθμού Βενιζέλου του μετρό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το νοητικό παιχνίδι φωτός και σκιάς θα έχει υπαινικτικούς τόνους και θα φωτίζει συγκεκριμένα σημεία του -1 επιπέδου του σταθμού Βενιζέλου, καθώς στόχος είναι να αναδεικνύονται με τον βέλτιστο τρόπο τα επιμέρους χαρακτηριστικά των ενοτήτων, που απαρτίζουν το αρχαιολογικό σύνολο.

Σύμφωνα με τη μελέτη φωτισμού, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, το φως θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ανάδειξη της πολεοδομικής οργάνωσης, της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης και της σχέσης μεταξύ κλειστών και ανοιχτών χώρων με τη διαφοροποίηση της απόχρωσης-θερμοκρασίας των προτεινόμενων φωτιστικών σωμάτων.

Έτσι, πάνω από τις οδούς (decumanus maximus και cardo) και την πλατεία θα χρησιμοποιηθεί προσομοίωση του φυσικού φωτισμού από πάνω (ήλιος) με σποτ οροφής ψυχρότερης απόχρωσης/θερμοκρασίας που θα φέρουν αντιθαμβωτικά φίλτρα και θα είναι προσαρμοσμένα πάνω σε μια ράγα.
Οι τρεις κίονες των στοών που αναστηλώνονται και θα επανατοποθετηθούν, όπως και οι πεσσοί του τετράπυλου στη συμβολή των οδών, καθώς και τα τμήματα της τοιχοποιίας πλευρικά κατά μήκος των οδών, θα φωτίζονται έντονα.

Αντίθετα, τα κτίσματα εμπορικού χαρακτήρα και τα εργαστήρια, τα οποία βρίσκονται εντός μια κιονοστήρικτης στοάς, θα φωτίζονται με θερμότερο φως, το οποίο θα έρχεται από μικρούς προβολείς προσαρμοσμένους στο έδαφος.

Την «Αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιοτήτων με πρόταση φωτισμού ανάδειξης» εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Μαρία Μαγνήσαλη, Θεμιστολής Μπιλής και Σταυρούλα Τσέλου. Στόχος τους είναι «η προβολή του παλίμψηστου και της διαχρονικής χρήσης του χώρου με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, προκειμένου να καταστούν διακριτές, εύληπτες κι ευανάγνωστες οι οικοδομικές φάσεις ανά εποχές που συνθέτουν το προς ανάδειξη σύνολο».

Η ορθογώνια μαρμαρόστρωτη πλατεία του 6ου μ.Χ. και η μετέπειτα κάλυψή της από τα κτίσματα της αγοράς των μεταβατικών αιώνων (8ος-9ος αιώνας) αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της διαχρονίας και των αλλαγών χρήσεων της περιοχής ανά τους αιώνες, έτσι θα φωτιστούν ανάλογα.


Βασική επιλογή της μελέτης είναι αφενός να μην τονιστούν οι διαφραγματικοί τοίχοι, αλλά να μείνουν υποφωτισμένοι λειτουργώντας ως φόντο για τις αρχαιότητες και αφετέρου να διαχωριστούν οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι (των οδών και της πλατείας) από τους κλειστούς ιδιωτικούς (τα κτήρια και τα καταστήματα).

voria.gr
sidirodromikanea.blogspot.com