Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Εφτασε τους 1 δισ. επιβάτες το Μετρό της Νέας Υόρκης


 (Φωτογραφία: ΜΤΑ)


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ένα ιδιότυπο όσο και συμβολικό τελετουργικό, η διαχειρίστρια υπηρεσία του Μετρό της Νέας Υόρκης (MTA) γιόρτασε τη συμπλήρωση ενός δισεκατομμυρίου επιβαινόντων για το 2022, με την κίνηση να επανέρχεται σε αυτά τα επίπεδα για πρώτη φορά από το 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Patch.com, η κομβική επιβάτιδα ήταν η Σάσα Σαλάζαρ (Sasha Salazar) από το Μπρονξ, η οποία έγραψε το όνομά της στην Ιστορία του Μετρό της Νέας Υόρκης, όταν χτύπησε το εισιτήριό της στον σταθμό της 161ης Οδού, για να τιμηθεί στη συνέχεια δίπλα από το Yankee Stadium, παρουσία δημοσιογράφων.

«Είμαι τόσο έκπληκτη, νιώθω τόσο μεγάλη τιμή και είμαι πολύ ευτυχισμένη. Ευχαριστώ την ΜΤΑ διότι αυτό που συνέβη είναι πάρα πολύ σπουδαίο», ανέφερε η κ. Σαλάζαρ, ενώ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΤΑ, Τζάνο Λίμπερ (Janno Lieber), εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε ένα σημείο αναφοράς για το Μετρό, πιάσαμε το δισεκατομμύριο».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Μετρό της Νέας Υόρκης επιστρέφει και τυπικά κοντά στα επίπεδα που κινείτο πριν από την πανδημία, βάζοντας τέλος σε μια διετία κατά την οποία η επιβατική κίνηση είχε μειωθεί και ήδη είχε βάλει σε σκέψεις τους ιθύνοντες προκειμένου ακόμη και να καταργήσουν ή να αραιώσουν δρομολόγια, βάσει των στατιστικών που είχαν στην διάθεσή τους.

Ειδικότερα, το 2020, χρονιά κατά την οποία η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα, το Μετρό κατέγραψε 640 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2021, όταν πλέον η κατάσταση ξεκίνησε να εκτονώνεται, ο αριθμός αυτός ανέβηκε στα 760 εκατομμύρια. Ασφαλώς, εκτός του γεγονότος πως, ειδικά στο 2020, υπήρξε μια περίοδος τουλάχιστον τριών μηνών κατά την οποία η πόλη λειτουργούσε σε ένα άτυπο καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού, τους αριθμούς των επιβατών επηρέασε και η διακοπή της 24ωρης λειτουργίας, βάσει της οποίας σταματούσε η κυκλοφορία των συρμών από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί. Μάλιστα, το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε μέχρι και περίπου τα μέσα του 2021, ενώ στο τέλος του χρόνου η έξαρση της Ομικρον προκάλεσε νέο σκεπτικισμό και περιορισμό στις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα η μείωση του επιβατικού κοινού να θεωρείται, ως ένα σημείο, αναμενόμενη.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να επαναφέρουμε τους επιβάτες, παρέχοντας ασφαλέστερες, πιο καθαρές και γρηγορότερες υπηρεσίες. Το να φτάνουμε το ένα δισεκατομμύριο επιβάτες το 2022 είναι απόδειξη ότι η δουλειά μας αποδίδει», ανέφερε από την πλευρά της η κυβερνήτης Νέας Υόρκης Κάθυ Χόκουλ (Kathy Hochul).

ekirikas.com
sidirodromikanea.blogspot.com