Ενώ η ατζέντα για το κλίμα στην Ευρώπη έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια, τα ορυκτά καύσιμα επιστρέφουν δραματικά.
Από την Sustainability Times
Με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές να βρίσκονται σε πτωτική πορεία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο συνασπισμός της Γερμανίας που κυριαρχούσε στους Κόκκινους-Πράσινους αναβίωσε γρήγορα τέσσερα εργοστάσια άνθρακα για να εξασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ πολέμησε επίμονα την επέκταση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για άλλους μερικούς μήνες. Και η Γερμανία δεν είναι μόνη: σε ολόκληρη την ήπειρο , χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία κινητοποιούν εξίσου παροπλισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων για να αντιμετωπίσουν τον επικείμενο «χειμώνα της δυσαρέσκειας».
Αν και αυτή η επαναφορά στον άνθρακα παρουσιάζεται ως ένα βραχυπρόθεσμο βήμα καθώς η Ευρώπη κλωτσάει τον εθισμό της στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προειδοποιήσει σωστά ότι η ενεργειακή κρίση «δεν πρέπει να μας κάνει να χάσουμε το δρόμο μας». Με τις δεσμεύσεις για το κλίμα προσωρινά στο πίσω μέρος, η επέκταση βιώσιμων και προσιτών επιλογών μεταφορών θα είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό του υψηλού κόστους καυσίμων ενώ θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, με έναν μετασχηματισμό των σιδηροδρομικών δικτύων της Ευρώπης σε ιδιαίτερα καλή θέση για να οδηγήσει την απαραίτητη αλλαγή.
Απελευθέρωση των δυνατοτήτων των δημόσιων συγκοινωνιών
Όπως τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean , «ο σιδηρόδρομος είναι ένας από τους πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς που διαθέτουμε», ωστόσο δεν χρησιμοποιείται σοβαρά, με τα διασυνοριακά σιδηροδρομικά ταξίδια να αποτελούν ένα πενιχρό 7% των σιδηροδρομικών χιλιομέτρων που διανύθηκαν στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι οι μεταφορές είναι ο μόνος τομέας στην Ευρώπη του οποίου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) έχουν αυξηθεί από το 1990 – με τις οδικές μεταφορές να οδηγούν τη μερίδα του λέοντος για αύξηση των εκπομπών κατά 7% – τα ταξίδια με τρένο έχουν τεράστιες δυνατότητες να προχωρήσουν το ταξίδι της Ευρώπης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Τα ενισχυμένα σιδηροδρομικά δίκτυα θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης από τις οδικές μεταφορές υψηλών εκπομπών και την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δηλαδή την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Σύμφωνα με το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών (ITF) του ΟΟΣΑ, φιλόδοξες παρεμβάσεις βιώσιμων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων υψηλών επιδόσεων Οι σιδηρόδρομοι που συνδέουν αστικές και αγροτικές περιοχές, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών από τις μη αστικές μεταφορές κατά πάνω από 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, κάτι που είναι σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη της ITF ότι αυτός ο τομέας θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 93% των συνολικών εκπομπών από τις μεταφορές μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Πέρα από την απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές, οι επενδύσεις σε σιδηροδρομικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Deloitte, κάθε ευρώ που επενδύεται σε σιδηροδρομικά δίκτυα αποφέρει σχεδόν 3 ευρώ για την εθνική οικονομία. Αυτή η επένδυση θα είναι καίριας σημασίας για την τόνωση των αναδυόμενων οικονομιών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ), παρέχοντας τη βιώσιμη υποδομή μεταφορών που απαιτείται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα τους εμπορικούς δεσμούς με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ΚΑΕ στην καρδιά της αλλαγής
Πράγματι, η περιοχή της ΚΑΕ είναι έτοιμη για μια σημαντική αναμόρφωση του δικτύου βιώσιμων μεταφορών της στο εγγύς μέλλον. Αυτό αποδεικνύεται από το έργο RailBaltica, μια προγραμματισμένη σιδηροδρομική σύνδεση μήκους 870 km μεταξύ των πρωτευουσών της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Βαρσοβίας. Εξίσου σημαντικό, είναι μια σαφής δήλωση της σταθερής δέσμευσης των χωρών της Βαλτικής στη Δύση και μια ταυτόχρονη αποσύνδεση από το σοβιετικό παρελθόν τους .
Εν τω μεταξύ, το Solidarity Transport Hub της Πολωνίας, γνωστό με το πολωνικό ακρωνύμιο CPK, θα μεταμορφώσει τα εγχώρια και περιφερειακά ταξίδια ενσωματώνοντας αυτό που θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο και συγκοινωνιακός κόμβος της περιοχής με μια ιστορική σιδηροδρομική επέκταση. Αυτή η ανάπτυξη – η οποία αναμένεται να εξυπηρετεί 40 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, φτάνοντας τελικά τα 65 εκατομμύρια έως το 2060 – θα παραδώσει περίπου 2.000 χιλιόμετρα νέων, κυρίως γραμμών τρένων υψηλής ταχύτητας σε 12 διαδρομές, 10 από τις οποίες θα παρέχουν τις πόλεις σε όλη την Πολωνία γρήγορες συνδέσεις με Βαρσοβία και CPK.
Η στρατηγική σημασία της CPK και τα οφέλη απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές έχουν καταστήσει την CPK κορυφαία προτεραιότητα για τη Βαρσοβία. Ο κόμβος θα λειτουργεί ως «πύλη» που θα συνδέει την Πολωνία και την περιοχή με την υπόλοιπη ήπειρο, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των επενδύσεων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και οδηγώντας την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Κυρίως, η CPK αξιοποιεί τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Πολωνίας στο σταυροδρόμι της Ευρώπης για να ενισχύσει τις μεταφορικές συνδέσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα Ανατολής-Δύσης και Βορράς-Νότου, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει το εμπόριο και να βελτιώσει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τις αγροτικές κοινότητες.
Από την άποψη της βιωσιμότητας, αυτό συμβάλλει στην απομάκρυνση του άνθρακα από τον τομέα των μεταφορών βαρέων αυτοκινήτων και αναμένεται να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για εσωτερικές πτήσεις στην Πολωνία, καθώς οι περισσότερες συνδέσεις θα είναι προσβάσιμες με σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας - με μακροπρόθεσμες και απτές εκπομπές άνθρακα μειώσεις στην εκκίνηση
Ενεργοποίηση του κοινού
Με την ανάπτυξη σιδηροδρομικής υποδομής ήδη σε εξέλιξη, εξίσου σημαντικά είναι τα μέτρα για την παροχή κινήτρων για την ευρεία υιοθέτηση αυτού του τρόπου μεταφοράς από το κοινό.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Γερμανία δοκίμασε μια πολιτική που τραβούσε την προσοχή για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές και την πολυπλοκότητα του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων που αποθαρρύνουν τους επιβάτες να ταξιδέψουν με τρένο. Κατά τη διάρκεια αυτού του τρίμηνου πειράματος, οι αναβάτες είχαν πρόσβαση σε όλα τα τοπικά και περιφερειακά τρένα (και λεωφορεία) με ένα ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο 9 ευρώ, το οποίο προσέλκυσε πολλούς νέους πολίτες σε όλη τη χώρα να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όμως, ενώ αυτή η πρωτοβουλία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη όσον αφορά την τόνωση της ζήτησης, τα σοβαρά προβλήματα υπερπληθυσμού και καθυστερήσεων εξέθεσαν την αδυναμία του συστήματος να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των επιβατών.
Για το λόγο αυτό, οι αρχές πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις στη χωρητικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου και τον εκσυγχρονισμό για να απορροφήσουν βιώσιμα και άνετα την αύξηση των επιβατών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ένα ενεργό έτος σε αυτόν τον τομέα, εγκρίνοντας επενδύσεις του Ταμείου Συνοχής άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ στο ανατολικό Hungry και 110 εκατομμύρια ευρώ στη Δυτική Βουλγαρία για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων σε αυτές τις περιοχές. Και τα δύο έργα θα παρέχουν στις αγροτικές κοινότητες γρήγορες, αποτελεσματικές και βιώσιμες συγκοινωνιακές συνδέσεις με τις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους.
Τέλος, μια παλιά, αλλά αναδυόμενη λύση θα είναι το κλειδί για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των ενισχυμένων διηπειρωτικών σιδηροδρομικών δικτύων: τα νυχτερινά τρένα. Αν και είχαν χάσει την εύνοιά τους τις τελευταίες δεκαετίες, οι συνδέσεις ύπνου στην Ευρώπη αυξάνονται , με καινοτόμες start-ups όπως το Nightjet και το European Sleeper να προσφέρουν σημαντικά βελτιωμένες εμπειρίες πελατών που κάνουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μια άνετη, βολική και προσιτή επιλογή.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιδεινώνονται, η ευρωπαϊκή ατζέντα για το κλίμα φαίνεται να έχει σταματήσει στο άμεσο μέλλον. Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τον σκληρό χειμώνα που έρχεται, οι ηγέτες δεν πρέπει να αφήσουν την ενεργειακή κρίση να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη πράσινη μετάβαση της ηπείρου. Επιταχύνοντας την επέκταση των σιδηροδρομικών δικτύων και της συνδεσιμότητας της Ευρώπης, προσελκύοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό επιβατών, οι κυβερνητικοί και ιδιωτικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για το κλίμα.
Εικόνα: Krzysztof D./Flickr
sustainability-times.com
sidirodromikanea.blogspot.com