Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Προαστιακός: Σε τροχιά υλοποίησης εισήλθε η νέα γραμμή


Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προχωρά προς υλοποίηση η κατασκευή νέας γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου, μήκους 36 χλμ. δυτικά της Αθήνας, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό των Μεγάρων, προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ.

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για να λάβει χρηματοδότηση 80,5 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) με την προκήρυξή του να προγραμματίζεται για 3 Δεκεμβρίου 2022, με προοπτική υπογραφής της σχετικής σύμβασης σε περίπου ένα χρόνο.

Η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, δημιουργεί την προσδοκία ότι το σημαντικό αυτό έργο για τη Δυτική Αττική (σύνδεση με την Αθήνα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο) θα προχωρήσει ώστε να ολοκληρωθεί τέλος 2025.

Κατά τη λειτουργία της η νέα γραμμή του Προαστιακού θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, Νερακίου, Νέας Περάμου και Μεγάρων καθώς και τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για διέλευση επιβατών στις γραμμές του υφιστάμενου Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου (ΣΚΑ - Κιάτο, Α. Λιοσίων και σταθμός Μεγάρων).

Οι σταθμοί της εν λόγω γραμμής θα είναι, ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπροπύργου, Βαμβακιάς, Ελευσίνας, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργου και Νέας Περάμου.

Το προαναφερόμενο έργο είναι ένα από μια σειρά που έχουν κριθεί αναγκαία προκειμένου, όπως είπε χθες μιλώντας στο Olympia Forum ο υπουργός υποδομών, Κώστας Καραμανλής, η Αθήνα τα επόμενα χρόνια να μην καταστεί απροσπέλαστη πόλη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύο μεγάλα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, η κατασκευή προαστιακού από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου, με προϋπολογισμό 390,5 εκατ., η σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο (308,6 εκατ.) για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία (ανταγωνιστικός διάλογος) και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και Λαύριο αλλά και προς το Ελληνικό.

Ειδικότερα ως προς την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής του Υμηττού ο υπουργός Υποδομών είπε χθες πως δεν υπάρχει καμία ωριμότητα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το έργο είναι απολύτως αναγκαίο για τη μετακίνηση σχεδόν 50.000 ατόμων, που αναμένεται να επισκέπτονται καθημερινά το Ελληνικό και επανέλαβε ότι έχει συμφωνηθεί με την Lamda Development να εκπονήσει δωρεάν την σχετική μελέτη, σημειώνοντας ότι έτσι θα συντομεύσει κατά τρία χρόνια.

Πάντως, στην κατασκευαστική αγορά επικρατεί ανησυχία, λόγω των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τις αυξήσεις στο κόστος των υλικών.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόσφατα μιλώντας σε συνέδριο στην Κύπρο, τα τεράστια πρόσθετα κόστη που έχουν προκύψει οδηγούν σε προβλήματα βιωσιμότητας στο σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου.

«Είναι απολύτως αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί θα καταστεί πολύ σοβαρό για τις περισσότερες χώρες καθώς ο κατασκευαστικός τομέας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ: Αν οι εργολάβοι αποτυγχάνουν, δημιουργείται πρόβλημα στην οικονομία κάθε χώρας», επεσήμανε ο επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας.

naftemporiki.gr
sidirodromikanea.blogspot.com