Γράφει ο Volker Wissing
Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας
Είμαι πεπεισμένος ότι, στον 21ο αιώνα, ο σιδηρόδρομος θα είναι ο προτιμώμενος τρόπος μεταφοράς στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, εργαζόμαστε για ελκυστικούς και κλιματικά ουδέτερους σιδηροδρόμους δημιουργώντας καλύτερα συντονισμένα τρένα, μικρότερους χρόνους ταξιδιού και μεταφοράς, μεγαλύτερη χωρητικότητα και μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Η δημιουργία ενός Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) – ένα έργο που υποστηρίζουμε ρητά – είναι το κλειδί για την επιτυχία των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων. Αποφασίσαμε πρόσφατα να αποκαταστήσουμε τις πολύ χρησιμοποιούμενες γραμμές στη Γερμανία, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τους διαδρόμους ΔΕΔ-Μ.
Για παράδειγμα, η Deutsche Bahn AG θα ξεκινήσει με μια γενική αναβάθμιση της κρίσιμης γραμμής Riedbahn μεταξύ της Φρανκφούρτης και του Μάνχαϊμ, η οποία αποτελεί μέρος του διαδρόμου με μεγάλη συμφόρηση Ρήνου-Άλπεων από το Ρότερνταμ στη Γένοβα. Αν κάτι αποτύχει εδώ, έχει εθνικές και διεθνείς συνέπειες.
Για την αναβάθμιση, η Deutsche Bahn εφαρμόζει ένα νέο μοντέλο που στοχεύει στη διασφάλιση πολύ πιο αξιόπιστων συνθηκών δικτύου. Για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στις σιδηροδρομικές μεταφορές, οι κατασκευαστικές εργασίες θα συγκεντρωθούν πιο αποτελεσματικά. Αντί να αλλάξουν πρώτα οι διακόπτες σε μια διαδρομή, να ανανεωθεί το αλυσοειδές έξι μήνες αργότερα και οι στρωτήρες τον επόμενο χρόνο, όλες οι κατασκευαστικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα. Κατά συνέπεια, ορισμένα εξαρτήματα ενδέχεται να ανταλλάσσονται ελαφρώς πριν από το τέλος του κύκλου ζωής τους.
Για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στις σιδηροδρομικές μεταφορές, οι κατασκευαστικές εργασίες θα συγκεντρωθούν πιο αποτελεσματικά
Δεν θέλουμε μόνο να διορθώσουμε το δίκτυο αλλά και να αυξήσουμε τη χωρητικότητά του. Αντί απλώς να αναβαθμίσετε ένα κιβώτιο σημάτων, μπορεί να είναι δυνατή η ψηφιοποίησή του. Το ίδιο ισχύει για τις γραμμές που πρέπει να είναι εξοπλισμένες με ψηφιακό ETCS.
Η ιδέα είναι ότι μόλις αναβαθμιστεί μια γραμμή, οι λειτουργίες μπορούν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα ωφελούσε επίσης τους διαδρόμους ΔΕΔ-Μ στις γειτονικές μας χώρες.
Ένα είναι σίγουρο: δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.
Έχουμε θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη στόχων για την κλιματική αλλαγή: έως το 2030, ο αριθμός των ταξιδιωτών με σιδηρόδρομο θα διπλασιαστεί και μία στις τέσσερις εμπορευματικές μεταφορές θα εκτελείται σιδηροδρομικώς.
Για να καταστήσουμε τους σιδηρόδρομους μια ελκυστική εναλλακτική λύση, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή του Deutschlandtakt , του εθνικού μας ολοκληρωμένου χρονοδιαγράμματος τακτικών διαστημάτων που θα ωφελήσει τόσο τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές.
Το Deutschlandtakt αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος. Αντί να κατασκευάσουμε πρώτα και μετά να αναπτύξουμε ένα χρονοδιάγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί με την υπάρχουσα υποδομή, τώρα το κάνουμε αντίστροφα. Αρχικά, καταρτίζεται ένα βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα και στη συνέχεια δημιουργείται η απαραίτητη υποδομή. Ιδανικά, στο μέλλον, όλα τα τρένα θα συναντώνται τακτικά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, έτσι ώστε η αλλαγή τρένων να γίνει σημαντικά ευκολότερη.
Έως το 2030, ο αριθμός των ταξιδιωτών θα διπλασιαστεί και μία στις τέσσερις εμπορευματικές μεταφορές θα εκτελείται σιδηροδρομικώς
Εκτός από τα κατασκευαστικά έργα, η Deutschlandtakt προβλέπει επίσης την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας υποδομής με τη συστηματοποίηση των σιδηροδρομικών διαδρομών. Απλά με τη διαχείρισή τους ψηφιακά, μπορούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του δικτύου έως και κατά 3 τοις εκατό και να επιταχύνουμε τους χρόνους ταξιδιού στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές έως και πέντε τοις εκατό. Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ εντυπωσιακό στην αρχή, πρέπει να θυμόμαστε ότι θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα μέσω της αναβάθμισης και των νέων δομικών σχεδίων, απλώς και μόνο επειδή δεν θα μπορούσαμε να το αντέξουμε οικονομικά.
Επιπλέον, το Deutschlandtakt αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς ένα ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα τακτικών διαστημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το οποίο έχω μεγάλες ελπίδες. Η προτεινόμενη ιδέα μας για το TransEuropExpress 2.0 – ή για συντομία TEE 2.0 – δείχνει τον δρόμο. Θέλουμε να επεκτείνουμε με συνέπεια τη διασυνοριακή κυκλοφορία υψηλής ταχύτητας συνδέοντας τις υπάρχουσες συνδέσεις και σταδιακά να αυξήσουμε τον αριθμό των νυχτερινών σιδηροδρομικών συνδέσεων σε όλη την Ευρώπη.
Θέλουμε να μετατρέψουμε τα δωρεάν διασυνοριακά ταξίδια με τρένο από όραμα σε πραγματικότητα. Οι σιδηρόδρομοι μας συνδέουν και μας ενώνουν. Και, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη χρειάζεται να είναι ενωμένη.
theparliamentmagazine.eu
sidirodromikanea.blogspot.com