Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ισπανία: Ξεκινά η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2013 στο οποίο σκοτώθηκαν 80 επιβάτες


Ξεκίνησε την Τετάρτη στην Ισπανία η δίκη για εκτροχιασμό τρένου το 2013 που σκότωσε 80 επιβάτες και τραυμάτισε άλλους 145, εν μέσω εντάσεων στην είσοδο του δικαστηρίου μεταξύ των θυμάτων και ενός από τους κατηγορούμενους.

Ο οδηγός του τρένου μεγάλων αποστάσεων που έπεσε σε τσιμεντένιο τοίχο κοντά στη βορειοδυτική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας και ένας πρώην διευθυντής ασφαλείας των σιδηροδρόμων κατηγορούνται για επαγγελματική αμέλεια.
Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών εάν ο οδηγός Francisco José Garzón και ο Andrés Cortabitarte, πρώην διευθυντής ασφαλείας στην κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών υποδομών ADIF, καταδικαστούν για ευθύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς.
Η Cortabitarte μπήκε στο δικαστήριο από μια πίσω πόρτα για να αποφύγει να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους και τα θύματα του δυστυχήματος που διαδήλωσαν στο μπροστινό μέρος του κτιρίου. Ένας διαδηλωτής τον γρονθοκόπησε στην τράπεζα όταν αργότερα ο Cortabitarte έφυγε από την μπροστινή πόρτα. δικαστήριο.
Μια έρευνα για τον εκτροχιασμό της 24ης Ιουλίου 2013 έδειξε ότι το τρένο ταξίδευε με 179 χλμ/ώρα (111 μίλια/ώρα) σε μια έκταση με όριο ταχύτητας 80 χλμ/ώρα (50 μίλια/ώρα) όταν έφυγε από τις γραμμές. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ο οδηγός απάντησε σε ένα τηλεφώνημα από τον αγωγό λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση.
Ο δικηγόρος του οδηγού, Μανουέλ Πριέτο, είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η έλλειψη πινακίδων στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής όπου συνέβη το ατύχημα και άλλα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας προκάλεσαν τον εκτροχιασμό και όχι το τηλεφώνημα.
Η ADIF επιβεβαίωσε ημέρες μετά τη σύγκρουση ότι εγκαταστάθηκε ένα πρόγραμμα αυτόματου φρεναρίσματος στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής που οδηγεί από τη Μαδρίτη βόρεια στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, αλλά η κάλυψη σταμάτησε 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) νότια του σημείου του ατυχήματος, επιβαρύνοντας περισσότερο τον οδηγό.
Μια ομάδα που εκπροσωπεί τα θύματα του δυστυχήματος, η πλατφόρμα Alvia 04155 Victims, δήλωσε ότι αναμένει η δοκιμή να δείξει ότι η ADIF φέρει μεγαλύτερη ευθύνη για τον εκτροχιασμό από τον οδηγό.
«Ο μόνος τρόπος, δυστυχώς, για να μην συμβεί ξανά είναι η ADIF να καταδικαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας Χεσούς Ντομίνγκες στην εφημερίδα La Voz de Galicia.
Ο σύλλογος είπε επίσης ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να έρθει σε δίκη η υπόθεση.
«Μερικά από τα θύματα και τους συγγενείς έχουν πεθάνει όλα αυτά τα χρόνια. Για αυτούς, δεν θα υπάρξει ποτέ δικαιοσύνη και δυστυχώς τίποτα δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση που μεταδόθηκε από το ισπανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και να συμμετάσχουν 669 μάρτυρες.

abcnews.go.com
sidirodromikanea.blogspot.com