Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ξαναμπαίνουν στις ράγες τα εμπορικά τρένα για τα δρομολόγια Β. Κορέας - Κίνας

Τα διασυνοριακά τρένα μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας άρχισαν και πάλι να εκτελούν τα δρομολόγια τους, μετά από διακοπή πέντε μηνών, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

Ένα εμπορικό τρένο από την Νταντόνγκ διέσχισε τη γέφυρα προς την πόλη Σινούιτζου της Βόρειας Κορέας, όπως μετέδωσε το Yonhap.

Τα δρομολόγια των τρένων σταμάτησαν από την 29η Απριλίου, όταν η Κίνα προχώρησε σε αναστολή των σιδηροδρομικών υπηρεσιών της με τη Βόρεια Κορέα, μετά από διαβουλεύσεις σχετικά με τις μολύνσεις από την COVID-19 στη διασυνοριακή πόλη Νταντόνγκ. Αμέσως μετά, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο ξέσπασμα των κρουσμάτων της πανδημίας, για το οποίο τώρα δηλώνει ότι έχει αντιμετωπιστεί.

Η αναστολή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Απριλίου έγινε σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τεσσάρων μηνών αφού η Βόρεια Κορέα είχε χαλαρώσει τα συνοριακά λοκντάουν που είχαν επιβληθεί στις αρχές του 2020 κατά του κορονοϊού.

Οι ομάδες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν επικρίνει την εφαρμογή των συνοριακών μέτρων για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Βόρεια Κορέα, αλλά και τους κινδύνους για το διατροφικό εφοδιασμό για εκατομμύρια Βορειοκορεάτες.

Τον προηγούμενο μήνα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε τη νίκη κατά της COVID και διέταξε την άρση των σκληρών μέτρων κατά της πανδημίας, τα οποία είχαν επιβληθεί τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να διατηρήσει ένα "χαλύβδινο εμπόδιο κατά της πανδημίας.”

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ποτέ επιβεβαιώσει πόσοι άνθρωποι νόσησαν από την COVID, κυρίως επειδή δεν έχει τα μέσα για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε ευρεία κλίμακα, ενώ οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τα νούμερα των κρουσμάτων στην χώρα.

capital.gr
sidirodromikanea.blogspot.com