Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε η απεργία στους σιδηροδρόμους μετά από παρέμβαση Μπάιντεν,.


Τα συνδικάτα και η διοίκηση κατέληξαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία νωρίς την Πέμπτη, αποτρέποντας μια απεργία των εμπορευματικών σιδηροδρόμων που είχε απειλήσει να ακρωτηριάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ και να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα για πολλά αγαθά.

Η συμφωνία με τα συνδικάτα που εκπροσωπούν περισσότερους από 50.000 μηχανικούς και ελεγκτές ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 5 π.μ.  Εκπρόσωπος  από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος την χαρακτήρισε «μια σημαντική νίκη για την οικονομία μας και τον αμερικανικό λαό».

Έγινε μετά από 20 ώρες συνομιλιών μεταξύ της ηγεσίας των συνδικάτων και των διαπραγματευτών εργασίας των σιδηροδρόμων που φιλοξενήθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς. 

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε προσωπικά για να μιλήσει με τους διαπραγματευτές γύρω στις 9 μ.μ. την Τετάρτη, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα μπορούσε να προκληθεί καταστροφική ζημιά σε οικογένειες, επιχειρήσεις και κοινότητες εάν κλείσει το σιδηροδρομικό σύστημα.

Η συμφωνία δεν σημαίνει ότι η απειλή μιας απεργίας έχει εξαφανιστεί εντελώς. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη του συνδικάτου. Αλλά είναι καλά νέα για ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές γραμμές για να συνεχίσουν να λειτουργούν, και για την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ . Περίπου το 30% των εμπορευματικών μεταφορών της χώρας κινείται σιδηροδρομικώς.

Η συμφωνία δίνει στα μέλη του συνδικάτου μια άμεση αύξηση 14% με καθυστερημένες αποδοχές που χρονολογούνται από το 2020 και αυξάνει συνολικά το 24% κατά τη διάρκεια της πενταετούς διάρκειας του συμβολαίου, που διαρκεί από το 2020 έως το 2024. Τους δίνει επίσης μπόνους μετρητών 1.000 $ το έτος.

Λίγες άλλες λεπτομέρειες της συμφωνίας έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές. Ωστόσο, η δήλωση του Μπάιντεν έδειξε ότι το μείζον ζήτημα που είχε φέρει τη χώρα μέσα σε μια ημέρα από την πρώτη εθνική απεργία των σιδηροδρόμων σε 30 χρόνια είχε αντιμετωπιστεί υπέρ των συνδικάτων.

«Είναι μια νίκη για δεκάδες χιλιάδες σιδηροδρομικούς εργαζόμενους που εργάστηκαν ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες και οι κοινότητες της Αμερικής θα παραλάβουν αυτά που μας κράτησαν να συνεχίσουμε αυτά τα δύσκολα χρόνια», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση. «Αυτοί οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θα λάβουν καλύτερες αμοιβές, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και ηρεμία σχετικά με το κόστος υγειονομικής περίθαλψης: όλα αυτά που κερδίζουν με κόπο».

Η διαμάχη αφορούσε τις ελλείψεις προσωπικού και τους κανόνες προγραμματισμού που οι ηγέτες των συνδικάτων είπαν ότι είχαν φέρει τη συμμετοχή τους σε οριακό σημείο. Τα συνδικάτα λένε ότι οι σιδηρόδρομοι απαιτούν από τα μέλη τους να είναι «σε ετοιμότητα» και έτοιμα να παρουσιαστούν στην εργασία τους σε σύντομο χρονικό διάστημα έως και επτά ημέρες την εβδομάδα. Η ηγεσία των δύο συνδικάτων είχε πει ότι τα μέλη τους δεν θα αποδεχτούν μια σύμβαση χωρίς αλλαγές σε αυτούς τους κανόνες εργασίας.

Ο Μπάιντεν περιέγραψε τη συμφωνία ως «επίσης μια νίκη για τις σιδηροδρομικές εταιρείες που θα είναι σε θέση να διατηρήσουν και να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους για μια βιομηχανία που θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της ραχοκοκαλιάς της αμερικανικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες».

Είναι μια σημαντική νίκη για τον Μπάιντεν, ο οποίος δεν αντιμετώπισε παρά κακές επιλογές εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία. Η υποστήριξη της δράσης του Κογκρέσου που επιδιώκει η επιχειρηματική κοινότητα να επιβάλει σύμβαση στους εργαζόμενους θα είχε εξοργίσει τους υποστηρικτές του μεταξύ των συνδικάτων. Το να επιτραπεί η διακοπή της εργασίας να συνεχιστεί ενέχει τον κίνδυνο τεράστιων οικονομικών συνεπειών λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Πώς φτάσαμε εδώ

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους διέπονται από διαφορετικό εργατικό δίκαιο από ό,τι οι περισσότεροι εργαζόμενοι, που περιορίζει την ελευθερία τους να απεργούν και επιτρέπει μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση. Τον Ιούλιο, ο Μπάιντεν εξέδωσε μια εντολή που απέτρεψε μια απεργία εκείνη την εποχή και δημιούργησε μια επιτροπή, γνωστή ως Προεδρικό Συμβούλιο Έκτακτης Ανάγκης, για να προσπαθήσει να βρει μια λύση στη διαφορά.

Επέβαλε επίσης μια περίοδο χαλάρωσης 60 ημερών κατά την οποία τα συνδικάτα δεν μπορούσαν να απεργήσουν και η διοίκηση δεν μπορούσε να αποκλείσει τους εργαζόμενους. Αυτή η περίοδος χαλάρωσης επρόκειτο να ολοκληρωθεί νωρίς την Παρασκευή.

Ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να έχει διατάξει τους σιδηροδρόμους να συνεχίσουν να λειτουργούν μόλις έληξε η περίοδος χαλάρωσης την Παρασκευή. Μόνο το Κογκρέσο θα μπορούσε να είχε δράσει για να επαναφέρει τα συνδικάτα στη δουλειά αν είχε ξεκινήσει μια απεργία.

Με ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ομάδων που καλούν το Κογκρέσο να δράσει, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ετοιμάσει νομοθεσία που θα έδινε στη διοίκηση των σιδηροδρόμων τη συμφωνία που ήθελαν. Αλλά οι Δημοκρατικοί ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια ενέργεια.

Πηγή του συνδικάτου είπε ότι η άρνηση των Δημοκρατικών να συμπαραταχθούν με τη διοίκηση ήταν το κλειδί για τις συνομιλίες.

«Η ηγεσία της Γερουσίας που δεν ενεργούσε έδωσε χώρο για αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε η πηγή του συνδικάτου. Είπε ότι ο Walsh είχε «κολλήσει» με την ένωση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Ήταν ένα slog χθες», είπε, με πολλά μπρος-πίσω.

«Οι άνθρωποι μας δεν επρόκειτο να τα παρατήσουν», είπε η πηγή. «Ο λαός μας θα είχε προχωρήσει σε απεργία» εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την προθεσμία της Παρασκευής.

Η Ένωση Αμερικανικών Σιδηροδρόμων εξήρε επίσης τη συμφωνία και ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς και τα ίδια τα συνδικάτα, για τον ρόλο τους στην επίτευξη συμφωνίας.

Οι αυξήσεις στους μισθούς και τα μπόνους είχαν προταθεί από μια προεδρική επιτροπή που επιφορτίστηκε με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις εκείνη την εποχή.

Αυτοί οι όροι ήταν αρκετά προσοδοφόροι για τα περισσότερα σιδηροδρομικά συνδικάτα να συμφωνήσουν σε δοκιμαστικές συμφωνίες τις τελευταίες εβδομάδες, οι μηχανικοί και οι αγωγοί, που αντιμετώπισαν κανόνες εργασίας και προγραμματισμού που δεν ίσχυαν για άλλους, αρνήθηκαν να υπογράψουν χωρίς ανακούφιση για το ζήτημα του προγραμματισμού .

Οι μετοχές των μεγάλων εμπορευματικών σιδηροδρόμων – Union Pacific (UNP) , CSX (CSX) και Norfolk Southern (NSC) – ήταν μεταξύ 1% και 3% υψηλότερες στις συναλλαγές πριν από την αγορά στις ειδήσεις. Οι μετοχές της Berkshire Hathaway (BRKA) , που κατέχει τον τέταρτο εθνικό σιδηρόδρομο εμπορευματικών μεταφορών, το Burlington Northern Santa Fe, ήταν επίσης οριακά υψηλότερες.

/edition.cnn.com
sidirodromikanea.blogspot.com