Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ταξίδι με τρένο: Οι πέντε ομορφότεροι σιδηροδρομικοί προορισμοί στην Ευρώπη



Δεν είναι λίγες οι φορές που το ταξίδι με αεροπλάνο μπορεί να μοιάζει λιγότερο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, απ’ ότι ένα ταξίδι με τρένο.

Άλλωστε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η ευρωπαϊκή ήπειρος διαθέτει ένα από τα καλύτερα σιδηροδρομικά δίκτυα στον κόσμο, με κάποια από αυτά να οδηγούν σε πραγματικά φαντασμαγορικούς προορισμούς, οι οποίοι συνιστούν από μόνοι τους μια ευκαιρία για ξέγνοιαστες διακοπές.

Ιδού λοιπόν τα πέντε ομορφότερα ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη:

1. Βόρεια Ιρλανδία: Η διαδρομή από το Ντέρι στο Κολρέιν

Ο Μάικλ Πέιλιν, ένας γνώστης και λάτρης των ταξιδιών, έχει αποκαλέσει τη συγκεκριμένη διαδρομή «έναν από τους πιο όμορφους σιδηροδρομικούς προορισμούς στον κόσμο». Η συνολική διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής δεν ξεπερνά τα 38 λεπτά, αλλά οι ράγες διασχίζουν τον ποταμό Φόιλ έξω από το Ντέρι, περνά μέσα από την εξοχή και καταλήγει στο Μπένον Στραντ, μια παραθαλάσσια περιοχή, με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό και μία από τις πλέον αγαπημένες παραλίες του CNN Travel. Οι γραμμές εκτείνονται δίπλα ακριβώς από την ακτογραμμή, επομένως αν κάποιος δεν μπορεί να αντισταθεί, μπορεί να αποβιβαστεί στο Κάστλροκ και να περπατήσει στην άμμο.

Από εκεί, το τρένο επιστρέφει στην ενδοχώρα, ακολουθώντας αυτή τη φορά τον ποταμό Μπαν έως το Κολρέιν. Η διαδρομή έχει και ιστορική σημασία, αφού ακολουθεί τα χνάρια της αρχαιότερης ανθρώπινης αποικίας που δημιουργήθηκε στην Ιρλανδία στο Οχυρό Μαουντσάντελ, ψηλά στην υψηλή όχθη του Μπαν. Κατοικήθηκε την περίοδο μεταξύ 7900 και 7600 π.Χ.

2. Ιταλία: Από τη Φλωρεντία στη Νάπολη

Μόνο στην Ιταλία μπορεί μία από τις κύριες διαδρομές της χώρας να είναι τόσο όμορφη. Η κύρια γραμμή βορρά-νότου της Ιταλίας εκτείνεται από το Μιλάνο έως τη Νάπολη και ενώ το ανώτερο τμήμα δεν είναι ό,τι καλύτερο, ωστόσο μέσα από τις επίπεδες πεδιάδες της κοιλάδας του Πάδου και στη συνέχεια μέσα από ορεινές σήραγγες από την Μπολόνια έως τη Φλωρεντία, συνεχίζοντας νότια, θα διασχίσετε μερικά από τα πιο κλασικά τοπία της Ιταλίας.

Βγαίνοντας από το σταθμό Σάντα Μαρία Νοβέλα στη Φλωρεντία, θα αντικρίσετε το διάσημο Ντουόμο, στη συνέχεια θα διασχίσετε τον Άρνο, προτού περάσετε από την Τοσκάνη, τους λόφους εκατέρωθεν, και στη συνέχεια την Ούμπρια και το Λάτσιο.

Καθίστε στην αριστερή πλευρά του για να δείτε τη θέα από τα απόκρημνα Απέννινα Όρη, ενώ εάν καθίσετε στα δεξιά, θα δείτε το Ορβιέτο, μια από τις πιο όμορφες αρχαίες πόλεις της κεντρικής Ιταλίας, η οποία σμιλεύτηκε για πρώτη φορά από τον πολιτισμό των Ετρούσκων πάνω σε ένα βράχο. Μπαίνοντας στην Ρώμη, θα περάσετε από τα αρχαία τείχη της πόλης. Έχετε περισσότερο χρόνο; Μείνετε μετά τη Ρώμη στη Νάπολη, για να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα του Βεζούβιου, καθώς μπαίνετε στην πόλη.

3. Ισπανία: Από τη Βαρκελώνη στο Μονσεράτ

Η μεγάλη πλατεία Plaça d'Espanya της Βαρκελώνης είναι η αφετηρία για το εκπληκτικά όμορφο ταξίδι προς το Μονσεράτ, την πριονωτή οροσειρά που υψώνεται στο βάθος πίσω από την παραθαλάσσια πόλη και φιλοξενεί ένα αβαείο Βενεδικτίνων από τον 11ο αιώνα (αν και το σημερινό κτίριο είναι του 1800). Η σιδηροδρομική γραμμή των 23 μιλίων διασχίζει την καταλανική ύπαιθρο μέχρι τους πρόποδες των βουνών, όπου ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Κρεμαγιέρα ανεβάζει τους επισκέπτες στην πλαγιά του βουνού από το 1892 (με ένα διάλειμμα από το 1957-2003).

Πρόκειται για μια πραγματικά εκπληκτική διαδρομή, που ανεβαίνει 1.800 πόδια στα πρώτα 2,5 μίλια, βοηθούμενη από την έλξη των οδοντωτών τροχών. Μόλις φτάσετε στο επίπεδο του μοναστηριού, μπορείτε να πάρετε ένα άλλο τελεφερίκ, το Σαντ Χοάν που οδηγεί ψηλότερα στις κορυφές. Από εκεί μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα βουνά.

4. Αυστρία: Ο σιδηρόδρομος Σέμερινγκ

Σχεδόν 200 χρόνια αφότου άνοιξε το 1854, ο σιδηρόδρομος Σέμερινγκ εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο όμορφους σιδηροδρόμους που υπάρχουν - και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε αν ταξιδεύετε μεταξύ Βιέννης και Βενετίας - καθιστώντας τον έναν κατάλληλα εντυπωσιακό τρόπο για να ταξιδέψετε ανάμεσα σε δύο από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης

Οι σιδηροδρομικές γραμμές διανύουν 25 μίλια μέσα από τις αυστριακές Άλπεις ανάμεσα στο Γλόγκνιτς και το Σέμερινγκ.. Οι ράγες διαπερνούν τα βουνά, μέσα από 16 σήραγγες, 15 οδογέφυρες και πάνω από 100 γέφυρες, ενώ η διαδρομή περιλαμβάνει κι ένα ταξίδι μέσα από ένα ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο περίπου 3.000 ποδών, με πολλές συναρπαστικές στροφές.

Είναι ο πρώτος ορεινός σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη, με στόχο να συνδέσει τη Βιέννη με την Τεργέστη (το επίνειο της πάλαι ποτέ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας) κι εξακολουθεί να είναι ένας από τα σπουδαιότερα σιδηροδρομικά δίκτυα. Όσο ταξιδεύουν μέσω του Σέμερινγκ αναγνωρίζουν όχι μόνο την υπέροχη θέα, αλλά και τις 57 εξοχικές κατοικίες που χτίστηκαν για το προσωπικό του σιδηροδρόμου και βρίσκονται κατανεμημένες κατά μήκος της γραμμής.

5. Σλοβενία: Ο σιδηρόδρομος του Μπόχιντζ

Η Σλοβενία είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να κάνετε ένα ταξίδι με τρένο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της - οι σιδηροδρομικές γραμμές των συνολικά 800 μιλίων της αποτελούν μέρος ευρύτερων γραμμών που συνδέουν την Ιταλία με την Ουγγαρία και την Αυστρία με την Κροατία και την Ιταλία. Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Μπόχιντζ συνιστά έναν από τους πλέον ιστορικούς σιδηροδρόμους της Σλοβενίας: Περιλαμβάνει 28 σήραγγες (μία από αυτές έχει μήκος λίγο κάτω από 17.500 πόδια) και 65 γέφυρες - συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Solkan, της μεγαλύτερης πέτρινης σιδηροδρομικής γέφυρας στον κόσμο, που διασχίζει τον ποταμό Soča.

newsbomb.gr
sidirodromikanea.blogspot.com