Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Καραγιάννης: Μικρότεροι σταθμοί και υπόγεια εκσκαφή στη γραμμή 4 του μετρό


Με τη ολοκλήρωση του έργου η επιφάνεια του σταθμού θα καλύπτει λιγότερο από το 10% της πλατείας Εξαρχείων, ενώ θα φυτευτούν επιπλέον 2.000 δέντρα από όπου περάσει η νέα γραμμή του μετρό, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη

Η επιφάνεια του σταθμού της γραμμής 4 του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα καλύπτει λιγότερο από το 10% της επιφάνειας της πλατείας, δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «η πλατεία Εξαρχείων έχει έκταση 2.984 τ.μ. και ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί, αφού κατασκευαστεί ο σταθμός, είναι 243 τ.μ.».

Ο υφυπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα μεγάλο έργο και συγκεκριμένα, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων σύμφωνα με το οποίο θα φυτευθούν 2.000 δέντρα επιπλέον αυτών που προβλέπονταν».

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραγιάννης «θα υλοποιηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την αισθητική αναβάθμιση όλων των πλατειών στις οποίες θα κατασκευαστούν σταθμοί μετρό».

«Ακόμα μία πρωτοτυπία της Γραμμής 4 είναι ότι οι σταθμοί γίνονται μικρότεροι, ενώ ένα σημαντικό μέρος της εκσκαφής θα γίνει υπόγεια προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μικρότερη δυνατή όχληση των περίοικων και των επαγγελματιών» πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

Συμφώνησε με το σχετικό σχόλιο ότι η νέα γραμμή μετρό θα είναι μία «παριζιάνικη γραμμή», καθώς θα βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ωστόσο, όπως είπε «στο Παρίσι υπάρχουν 4 σταθμοί Μετρό ανά 1 τ.χλμ., ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα ανά 1 τ.χλμ. δεν έχουμε φτάσει να διαθέτουμε έναν σταθμό μετρό».

Δίνοντας την ευρύτερη εικόνα για τη σημασία του έργου, ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι με τη Γραμμή 4 του μετρό «θα μετακινούνται καθημερινά 340.000 άνθρωποι, ενώ 55.000 οχήματα θα αποσυρθούν από τους δρόμους».

Εξήγησε ότι «η χωροθέτηση των σταθμών του μετρό γίνεται με επιστημονικό τρόπο και μετά από εκπόνηση μελετών που λαμβάνουν υπόψη ένα σύνολο παραμέτρων».

Συνολικά, ο στόχος, κατά τον κ. Καραγιάννη είναι «να ανατρέψουμε την εικόνα του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας με τη νέα γραμμή του μετρό και τις επεκτάσεις προς Πειραιά που παραδίδουμε στην κυκλοφορία το επόμενο διάστημα και την επέκταση προς Ίλιον που θα προκηρύξουμε μέσα στο 2022».

kathimerini.gr
sidirodromikanea.blogspot.com