Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιοι μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη με 25 χρόνια στο Δημόσιο

Περιθώριο έως το τέλος του 2022 έχουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη με 25ετία, ακόμη και στα 55 και έως τα 58 έτη της ηλικίας τους, υπό προϋποθέσεις, καθώς από τον Ιανουάριο του 2023 και εφεξής, με βάση και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το σχετικό όριο συνταξιοδότησης ορίζεται στα 62 έτη.

Η Καθημερινή παρουσίασε σήμερα την τελική διάταξη που θα συμπεριληφθεί, ως λύση ανάγκης, στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, που σχεδιάζεται να δοθεί για διαβούλευση εντός της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Οκτώβριο. Ερχεται, δε, να ρυθμίσει το πρόβλημα που προέκυψε με τις διατάξεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για το Δημόσιο μετά και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, η οποία στην πράξη ακυρώνει τα όρια ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη, που είναι κάτω των 62 ετών.

Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων να απαντήσει ήταν εάν θα εξακολουθούσαν και μετά τις 31/12/2021 οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στα μέχρι τότε όρια ηλικίας και συγκεκριμένα:

– Στα 55 για γυναίκες και στα 60 για άνδρες που θεμελίωσαν 25 έτη ασφάλισης το 2010.

– Στα 56 για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωναν 25ετία το 2011.

– Στα 58 έτη για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωναν δικαίωμα το 2012.

Στο Γενικό Λογιστήριο είχαν κρατηθεί σε εκκρεμότητα αιτήσεις κάποιων εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως εκπαιδευτικών, των οποίων υπήρχε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση. Το υπουργείο απέστειλε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έλαβε στις αρχές του καλοκαιριού γνωμοδότηση, η οποία όχι μόνο έκλεινε την πόρτα της συνταξιοδότησης για το 2022, αλλά κατέληγε στο ότι τα μειωμένα αυτά όρια δεν θα έπρεπε γενικά να έχουν ισχύσει.

Προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό με τρόπο που αφενός δεν θα αιφνιδιάσει τους ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησής τους, αφετέρου θα θέσει ένα τέλος σε μια πρακτική η οποία κρίθηκε και από το ΝΣΚ ως κακή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων, προχώρησε στην εξής απόφαση, όπως καταγράφεται στη διάταξη που αποκαλύπτει η «Κ»:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και 31/12/2012, δηλαδή συμπληρώνουν έως τότε 25ετία, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι και 31/12/2022 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη με βάση τα όρια ηλικίας που εφαρμόζονταν γι’ αυτές τις κατηγορίες μέχρι και 31/12/2021 (αναφέρονται παραπάνω).

Οσοι επίσης από τους δημοσίους υπαλλήλους «πιάσουν» τα μειωμένα αυτά όρια μέχρι και 31/12/2022, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε, δηλαδή ακόμη και από 1/1/2023 και μετά. Η πρόβλεψη αυτή είναι αντίστοιχη της πρόβλεψης και για όσους έπιασαν τα μεταβατικά όρια ηλικίας του 2015 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως το 2021.

Για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν αυτά τα όρια μέχρι και 31/12/2022, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη αυξάνεται από 1/1/2023 στα 62 έτη, όπως ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2013 και μετά, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Με την προτεινόμενη διάταξη όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη καθίστανται ισχυρές, οπότε θα προχωρήσουν η επεξεργασία τους και η απονομή των σχετικών συντάξεων.

moneyreview.gr

sidirodromikanea.blogspot.com