Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΒΑΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΓΕΦΥΡΑ


Η επιστολή του δημάρχου Χαλκηδόνος στους τρεις οργανισμούς ΓΑΙΟΣΕ, τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Γέφυρας

 Κάτια Γερακαρίτου

Εγκαταλελειμμένα βαγόνια, μεγάλοι όγκοι από μπάζα και απορρίμματα, άγρια βλάστηση και μια ισόπεδη διάβαση χωρίς συντήρηση εδώ και χρόνια από την οποία διέρχονται καθημερινά χιλιάδες οδηγοί... Την τραγική αυτή εικόνα παρουσιάζει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Γέφυρας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος βρίσκεται νότια του οικισμού της Γέφυρας και σε άμεση γειτνίαση με μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων.

Την τραγική κατάσταση, που επικρατεί εδώ και χρόνια κυρίως από πλευράς συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, περιγράφει ο δήμαρχος Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος σε επιστολή του προς τη ΓΑΙΟΣΕ, τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις. «Όσα συμβαίνουν λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και πάνω σε ένα βασικό σιδηροδρομικό άξονα, ο οποίος μάλιστα συνδέει τη χώρα μας και με το εξωτερικό, και σε ένα σταθμό που θα εξυπηρετεί τον προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης, ακυρώνουν την εικόνα ενός σύγχρονου σιδηρόδρομου και δεν συνάδουν με τα έργα πνοής δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκκινήσει», επισημαίνει ο κ. Αναγνωστόπουλος στην επιστολή του.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος περιγράφει αναλυτικά τα πέντε προβλήματα της περιοχής. Συγκεκριμένα:

1) Υπάρχει μία πευκόφυτη λωρίδα πρασίνου, παράλληλα με τον οικισμό και σε άμεση επαφή με τις κατοικίες που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή. Τα χόρτα στην περιοχή αυτή δεν έχουν καθαρισθεί ποτέ, ενώ και τα δέντρα που υπάρχουν δεν έχουν κλαδευθεί ποτέ και δεν έχουν απομακρυνθεί ούτε τα ξερά κλαδιά αυτών. Η παραπάνω κατάσταση, πέραν της αισθητικής υποβάθμισης, εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, που αν δυστυχώς προκύψει, θα επεκταθεί εντός του οικισμού με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης όπως προαναφέρθηκε η περιοχή γειτνιάζει με μεγάλη βιομηχανία, όπου αποθηκεύονται χιλιάδες τόνοι εύφλεκτων γεωργικών προϊόντων (δέματα βάμβακος), με κίνδυνο επέκτασης και προς τα εκεί.


2) Εντός της ζώνης του σταθμού, υπάρχουν 4-5 σιδηροδρομικές λωρίδες, οι οποίες είναι κατειλημμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με εκατοντάδες βαγόνια σε αχρηστία, έχοντας δημιουργήσει μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση από θέμα ασφάλειας και υγείας. Τα βαγόνια αποτελούν πλέον εστίες μόλυνσης και απόθεσης απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν και ως καταφύγια περιθωριακών ατόμων. Επίσης δημιουργούν κινδύνους πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων, λόγω του ότι είναι σταθμευμένα σε θέσεις, που από πάνω τους και σε χαμηλό ύψος, διέρχονται καλώδια υψηλής τάσης που εξυπηρετούν την ηλεκτροκίνηση των συρμών. Μάλιστα εξαιτίας και της εύκολης πρόσβασης που υπάρχει προς αυτά (αφύλακτα και με τον οικισμό ακριβώς δίπλα), συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σοβαρότατα ατυχήματα σε ανθρώπους που ανέβηκαν στην οροφή των βαγονιών, με ύπαρξη δυστυχώς, ακόμη και θανατηφόρων περιστατικών.

3) Στο υπόλοιπο μέρος της ζώνης, εκτός των σιδηροδρομικών γραμμών, έχουν αποτεθεί μεγάλοι όγκοι άχρηστων υλικών επιδομής, μπαζών, παλιού τροχαίου υλικού, απορριμμάτων κλπ., που υποβαθμίζουν αισθητικά το περιβάλλον και λειτουργούν ως εν δυνάμει χωματερές, με κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των περιοίκων.

4) Στην ισόπεδη διάβαση που υπάρχει με την Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, τα οχήματα διέρχονται πάνω από επτά συνεχόμενες σιδηροδρομικές γραμμές, μεταξύ των οποίων το οδόστρωμα, είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης συντήρησής του. Αυτό δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στη διέλευση, ιδιαίτερα των βαρέων οχημάτων, καθώς και την πρόκληση βλαβών σ’ αυτά.

5) Το κτίσμα που εξυπηρετεί το φύλακα της ισόπεδης διάβασης είναι ένα παμπάλαιο κτίσμα, ευτελούς κατασκευής και πλήρως ακατάλληλο από όλες τις απόψεις. Το κτίσμα αυτό, όπως το βλέπετε και στις συνημμένες φωτογραφίες (η ‘’παράγκα του Καραγκιόζη’’, όπως αποκαλείται από τους καθημερινά διερχόμενους), αποτελεί δυστυχώς τη βιτρίνα του Σταθμού της Γέφυρας, αλλά και την πρώτη εικόνα του επισκέπτη του οικισμού της Γέφυρας.

Ο δήμος Χαλκηδόνος ζητά στην επιστολή του καθαρισμό των χόρτων και την κλάδευση των δέντρων, απομάκρυνση όλων των εγκαταλελειμμένων βαγονιών, καθαρισμό του χώρου με άμεση μεταφορά όλων των άχρηστων και επικίνδυνων υλικών. Επίσης, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, απαιτείται η συντήρηση του οδοστρώματος της διάβασης και η τοποθέτηση ελαστικών δαπέδων για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των οχημάτων και τέλος η κατεδάφισή του και η τοποθέτηση ενός σύγχρονου οικίσκου, τόσο για την εξυπηρέτηση του φύλακα όσο και για την αισθητική αναβάθμιση αυτού του κεντρικού σημείου.

Ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος καλεί τους τρεις οργανισμούς ΓΑΙΟΣΕ, ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ να εξετάσουν άμεσα το αιτήματα του δήμου, ώστε, όπως επισημαίνει «με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού Γέφυρας να επιτυγχάνεται η προβολή της σύγχρονης εικόνας του Ελληνικού Σιδηρόδρομου και το κυριότερο να επιτευχθούν οι αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους κατοίκους του οικισμού της Γέφυρας αλλά και για όλους τους περίοικους και διερχόμενους».


voria.gr
sidirodromikanea.blogspot.com