Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ένας νέος σιδηροδρομικός διάδρομος στο τραπέζι μεταξύ Κίνα και Κεντρικής Ασίας


Ένας νέος, κεντρικός ασιατικός διάδρομος βρίσκεται στο τραπέζι, που θα συνδέει την Κίνα, το Ουζμπεκιστάν, την Κιργιζία και το Αφγανιστάν. Η δυνατότητα δημιουργίας αυτού του διαδρόμου έγινε το θέμα συζήτησης σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ σιδηροδρομικών εταιρειών των εμπλεκόμενων χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Της Majorie van Leijen


«Οι πλευρές συζήτησαν την οργάνωση ενός νέου διαδρόμου, Κίνα – Κιργιστάν – Ουζμπεκιστάν – Αφγανιστάν και τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών συνθηκών για τη μεταφορά φορτίου κατά μήκος του διαδρόμου και, το πιο σημαντικό, την εισαγωγή ανταγωνιστικών τιμολογίων», ανέφεραν οι Σιδηροδρόμοι του Ουζμπεκιστάν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το φορτίο θα φορτωνόταν στο φορτηγό στην κινεζική πόλη Kashgar, για ένα πρώτο οδικό μίλι στο Osh στο Κιργιστάν. Εδώ θα φορτωνόταν στο τρένο μέσω του Ουζμπεκιστάν προς το Hairatan στο Αφγανιστάν, εξήγησε η σιδηροδρομική εταιρεία.

Όχι το πρώτο

Οι σιδηροδρομικοί διάδρομοι στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας δεν είναι νέοι. Υπάρχουν πολλά έργα σε εξέλιξη, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν (CKU), για την οποία προτάθηκε πρόσφατα μια διαδρομή. Ωστόσο, αυτός ο διάδρομος δεν περιλαμβάνει το Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα ενδιαφέροντος στον πίνακα σχεδιασμού των χωρών της Κεντρικής Ασίας στην Ασία. Επί του παρόντος, έχει σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης για την υλοποίηση του σιδηροδρόμου The Trans-Afghan που συνδέει το Ουζμπεκιστάν με τα λιμάνια του Πακιστάν. Αυτός είναι ένας τρόπος για να βελτιωθεί η πρόσβαση στα λιμάνια στις μεσόγειες χώρες του Αφγανιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Επιπλέον, έχουν γίνει συνομιλίες για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Khaf-Herat μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν προς την Κίνα. Θα επεκτείνει τη σύνδεση από το Χεράτ στα σύνορα Αφγανιστάν-Τατζικιστάν και, αφού διασχίσει το Τατζικιστάν, θα προχωρήσει μέσω Κιργιζίας, από όπου θα συνδεθεί με την Κίνα.

Γιατί χρειάζεται;

Όλες αυτές οι διαδρομές ακολουθούν έναν διαφορετικό οδικό χάρτη από την πρόσφατα προτεινόμενη Κίνα – Κιργιστάν – Ουζμπεκιστάν – Αφγανιστάν. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί χρειάζεται ένας νέος, διαφορετικός διάδρομος, εν μέσω των εν εξελίξει έργων για την υλοποίηση καλύτερων σιδηροδρομικών συνδέσεων στην Κεντρική Ασία.

Αξιοσημείωτο είναι να πούμε ότι οι αναφερόμενοι διάδρομοι βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό. Το σημερινό μειονέκτημα του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ευρώπης έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τους διαδρόμους της Κεντρικής Ασίας, αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν αυτοί οι διάδρομοι, λόγω γεωγραφικών εμποδίων και έλλειψης οικονομικών μέσων.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com