Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ο Μέσος Διάδρομος της Κεντρικής Ασίας κερδίζει το ενδιαφέρον σε βάρος της Ρωσίας


Ένα φορτηγό τρένο αναχωρεί στις 13 Αυγούστου 2022, από το πάρκο Logistics του σιδηροδρομικού σταθμού Wuxi West της Κίνας προς το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. © Getty Images

Τα έθνη του νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έσπευσαν να επωφεληθούν από τα προβλήματα της Ρωσίας και να επεκτείνουν την εναλλακτική τους διαδρομή εμπορευμάτων Κίνας-Ευρώπης. 

ΤΖΕΪΜΣ ΤΖΕΪ ΚΑΡΑΦΑΝΟ


Με λίγα λόγια
Η αποστολή εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας μέσω Ρωσίας έχει γίνει προβληματική
Η συντομότερη διαδρομή μέσω της Κεντρικής Ασίας προσελκύει νέο ενδιαφέρον
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αυξάνουν την υποστήριξη για τον Μέσο Διάδρομο

Μεταξύ των πολλών σημαντικών γεωπολιτικών συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήταν η ώθηση στην περιφερειακή ολοκλήρωση κατά μήκος του «Μεσαίου Διαδρόμου» - μιας ταχέως αναπτυσσόμενης χερσαίας και θαλάσσιας διαδρομής εμπορευματικών μεταφορών από την Ευρώπη προς την Κίνα που στοχεύει να γίνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με την μακροχρόνια καθιερωμένη βόρεια διαδρομή μέσω Ρωσίας.

Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να συνεχίσει να λαμβάνει αυξημένη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες , τη δέσμευση από την Τουρκία και, τελικά, να συναντήσει απρόθυμη αποδοχή από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Ο Μεσαίος Διάδρομος

Το Trans-Caspian International Transport Route (TITR), γνωστό ως Middle Corridor, είναι ένα σύστημα σιδηροδρομικών εμπορευματικών και πορθμείων που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη. Ξεκινά από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα και διασχίζει το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία πριν φτάσει στη νότια ή κεντρική Ευρώπη, ανάλογα με τον προορισμό του φορτίου. Γεωγραφικά, αυτή είναι η συντομότερη διαδρομή μεταξύ Δυτικής Κίνας και Ευρώπης. Στις 31 Μαρτίου 2022, οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, του Καζακστάν και της Τουρκίας υπέγραψαν δήλωση για τη βελτίωση του δυναμικού μεταφορών μέσω της περιοχής.

Η εμπορευματική διαδρομή μέσω της Ρωσίας, η οποία για δεκαετίες χρησίμευε ως η κύρια χερσαία σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, έχει γίνει προβληματική καθώς το Πεκίνο και άλλες χώρες προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τα εμπόδια που προκαλούνται από τις κυρώσεις στη Μόσχα.

Προηγούμενα εμπόδια

Μέχρι πρόσφατα, τα εμπόδια στην περιφερειακή ολοκλήρωση στην καρδιά του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού έμοιαζαν συντριπτικά. Τα πολλά ζητήματα του μετασοβιετικού χώρου εξέπληξαν τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν , της κατοχής γεωργιανού εδάφους από τη Ρωσία και της κατάρρευσης της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των ΗΠΑ. Επίσης, ο συνεχιζόμενος ανταγωνισμός της Δύσης με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν οδήγησε στη μακροχρόνια αντίληψη ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από αυξημένο στρατηγικό κίνδυνο και αβεβαιότητα.

Η προσπάθεια της Κίνας να αναπτύξει έναν εμπορευματικό διάδρομο στο μέσο της περιοχής ως μέρος του τεράστιου δικτύου Belt and Road συνάντησε ανάμεικτα αποτελέσματα. Πολλοί περιφερειακοί εταίροι έγιναν δύσπιστοι ως προς τα κοινά έργα με το Πεκίνο, έχοντας δει την περιορισμένη επιτυχία του Οικονομικού Διαδρόμου Πακιστάν-Κίνας και έχοντας δυσπιστία για τις προθέσεις του Πεκίνου. Οι Κινέζοι έτειναν να ελέγχουν και να κυριαρχούν στην κατασκευή, χρησιμοποιώντας συχνά το δικό τους εργατικό δυναμικό και υλικά.


TITR: Επέκταση της συνδεσιμότητας σε όλη την ευρασιατική ξηρά

Ένα σημαντικό έργο που ωρίμασε παρά τις πολλές ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα ήταν ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου , που συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν με έναν αγωγό μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς τη Γεωργία, την Τουρκία και τη Μεσόγειο με την Ιταλία. Αυτό το έργο προχώρησε παρά τις περιφερειακές προκλήσεις, καθώς και την αντίθεση από τη Γερμανία και τις ρωσικές προσπάθειες να ματαιώσουν την πρωτοβουλία χρηματοδοτώντας περιβαλλοντικές και πολιτικές ομάδες για να φέρουν προκλήσεις εναντίον της. Το τελευταίο σκέλος του συστήματος είναι πλέον λειτουργικό, εν μέρει χάρη στο λόμπι των ΗΠΑ στην Ιταλία.

Εκτός από τον αγωγό, συνεχίζουν να αναπτύσσονται περιφερειακοί κόμβοι εφοδιαστικής. Τα έργα περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού στη γεωργιανή πόλη Πότι και την ανάπλαση του λιμανιού του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν.

Η συνέχεια του πολέμου

Στον απόηχο των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία και την εκτεταμένη προσπάθεια της Ευρώπης να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών, η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία τον Ιούλιο του 2022 για την απόκτηση φυσικού αερίου μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Αν και ο όγκος είναι ένα κλάσμα του ποσού που απαιτείται για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, η συμφωνία θεωρείται στρατηγικής σημασίας .

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου ανανέωσε το ενδιαφέρον της Δύσης για τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία ως πιθανές πηγές ενέργειας, μέρος των παγκόσμιων μεταφορών και της εφοδιαστικής, καθώς και των μεταποιητικών και εμπορικών συνεργασιών μακροπρόθεσμα. Άλλοι παράγοντες έχουν αλλάξει την κατάσταση του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.

Ενώ αυξάνει τις περιφερειακές εντάσεις, ο παρατεταμένος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εκθέτει επίσης την πραγματικότητα ότι κερδίζει, χάνει ή ισοπαλία, θα χρειαστούν χρόνια στη Ρωσία για να επανεξοπλιστεί και να αναβαθμιστεί προτού μπορέσει να σκεφτεί περαιτέρω σημαντική επέκταση στον μετασοβιετικό χώρο.

gisreportsonline.com
sidirodromikanea.blogspot.com