Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Οι κυρώσεις της Ρωσίας δίνουν ώθηση στον νέο δρόμο του μεταξιού


Για να αποφύγουν τις κυρώσεις, οι χώρες ανοίγουν ενεργά εκ νέου τις ετοιμοθάνατες διαδρομές και δημιουργούν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Του James M. Dorsey

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, βγήκε από τον χάρτη των ευρασιατικών διαδρόμων μεταφορών που συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, έδωσε νέα πνοή σε ετοιμοθάνατες διαδρομές που θα επέτρεπαν στα εμπορεύματα να ταξιδεύουν σε όλη την ευρασιατική ξηρά χωρίς να διασχίζουν τη Ρωσία. Άνοιξε επίσης την πόρτα για μεγαλύτερη ρωσική συνδεσιμότητα με τη Μέση Ανατολή και τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.

Η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) του επόμενου μήνα στον αρχαίο εμπορικό κόμβο του Ουζμπεκιστάν του Δρόμου του Μεταξιού στη Σαμαρκάνδη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρίκο για εναλλακτικές διαδρομές.

Η SCO, η οποία συγκεντρώνει την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει το σκηνικό για επέκταση στη Μέση Ανατολή καθώς και συμφωνία για την κατασκευή ενός κρίσιμου σιδηροδρόμου της Κεντρικής Ασίας.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να οριστικοποιήσει την ένταξη του Ιράν στο SCO σε μια στιγμή που η Ισλαμική Δημοκρατία πρόκειται να επωφεληθεί από τις αλλαγές στη γεωπολιτική των ευρασιατικών μεταφορών.

Η σύνοδος κορυφής θα υποδεχθεί περαιτέρω τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τις Μαλδίβες ως εταίρους διαλόγου και το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία ως παρατηρητές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν πρόσφατα επίσης ενδιαφέρον για σύνδεση με τον όμιλο.

Αξιωματούχοι της Κιργιζίας πιστεύουν ότι οι ηγέτες του έθνους της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας συμφώνησαν να υπογράψουν συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής Κίνας-Κιργιζίας-Ουζμπεκιστάν μήκους 523 χιλιομέτρων που βρίσκεται στο σχέδιο για 25 χρόνια. Ο σιδηρόδρομος θα συνδέει τις τρεις χώρες με την Τουρκία, το Ιράν και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης σε συνδυασμό με υλικοτεχνικά και τεχνικά εμπόδια, ιδιαίτερα στο ορεινό Κιργιστάν, και το υψηλό κόστος προκάλεσαν καθυστερήσεις που τώρα φαίνονται να θεωρούνται λιγότερο προβληματικές λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev προέβλεψε ότι ο σιδηρόδρομος θα «άνοιγε νέες ευκαιρίες για διαδρόμους μεταφορών που θα συνδέουν την περιοχή μας με τις αγορές στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Η κίνηση θα προσθέσει στη διεύρυνση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών διαδρομών που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση».

Το Ουζμπεκιστάν έχει από καιρό ισχυριστεί ότι ο σιδηρόδρομος θα προσφέρει τη συντομότερη διαδρομή από την Κίνα προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ενώ η Κίνα το βλέπει ως τρόπο αποφυγής του κινδύνου παραβίασης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι συνεχείς μεταφορές μέσω Ρωσίας.

Ο νέος σιδηρόδρομος θα τροφοδοτεί τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Ουζμπεκιστάν με το διεθνές λιμάνι Turkmenbashi του Τουρκμενιστάν στην Κασπία Θάλασσα.

Από εκεί, μπορεί να τροφοδοτήσει τον Καύκασο, την Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του λιμανιού του Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ή του Ιράν, της Ινδίας, του Κόλπου και της Ανατολικής Αφρικής μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) που κάνει χρήση του ιρανικού λιμάνι Anzali και πιθανώς Chabahar.

Το λιμάνι του Μπακού συμφώνησε τον Ιούλιο να αφήσει τον όμιλο Albayrak της Τουρκίας, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαχειριστεί την εγκατάσταση , να επεκτείνει την ικανότητα διακίνησης φορτίου και να κατασκευάσει ένα τερματικό σταθμό για λιπάσματα .

Το INSTC, ένα συνονθύλευμα μήκους 7.200 χιλιομέτρων από ανεξάρτητους σιδηροδρόμους, αυτοκινητόδρομους και θαλάσσιες διαδρομές, παρέχει επίσης έναν διάδρομο βόρεια προς το Καζακστάν και τη Ρωσία.

Το συνονθύλευμα θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό για το Καζακστάν, το οποίο έχει αντισταθεί στην εισβολή στην Ουκρανία παρά την εξάρτησή του από τις ρωσικές εισαγωγές τροφίμων, λιπασμάτων, πετροχημικών και σιδήρου.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev έχει διερευνήσει την εκτροπή των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ευρώπη από τη διέλευση από τη Ρωσία στη ροή μέσω του Ιράν και της Τουρκίας.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, το Καζακστάν επίσης δεν διέφυγε να επιδιώξει να μετατρέψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας προς όφελός του, μεταξύ άλλων προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στις δυτικές επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν τη Ρωσία .

Νωρίτερα φέτος, το Ιράν και το Κατάρ ανακοίνωσαν τακτικές ναυτιλιακές γραμμές μεταξύ των δύο χωρών ως μέρος του INSTC. Ομοίως, ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) ανακοίνωσε την έναρξη των ναυτιλιακών γραμμών μεταξύ της Chabahar και του λιμανιού Jebel Ali του Ντουμπάι .

Κινέζοι αναλυτές αναμένουν ότι ο σιδηρόδρομος, που θα ξεκινήσει από το Kashgar, θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση της οικονομίας της Xinjiang , της ταραγμένης κινεζικής βορειοδυτικής επαρχίας που φιλοξενεί βάναυσα καταπιεσμένους Τούρκους μουσουλμάνους.

Οι κινήσεις για την ενίσχυση της Κεντρικής Ασίας ως κρίσιμου κόμβου στους μεταφορικούς διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου έρχονται εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας στην περιοχή και εντεινόμενης δραστηριότητας των τζιχαντιστών.

Τον Ιανουάριο, το Καζακστάν κάλεσε τον υπό τη Ρωσία Οργάνωση Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να βοηθήσει στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων . Έξι μήνες αργότερα, οι διαδηλώσεις στην αυτόνομη περιοχή Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν έγιναν βίαιες.

Λειτουργώντας από το Αφγανιστάν, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους υποσχέθηκαν να κάνουν τζιχάντ στην περιοχή που θα στόχευε αρχικά το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν .

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους χαιρέτησαν τις επιθέσεις με ρουκέτες τους τελευταίους μήνες εναντίον στόχων στις δύο χώρες ως τη «μεγάλη τζιχάντ στην Κεντρική Ασία» που θα ένωνε τις πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία σε ένα χαλιφάτο.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι μέλη του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκιστάν, μιας ομάδας Ουιγούρων τζιχαντιστών που απέκτησε φήμη στη Συρία, αυτομόλησαν στο Ισλαμικό Κράτος επειδή οι ηγέτες των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν τους εμπόδισαν να εξαπολύσουν διασυνοριακές επιθέσεις στο Xinjiang.

«Παρόλο που το ETIM/TIP (Ισλαμικό Κόμμα της Τουρκίας), όπως η Αλ Κάιντα, κρατά χαμηλό προφίλ προς το παρόν, είναι πραγματικά μια ωρολογιακή βόμβα για την Κίνα στη γειτονιά της», δήλωσε ο Faran Jeffery της Ισλαμικής Θεολογίας της Αντιτρομοκρατίας. Μουσουλμανική αντιτρομοκρατική ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.


responsiblestatecraft.org
sidirodromikanea.blogspot.com