Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Ταξιδέψτε από το Λονδίνο στη Στοκχόλμη με τρένο σε μόλις 24 ώρες


Με ένα χαοτικό καλοκαίρι αεροπορικών ταξιδιών στην Ευρώπη να πλησιάζει στο τέλος του, πολλοί ταξιδιώτες θα επανεξετάσουν τις επιλογές τους για τις επόμενες διακοπές τους. Τα ταξίδια με τρένο απολαμβάνουν μια αναγέννηση σε όλη την ήπειρο και μια νέα υπηρεσία ύπνου πρόκειται να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού με το τρένο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και μιας από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Σκανδιναβίας σε μόλις μία ημέρα.

Ντέιβιντ Νίκελ

Το βασικό κομμάτι του ταξιδιού είναι ένα νέο νυχτερινό τρένο με ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ Αμβούργου και Στοκχόλμης. Λειτουργεί από τη σουηδική σιδηροδρομική εταιρεία SJ , η νέα υπηρεσία θα είναι την 1η Σεπτεμβρίου.
Προηγουμένως, οι πιο άμεσες επιλογές χερσαίων ταξιδιών μεταξύ Λονδίνου και Στοκχόλμης απαιτούσαν μια διανυκτέρευση στο Αμβούργο ή μια διανυκτέρευση με πλοίο. Τώρα, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να φύγουν από το Λονδίνο το πρωί και να βρίσκονται στη σουηδική πρωτεύουσα το επόμενο πρωί.
Ονομάστηκε EuroNight, το νέο τρένο ύπνου διαθέτει συμπαγή βαγόνια ύπνου με μια σειρά από χώρους ύπνου μαζί με κανονικά καθίσματα. Οι καμπίνες πρώτης κατηγορίας που χωρούν έως και τρία άτομα διαθέτουν ιδιωτικό ντους και τουαλέτα.

Το πιο γρήγορο δρομολόγιο από Λονδίνο προς Στοκχόλμη

Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, οι ταξιδιώτες με έδρα το Λονδίνο θα μπορούν να φτάσουν στη Στοκχόλμη σε λιγότερο από 24 ώρες. Από τη Στοκχόλμη, διατίθενται σιδηροδρομικές συνδέσεις με προορισμούς σε όλη τη Σουηδία .

Αναχωρώντας από το London St Pancras με ένα από τα τακτικά δίωρα δρομολόγια του Eurostar προς τις Βρυξέλλες στις 8.16 π.μ. ή στις 9.05 π.μ., οι επιβάτες θα πρέπει στη συνέχεια να μεταβούν σε τρένο για Αμβούργο μέσω Κολωνίας. Από το Αμβούργο, το τρένο ύπνου έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 21:55 και ταξιδεύει μέσω της Κοπεγχάγης πριν φτάσει στη Στοκχόλμη περίπου 12 ώρες αργότερα.
Στην άλλη κατεύθυνση, η διανυκτέρευση αναχωρεί από τη Στοκχόλμη στις 5.34 μ.μ. και φτάνει στο Αμβούργο περίπου στις 6.30 π.μ.
Ενώ ο χρόνος ταξιδιού είναι ακόμα πολύ πιο αργός από μια απευθείας πτήση (ο τυπικός χρόνος πτήσης για το Λονδίνο Χίθροου προς τη Στοκχόλμη Arlanda είναι 2,5 ώρες), η νέα επιλογή είναι βέβαιο ότι θα είναι ελκυστική για όσους αγκαλιάζουν αργά ταξίδια.
Η υπηρεσία θα είναι πιθανότατα δημοφιλής πολύ πέρα ​​από τους Βρετανούς ταξιδιώτες. Το Αμβούργο είναι ήδη σημαντικός κόμβος στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η νέα διανυκτέρευση προς τη Στοκχόλμη θα είναι επίσης ελκυστική για τους ταξιδιώτες στο Παρίσι και το Βερολίνο, μεταξύ άλλων πόλεων.
Όσοι ενδιαφέρονται λιγότερο για τον χρόνο και θέλουν να απολαύσουν το ταξίδι, θα μπορούσαν να πάρουν το Eurostar το προηγούμενο βράδυ και να διανυκτερεύσουν στις Βρυξέλλες. Αυτό θα δώσει επίσης περισσότερο χρόνο για να απολαύσετε το Αμβούργο πριν πάρετε το νυχτερινό τρένο για Στοκχόλμη.

Τα ταξίδια με τρένο ανθούν στη Σκανδιναβία

Η υπηρεσία ύπνου είναι επίσης σίγουρα δημοφιλής στους Σουηδούς ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Ένας εκπρόσωπος Τύπου της SJ είπε στο The Local ότι ο σιδηροδρομικός φορέας είχε βιώσει «μια ζήτηση που δεν έχουμε ξαναδεί» τους τελευταίους μήνες.
Για αρκετά χρόνια, οι Σουηδοί έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για ταξίδια με τρένο λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Ο όρος flygskam που σημαίνει «ντροπή πτήσης» άρχισε να χρησιμοποιείται γενικά το 2018. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, τα σιδηροδρομικά ταξίδια εκπέμπουν κατά ένα δέκατο λιγότερες εκπομπές άνθρακα ανά διανυόμενο χιλιόμετρο από τα αεροπορικά ταξίδια.

Είναι πιθανό ότι το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αυτό το καλοκαίρι με τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν πολλές πτήσεις μαζί με την απεργία των πιλότων της SAS έχουν επίσης οδηγήσει σε περισσότερες κρατήσεις τρένων στη Σουηδία φέτος.

forbes.com
sidirodromikanea.blogspot.com