Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν να συνδεθούν πλήρως με ένα δίκτυο νυχτερινών τρένων


Τα νυχτερινά τρένα επιστρέφουν δυναμικά ενόψει της επείγουσας δράσης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το Euronews, η αεροπορία παράγει σχεδόν το 14% των εκπομπών, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά τις οδικές μεταφορές. Χώρες όπως η Ολλανδία και η Ισπανία να προτείνουν την απαγόρευση πτήσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τρένο σε τρεις ώρες ή λιγότερο. Η ιδέα είναι να αντικατασταθούν με ταξίδια με τρένο.

Εκτός από την κλιματική κρίση, η αύξηση των τιμών των καυσίμων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, πολλά μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν σε ένα καινοτόμο έργο που παρουσίασε το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Euro Night Sprinter είναι ένα διευρωπαϊκό δίκτυο νυχτερινών τρένων που θα αποτελείται από 40 διεθνείς γραμμές μεγάλων αποστάσεων. Μέχρι το 2030, θα συνδέει περισσότερες από 200 πόλεις και τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, από τη Λισαβόνα στα δυτικά έως τη Μόσχα στα ανατολικά και από το Ελσίνκι στα βόρεια έως τη Μάλαγα στο νότο.

Το γερμανικό κόμμα των Πρασίνων δημιούργησε έναν χάρτη βασισμένο στις τρέχουσες σιδηροδρομικές γραμμές, η αισθητική του οποίου είναι εμπνευσμένη από το μετρό του Λονδίνου. Το έργο δείχνει ένα σύστημα που θα πρέπει να υποστηρίζεται από άνετα, ήσυχα και γρήγορα τρένα (200 έως 250 χιλιόμετρα την ώρα, δημιουργώντας ταξίδια διάρκειας εννέα έως 14 ωρών κατά μέσο όρο) εγκεκριμένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

© Πράσινο κόμμα στη Γερμανία

Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί μια διαισθητική πλατφόρμα κρατήσεων κοινή για όλες τις αεροπορικές εταιρείες, με ανταγωνιστικές τιμές για τη δημιουργία δίκαιων συνθηκών ανταγωνισμού με τις πτήσεις. Όλα αυτά θα απαιτούσαν ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου και συντονισμού για τα διάφορα εθνικά σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 60% των σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας στον κόσμο. Το υπόλοιπο 40% μοιράζεται μεταξύ Ασίας (30%), Αμερικής και Αφρικής (10%). Η ΕΕ στοχεύει να διπλασιάσει τη χρήση των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας έως το 2030 και να τριπλασιάσει τα σημερινά επίπεδα έως το 2050. Το όραμα ανακοινώθηκε στη Λυών της Γαλλίας, στις 29 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των Ημερών Συνδέοντας την Ευρώπη 2022, που διοργανώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολλά έργα θα ενισχύσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών συνδέσεων και συνδέσεων με λιμάνια και αεροδρόμια.

Η ολλανδοβελγική εταιρεία σιδηροδρόμων European Sleeper θέλει να εκτελεί νυχτερινό τρένο στη Βαρκελώνη πολλές φορές την εβδομάδα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Το τρένο, το οποίο θα πρέπει να αναχωρεί από το Άμστερνταμ και να κάνει πολλές στάσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, θα πρέπει να ξεκινά τρεις φορές την εβδομάδα προς την ισπανική πόλη από τις 10 Δεκεμβρίου 2023, αλλά πιθανώς νωρίτερα, μετά από αίτηση στην Ολλανδική Αρχή για τους Καταναλωτές και Αγορά (ACM).

Επί του παρόντος, η νυχτερινή υπηρεσία τρένου NightJet της αυστριακής σιδηροδρομικής εταιρείας ÖBB συνδέει τις Βρυξέλλες με τη Βιέννη τρεις φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τους Brussels Times, οι αρχές στο Βέλγιο θα ήθελαν να δουν τη χώρα να γίνει κόμβος για νυχτερινά τρένα. Για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί ειδικός προϋπολογισμός.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να πάρουν το τρένο από το Αμβούργο στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια της νύχτας στο EuroNight. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά αξιοθέατα που μπορείτε να ανακαλύψετε στην πορεία, όπως η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, η νότια παράκτια πόλη της Σουηδίας, το Μάλμε και η πλούσια σε ιστορία πανεπιστημιακή πόλη Λουντ.

Συνδεόμενοι με άλλες σιδηροδρομικές υπηρεσίες, όπως το γερμανικό Deutsche Bahn και το Eurostar, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να κάνουν ολόκληρο το ταξίδι μεταξύ Στοκχόλμης και Λονδίνου σε περίπου μία ημέρα. Στην πράξη αυτό θα σήμαινε να πάρετε ένα τρένο από το Αμβούργο στις Βρυξέλλες, με μια αλλαγή στην Κολωνία, και στη συνέχεια να επιβιβαστείτε στο Eurostar .

Σύμφωνα με το Euronews, το τρένο EuroNight τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η σουηδική εταιρεία SJ χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρική ενέργεια και ανεμογεννήτριες, ενώ οι αγωγοί τρένων θα χρησιμοποιούν τεχνικές «ελεύθερου τροχού» για να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει το σβήσιμο του κινητήρα και το να επιτρέπεται στα βαγόνια να κινούνται προς τα εμπρός χρησιμοποιώντας τη δική τους ορμή. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνουν ότι όπου τα αεροπορικά ταξίδια παράγουν 252,8 γραμμάρια άνθρακα ανά διανυόμενο χιλιόμετρο, τα σιδηροδρομικά ταξίδια εκπέμπουν μόλις 22,4 γραμμάρια.

Τα νυχτερινά τρένα γίνονται όλο και πιο αποδεκτά από τους ταξιδιώτες, οι οποίοι όχι μόνο θέλουν να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις εκπομπές CO2, αλλά αναζητούν και έναν πιο χαλαρό τρόπο για να φτάσουν στον προορισμό τους.

traveltomorrow.com
sidirodromikanea.blogspot.com