Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

10 ξεχωριστά συστήματα μετρό του κόσμου.

Ποιο είναι το μόνο μετρό που μπήκε στη λίστα κληρονομιάς της Unesco; Τι ξεχωριστό έχουν ορισμένα μετρό του κόσμου;


Μετρό, υπόγειος σιδηρόδρομος, μετρό, U-Bahn … Υπάρχουν πολλά ονόματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες, αλλά όλα αναφέρονται στο ίδιο πράγμα και είμαστε εδώ για να εξερευνήσουμε μερικές ξεχωριστές αναφορές σχετικά με αυτόν τον σύγχρονο τρόπο μεταφοράς.

Εδώ έρχονται!

1 Το μετρό της Νέας Υόρκης έχει τον μεγαλύτερο αριθμό σταθμών

Το μετρό της Νέας Υόρκης έχει 424 σταθμούς και συγκροτήματα σταθμών — Shutterstock


Ίσως όχι με το να είναι το παλαιότερο ή το πιο πολυσύχναστο, αλλά το μετρό της Νέας Υόρκης μπορεί ακόμα να φτάσει στην αίθουσα της φήμης του μετρό. Το τοπικό σύστημα έχει 424 σταθμούς και συγκροτήματα σταθμών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των σταθμών αλλού.

2 Τα βορειότερα και νοτιότερα συστήματα μετρό του κόσμου

Μπορείτε να βρείτε το πιο βόρειο μετρό στον κόσμο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Ο σταθμός του μετρό Mellunmäki είναι ο βορειότερος σταθμός και τερματικός σταθμός και άνοιξε το 1989.

Από την άλλη πλευρά, το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής φιλοξενεί τον νοτιότερο σταθμό του μετρό - την Plaza de los Virreyes - Eva Perón, που άνοιξε το 1986.

3 Το μετρό της Μόσχας λειτουργεί με τρένο μουσείων

Το μετρό της Μόσχας έχει τη φήμη ότι είναι ένα από τα ομορφότερα στον κόσμο και μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λειτουργεί ένα ειδικό τρένο μουσείων.

Το τρένο Aquarelle εκτελεί μια τακτική διαδρομή όπως κάθε άλλο τρένο στην πόλη, αλλά είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τα υπόλοιπα. Το εξωτερικό του έχει διακοσμηθεί με μοτίβα λουλουδιών και το εσωτερικό του έχει μετατραπεί σε ένα ψεύτικο μουσείο, μετατρέποντας την όλη εμπειρία μετακίνησης σε άλλο επίπεδο.

4 Το Λονδίνο έχει το παλαιότερο μετρό στον κόσμο

Το πρώτο μετρό στον κόσμο άνοιξε το 1863 στο Λονδίνο . Αρχικά, περιλάμβανε μόνο επτά σταθμούς, που ένωναν το Paddington και την Farringdon Street στο κεντρικό Λονδίνο. Τώρα, σε περισσότερα από 150 χρόνια ύπαρξης, έχει εξελιχθεί σε ένα δίκτυο 270 σταθμών με 250 μίλια (400 km) τροχιάς.

Οι πρώτες διαδρομές κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας μια μέθοδο cut-and-cover, σκάβοντας μια τάφρο ακριβώς κάτω από την επιφάνεια και καλύπτοντάς την με μια οροφή αρκετά δυνατή ώστε να κρατά τη ζωή πάνω της. Το ευρέως διαδεδομένο όνομα «The Tube» προέρχεται από μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την κατασκευή, δημιουργώντας κυκλικές σήραγγες βαθύτερα στο έδαφος.

5 Ο πιο βαθύς σταθμός βρίσκεται στο Κίεβο

Το Arsenalna είναι ο πιο βαθύς σταθμός στον κόσμο - το Shutterstock

Σε βάθος 105,5 μέτρων (346 πόδια) κάτω από την πόλη του Κιέβου βρίσκεται ο βαθύτερος σταθμός στον κόσμο - η Άρσεναλνα. Για να φτάσετε στο σταθμό μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε λεπτά για να κατεβείτε πολλές κυλιόμενες σκάλες και αποβάθρες.

6 Υπάρχουν περίπου 180 συστήματα μετρό παγκοσμίως

Υπάρχουν περίπου 180 συστήματα μετρό που φιλοξενούνται σε 178 πόλεις και 56 χώρες στον κόσμο. Οι ασιατικές χώρες ανήκουν στους πρωτοπόρους στην κατασκευή νέων συστημάτων μετρό τις τελευταίες δεκαετίες, με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία να πρωτοστατούν.

7 Το Τόκιο έχει το πιο πολυσύχναστο σύστημα μετρό

Το Τόκιο είναι το πιο πολυσύχναστο σύστημα μετρό στον κόσμο — το Shutterstock


Με σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια διαδρομές το 2017, το Τόκιο βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων στατιστικών για τα πιο πολυσύχναστα μετρό.

8 Ο ταχύτερος χρόνος για να ταξιδέψετε σε όλους τους σταθμούς του μετρό του Λονδίνου

Το 2015, ο Andy James και ο Steve Wilson σημείωσαν παγκόσμιο ρεκόρ για τον ταχύτερο χρόνο που απαιτείται για να ταξιδέψουν σε όλους τους σταθμούς του Λονδίνου. Χρειάστηκαν ακριβώς 15 ώρες, 45 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα για να τους επισκεφτούν όλους.

9 Το μετρό της Βουδαπέστης είναι το μοναδικό στην Unesco

Από το 2002, η γραμμή Μ1 της Βουδαπέστης είναι το μόνο σύστημα μετρό στον κόσμο που έχει περιληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco .

Το σύστημα μετρό της Βουδαπέστης είναι από τα ομορφότερα και παλαιότερα. Χτίστηκε το 1896 ως το αρχαιότερο στην ηπειρωτική Ευρώπη και το δεύτερο αρχαιότερο στον κόσμο, που προηγήθηκε μόνο από το μετρό του Λονδίνου.

10 Το Châtelet-Les Halles της Γαλλίας είναι ο πιο περίπλοκος σταθμός

Το Châtelet-Les Halles είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο περίπλοκους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου στον κόσμο . Συνδέει τρεις γραμμές τρένου και πέντε γραμμές μετρό και πλατφόρμες που χωρίζονται μεταξύ τους κατά 800 μέτρα (0,49 μίλια). Λόγω της πολυπλοκότητάς του, χωρίζεται σε τρεις τομείς — Forum, Rivoli, Seine — φιλοξενώντας πάνω από 750.000 ταξιδιώτες κάθε μέρα.

kiwi.com
sidirodromikanea.blogspot.com