Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Βρετανία -Network Rail: Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν στρέβλωση των σιδηροτροχιών και ακύρωση δρομολογίων τρένων


Η Βρετανία πρόκειται να ζήσει την πιο καυτή ημέρα της που έχει καταγραφεί αυτή την εβδομάδα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν συγκλονιστικές θερμοκρασίες έως και 41°C (105°F) σε περιοχές της χώρας.

Εν μέσω της άνευ προηγουμένου καύσωνα, οι συγκοινωνιακές συνδέσεις έχουν σταματήσει, με πολλούς επιβάτες να αντιμετωπίζουν ακυρώσεις τρένων σήμερα το πρωί.

Γιατί λοιπόν οι καύσωνες διαταράσσουν τους σιδηροδρόμους;

Το Network Rail αποκάλυψε πώς οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν λυγισμό των χαλύβδινων σιδηροτροχιών σε όλο το δίκτυο.

«Όταν η Βρετανία απολαμβάνει ένα καλοκαιρινό κύμα καύσωνα, οι ράγες σε άμεση ηλιοφάνεια μπορεί να είναι έως και 20°C [36°F] θερμότεροι από τη θερμοκρασία του αέρα», εξήγησε.

«Επειδή οι ράγες είναι κατασκευασμένες από χάλυβα, διαστέλλονται καθώς θερμαίνονται και μπορούν να αρχίσουν να καμπυλώνουν. Αυτό είναι γνωστό ως "λυγισμός".

Το Network Rail αποκάλυψε πώς οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν στρέβλωση των χαλύβδινων σιδηροτροχιών σε όλο το δίκτυο

Τα εναέρια καλώδια μπορεί επίσης να υπερθερμανθούν

Ένα άλλο ζήτημα για τα σιδηροδρομικά δίκτυα εν μέσω καύσωνα είναι ο κίνδυνος υπερθέρμανσης των εναέριων καλωδίων.

Τα εναέρια καλώδια δίνουν ισχύ στα τρένα μεταφέροντας ηλεκτρισμό μέσω του παντογράφου - μιας συσκευής τοποθετημένης στην οροφή του τρένου.

Κατά τη διάρκεια των καύσωνα, τα εναέρια καλώδια μπορεί να διαστέλλονται και να κρεμούν, με αποτέλεσμα ο παντογράφος του τρένου να μπλέκεται στα καλώδια και να απαιτεί επισκευές.

Ευτυχώς, πολλά από τα παλαιωμένα εναέρια καλώδια έχουν αντικατασταθεί με ένα σύστημα αυτόματης τάσης, παρόμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούνται στις ευρωπαϊκές χώρες με πιο τακτικό καύσωνα, όπως η Ιταλία.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές της Βρετανίας καλύπτουν περισσότερα από 20.000 μίλια και είναι κατασκευασμένες από χάλυβα.

Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μπορεί να λειτουργήσει όταν οι θερμοκρασίες τροχιάς φτάσουν τους 114°F (46°C), σύμφωνα με το Network Rail.

Αυτή είναι η ισοδύναμη με θερμοκρασία αέρα περίπου 86°F (30°C).

Ωστόσο, με τις θερμοκρασίες σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου να φτάσουν τους 41°C, θα μπορούσαμε να δούμε τμήματα των σιδηροτροχιών να αρχίζουν να λυγίζουν.

Το Network Rail χρησιμοποιεί συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης για να παρακολουθεί τις γραμμές του.

Όταν τα συστήματα εντοπίσουν ότι ένα τμήμα της γραμμής μπορεί να επεκτείνεται υπερβολικά και να κατευθύνεται προς μια πόρπη, το Network Rail εισάγει τοπικούς περιορισμούς ταχύτητας.

«Τα πιο αργά τρένα προκαλούν χαμηλότερες δυνάμεις στην τροχιά – αυτό μειώνει την πιθανότητα λυγισμού», εξήγησε.

Δυστυχώς, ακόμη και με μέτρα πρόληψης, οι ράγες μπορεί να λυγίσουν.

Όταν συμβεί αυτό, το δίκτυο αναγκάζεται να κλείσει τη γραμμή και να πραγματοποιήσει επισκευές πριν μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά τα τρένα.

«Αυτό μπορεί να διαταράξει τα ταξίδια γιατί συχνά πρέπει να περιμένουμε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του σιδηροδρόμου για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις βασικές επισκευές», πρόσθεσε.

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους τα δίκτυα αποτρέπουν την υπερθέρμανση των κομματιών είναι να τα βάφουμε λευκά. Αυτό διασφαλίζει ότι οι ράγες απορροφούν λιγότερη θερμότητα και διαστέλλονται λιγότερο, μειώνοντας τον κίνδυνο λυγισμού

dailymail.co.uk
sidirodromikanea.blogspot.com