Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Το χάος των λιμένων στην Ευρώπη κρατά τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στο όριο


Τα λιμάνια του Αμβούργου και του Bremerhaven εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν χάος μετά από συνεχείς απεργίες και ζητήματα υποδομής, προκαλώντας «καταστροφικές συνέπειες» σε φορείς όπως η METRANS. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα λιμάνια της Αδριατικής αντιμετώπισαν επίσης τεράστιους περιορισμούς κυκλοφορίας, τους οποίους ευτυχώς άρει ο Σλοβένος διαχειριστής υποδομής.

Νίκος Παπατόλιος


Παρά το γεγονός ότι τα πράγματα βελτιώνονται για τα λιμάνια του Κόπερ και της Τεργέστης, η κατάσταση στα λιμάνια της Βόρειας Γερμανίας δεν είναι παρόμοια. Για τον Κόπερ και την Τεργέστη το θέμα ήταν περίπλοκο αλλά με απλή λύση. Πριν από λίγες ημέρες, ο Σλοβένος διαχειριστής υποδομής ανακοίνωσε την απαγόρευση φόρτωσης φορτίου στην επικράτεια της χώρας λόγω υπερφόρτωσης.

Ως αποτέλεσμα, κανένα τρένο δεν μπορούσε να αποσταλεί από τα λιμάνια της Αδριατικής χρησιμοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σλοβενίας. Ωστόσο, αντιμέτωπος με την πιθανότητα πολλαπλών ακυρώσεων δρομολογίων και μαζικής συσσώρευσης αποστολών στη συνέχεια, ο Σλοβένος ΔΥ αντέστρεψε την απόφαση και επέτρεψε στις εταιρείες να στείλουν ξανά τρένα. Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να περιμένουν περισσότερες ακυρώσεις στη Γερμανία.

Δεκάδες τρένα ακυρώθηκαν

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα γερμανικά λιμάνια ταλαιπωρούνται εδώ και αρκετό καιρό. Τα κύρια προβλήματα προκύπτουν από έναν συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνουν απεργίες, δυσλειτουργίες υποδομής που προσαρμόζουν τρένα έξω από τις λιμενικές υποδομές και ακόμη και φυσικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες που κλείνουν τις σιδηροδρομικές γραμμές από και προς τα λιμάνια.

Ως αποτέλεσμα, τα λιμάνια του Αμβούργου και του Bremerhaven δεν κατάφεραν να αποφύγουν αυτό που έκαναν τα λιμάνια της Τεργέστης και του Κόπερ. «Λόγω της εντελώς υπερπλήρης υποδομής, η πρόσβαση στο λιμάνι του Αμβούργου είναι περιορισμένη. Η HPA και τα μεμονωμένα τερματικά θα διαπραγματευτούν την αποδοχή κάθε τρένου με τους φορείς εκμετάλλευσης», εξήγησε η METRANS, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος της όχλησης.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαθέτει 18 τρένα που περιμένουν στην ουρά για να μπουν στα λιμάνια του Αμβούργου και του Bremerhaven. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, αναγκάζεται να ακυρώσει ή να αναβάλει τουλάχιστον 18 ακόμη τρένα για να ελευθερώσει χωρητικότητα και εξοπλισμό για τα ήδη καθυστερημένα ή ακυρωμένα τρένα.

.railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com