Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ο καιρός στη Βρετανία κρυώνει αλλά το κλίμα απεργίας θερμαίνεται ξανά


Η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα απεργιών σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, ξεκινώντας αυτή την Τετάρτη με μια ολοκληρωτική διακοπή από το μεγαλύτερο συνδικάτο στον κλάδο, το RMT (Σιδηροδρομικές, Ναυτιλιακές και Μεταφορές). Το σωματείο οδηγών ASLEF θα αναλάβει δράση σε διάφορες εταιρείες εκμετάλλευσης επιβατών στην Αγγλία.

Νίκος Παπατόλιος


Οι συνομιλίες έχουν σταματήσει μεταξύ της υπηρεσίας υποδομής Network Rail και των συνδικάτων, με το RMT να δεσμεύει τα 40.000 μέλη του σε εικοσιτετράωρη διακοπή στις 27 Ιουλίου - αυτή την Τετάρτη. Με εθνικά σημαντικά γεγονότα τις επόμενες επτά ημέρες, ήδη, οι φορείς εκμετάλλευσης προετοιμάζονται για μια εβδομάδα διακοπής. Περαιτέρω ενέργειες υποβάλλονται για τις αρχές Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν βελτιωμένες προσφορές

«Η απεργία θα λάβει χώρα όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο Mick Lynch, γενικός γραμματέας του RMT. Συνέχισε αναφέροντας κινήσεις, όπως λέει ότι εξόργισε τα μέλη του. «Η Network Rail δεν έχει κάνει καμία βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη προσφορά αμοιβής της και οι εταιρείες [εκμετάλλευσης] του τρένου δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα νέο. «[Η Network Rail απείλησε] να επιβάλει υποχρεωτικές απολύσεις και μη ασφαλείς περικοπές 50 τοις εκατό στις εργασίες συντήρησης, εάν δεν αποσύρουμε την προγραμματισμένη απεργία μας. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την ανάμειξή της σε αυτή τη διαμάχη, ώστε οι εργοδότες των σιδηροδρόμων να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τις διαπραγματεύσεις μαζί μας».

Αυτοτραυματισμός λέει η κυβέρνηση

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο δεν μένει πίσω, αλλά έχει διαψεύσει, με απαράμιλλη κριτική στα συνδικάτα ότι αγνοούν έναν κόσμο που αλλάζει. «Αυτές οι απεργίες δεν είναι μόνο μια προσπάθεια εκτροχιασμού των μεταρρυθμίσεων που είναι κρίσιμες για το μέλλον του δικτύου, είναι επίσης μια απίστευτη πράξη αυτοτραυματισμού από την ηγεσία του συνδικάτου», δήλωσε ο Grant Shapps, ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. «Σε αντίθεση με τα τελευταία 25 χρόνια, όταν η αυξανόμενη ζήτηση θεωρούνταν δεδομένη, σήμερα ο σιδηρόδρομος βρίσκεται σε έναν αγώνα [για την προστασία]».

Υποστηρίζοντας ότι με δράση, η κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο για να εισαγάγει νέα νομοθεσία. Εφαρμόζεται τώρα ένας νέος νόμος που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τη βιομηχανική δράση να καλύψουν τα κενά προσωπικού με τους εργαζόμενους σε πρακτορεία. «Ενώ οι απεργίες των σιδηροδρόμων αυτής της εβδομάδας θα έρθουν πολύ νωρίς για να επωφεληθούν από αυτή τη νομοθεσία, είναι ένα σημαντικό ορόσημο που αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ελαχιστοποιήσει τη δύναμη των αφεντικών των συνδικάτων», είπε ο Σαπς. «Αυτή η ζωτική μεταρρύθμιση σημαίνει ότι τυχόν μελλοντικές απεργίες θα προκαλέσουν λιγότερη αναστάτωση και θα επιτρέψουν στους εργατικούς ανθρώπους να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή».

 Η απεργία η μόνη διαθέσιμη επιλογή

Αυτή η μαχητική κίνηση του Westminster δεν έχει κάνει τίποτα για να εκτρέψει το συνδικάτο μηχανοδηγών ASLEF , τα μέλη του οποίου θα αναλάβουν δράση το ερχόμενο Σάββατο. «Έχουμε αναγκαστεί σε αυτή τη θέση από τις εταιρείες τρένων, που καθοδηγούνται από την κυβέρνηση των Τόρις», είπε ο γενικός γραμματέας τους Mick Whelan. «Οι οδηγοί στις εταιρείες όπου απεργούμε είχαν πραγματική περικοπή μισθών τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτές οι εταιρείες δεν μας προσφέρουν τίποτα, λέγοντας ότι τα χέρια τους έχουν δεθεί από την κυβέρνηση. Λέγεται στα [μέλη] να κάνουν περικοπή μισθών με πραγματικούς όρους. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Η απεργία είναι, πλέον, η μόνη διαθέσιμη επιλογή».
Σε απεργιακή στάση.  (Εικόνα ASLEF)

Οι προετοιμασίες των χειριστών για τις αποχωρήσεις την Τετάρτη και το Σάββατο πιθανότατα θα επηρεάσουν και τους δύο ημιτελικούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γυναικών, με αγώνες στο Σέφιλντ το βράδυ της Τρίτης και στον Μίλτον Κέινς το Σάββατο. Η τελετή έναρξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας στο Μπέρμιγχαμ είναι την Πέμπτη και η σεζόν του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Σκωτίας ξεκινά το Σάββατο, η οποία είναι επίσης η πρώτη ημέρα του sold-out ποπ φεστιβάλ Kendal Calling στην περιοχή Lake District.

Περιχαρακωμένος, ανοιχτός πόλεμος

Το Network Rail λέει ότι μόνο μία στις πέντε υπηρεσίες θα εκτελούνται αυτήν την Τετάρτη. Αν αυτό δεν είναι αρκετά ζοφερό, υπάρχουν περισσότερα γκρίζα σύννεφα στον καλοκαιρινό ορίζοντα. Το RMT έχει ήδη προγραμματίσει περαιτέρω απεργίες στις 18 και 20 Αυγούστου. Το σωματείο υποστήριξης του προσωπικού, το TSSA ψηφίζει μέλη για δράση. «Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων διατήρησαν τις ζωτικές μας υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών σε λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο Manuel Cortes, γενικός γραμματέας της TSSA. «Αντιμετωπίζουν αβέβαιη εργασιακή ασφάλεια και βλέπουν τους μισθούς να μειώνονται πίσω από το αυξανόμενο κόστος ζωής. Δεν μπορούμε να μείνουμε δίπλα και να το αφήσουμε να συμβεί».
Ο Υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Kwasi Kwarteng έχει σταθμίσει τις διαφωνίες για τους σιδηροδρόμους. Εικόνα από την Pippa Fowles / Νο 10 Downing Street

Μέχρι τότε, η νέα νομοθεσία της κυβέρνησης θα είναι ενεργή. «Υπό το πρίσμα της μαχητικής συνδικαλιστικής δράσης που απειλεί να ακινητοποιήσει ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες, κινηθήκαμε με ταχύτητα για να καταργήσουμε αυτούς τους επαχθείς περιορισμούς στυλ της δεκαετίας του 1970», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng, ο οποίος φαινόταν να έχει κάθε άλλο παρά συμφιλιωτική διάθεση. . «Οι επιχειρήσεις που εκτίθενται σε αναστάτωση που προκαλείται από την απεργία θα μπορούν να αξιοποιήσουν ειδικευμένους, έκτακτους εργάτες για να παρέχουν τις υπηρεσίες που επιτρέπουν στους έντιμους, εργατικούς ανθρώπους να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αυτά είναι καλά νέα για την κοινωνία και την οικονομία μας».

Αργά τη Δευτέρα (25 Ιουλίου) το συνδικάτο TSSA προσέθεσε στο κάλεσμα απεργίας αποσύροντας τα μέλη του για κινητοποιήσεις σε 11 εταιρείες εκμετάλλευσης επιβατικών τρένων. Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων σε ρόλους από εκδοτήρια εισιτηρίων έως διευθυντικά κέντρα θα λάβουν μέρος στη βιομηχανική δράση στις 18 και 20 Αυγούστου. Θα είναι απεργιακή δράση στο Avanti West Coast, c2c, East Midlands Railway, CrossCountry, Great Western Railway, LNER και Southeastern και «δράση εκτός απεργίας» στα West Midlands Trains, Northern, Greater Anglia, TransPennine Express και Southeastern.

Η τελευταία φορά που μια κυβέρνηση των Συντηρητικών (Τόρις) βρισκόταν σε τόσο ανοιχτό πόλεμο με το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν τη δεκαετία του 1980. Η απεργία των ανθρακωρύχων διήρκεσε για περισσότερο από ένα χρόνο και έφερε εκτεταμένη δυστυχία στη χώρα. Υπάρχει ένα κλίμα ιστορικής απόγνωσης που κρέμεται πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις τώρα. Στο τέλος αυτής της διαμάχης, υπήρχε ακόμα μια κυβέρνηση των Τόρις… και, τελικά, δεν υπήρχαν ορυχεία.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com