Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Πώς θα εφαρμοσθούν τα νέα όρια συνταξιοδότησης για το δημόσιο

Με δύο ταχύτητες θα εφαρμοσθεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε σχέση με τα όρια συνταξιοδότησης στο δημόσιο.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Κύκλοι του e-ΕΦΚΑ επιβεβαίωνουν στο Capital.gr πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση είναι εκείνο που προβλέπει να έλθει υπουργική απόφαση με την οποία θα προβλέπεται διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένα όρια σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη ισχύος της αναμενόμενης διάταξης. Σε ό,τι αφορά, όμως, εκείνους οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την έναρξη ισχύος της αναμενόμενης διάταξης, θα επιβληθούν τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται πως με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καταργείται το δικαίωμα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους και αποδέχεται τα 62 έτη ως βάση αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται πως στο "φόντο” αυτής της υπόθεσης βρίσκεται η διάσταση απόψεων μεταξύ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να βγουν στη σύνταξη με βάση τα μεταβατικά όρια από 55 έως 62 ετών.

Επιστολή ΑΔΕΔΥ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΑΔΕΔΥ χθες έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνο Τσακλόγλου, η οποία αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου "υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία ανατρέπονται πλήρως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1η/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων, δεν θα μεταβαλλόταν”.

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ επισημαίνεται πως τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν άλλαξαν με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 και παρέμειναν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν.3865/2010. Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν:

* Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.

* Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

* Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, δημοσιεύματα κάνουν αναφορά σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα ηλικιακά όρια των μειωμένων συντάξεων. Με τη γνωμοδότηση, που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η κατάργηση των προαναφερόμενων ηλικιακών ορίων (55, 56, 58, 60) για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τον κ. Τσακλόγλου:

- Να μην κάνει αποδεκτή τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, ως έχει το δικαίωμα, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο, το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.

- Να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν στις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά.

capital.gr
sidirodromikanea.blogspot.com