Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

«Η ανάπτυξη του ERTMS έχει κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο»


Η ενσωματωμένη εγκατάσταση του ETCS έχει καθυστερήσει, επειδή οι φορείς εκμετάλλευσης έχουν ελάχιστα κίνητρα να επενδύσουν στο σύστημα όταν μπορούν ακόμα να λειτουργούν σε συστήματα κατηγορίας Β, λέει ο Marcin Wojcik, υπεύθυνος πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη RailTech Europe. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας φαύλος κύκλος που φρενάρει τόσο τις εγκαταστάσεις επί του οχήματος όσο και τις παρατρόχιες εγκαταστάσεις.

Της Esther Geerts


Ένα σχέδιο εγκατάστασης ERTMS εκπονήθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τρέχουσα προοπτική για το μεσοπρόθεσμο, έως το 2030, είναι ότι το 14 τοις εκατό του δικτύου θα είναι εξοπλισμένο και το 41 τοις εκατό, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που έχουν γίνει τώρα. «Είμαστε κοντά στο σημείο καμπής. Ελπίζω μέχρι το 2025, τουλάχιστον οι μισοί θα είναι σε σύμβαση ή λειτουργία», δήλωσε ο Wojcik, μιλώντας στο συνέδριο Digital Railway στο RailTech Europe 2022.

«Πιθανότατα θα χάσουμε την προθεσμία του 2030, αλλά περισσότερα κράτη μέλη επενδύουν τώρα στο ERTMS. Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, ορισμένα κράτη μέλη δεν ήταν πεπεισμένα γι' αυτό, αλλά τώρα όλοι συμμετέχουν».

Ο παλιός στόλος είναι μια «τεράστια ευκαιρία»

Προτεραιότητα δίνεται στους διαδρόμους του πυρήνα του δικτύου ΔΕΔ-Μ στην Ευρώπη, που έχει περισσότερα από 120.000 χιλιόμετρα. Δεδομένων των εθνικών σχεδίων, το 2040, μόνο το 20 τοις εκατό των ΔΕΔ-Μ θα εξακολουθούν να χρειάζονται συστήματα κατηγορίας Β επί του σκάφους για να λειτουργήσουν. «Προχωρούμε περισσότερο από τα νησιά σε συμπαγή δίκτυα. Η ανάπτυξη παρατρόχιας είναι σημαντική και η πιο δαπανηρή, αλλά δεν αρκεί. Όταν ρωτάμε τους διαχειριστές υποδομής πόσοι χρησιμοποιούν το εγκατεστημένο ETCS, μερικές φορές η απάντηση είναι καμία επειδή δεν υπάρχει τροχαίο υλικό.»

«Υπολογίσαμε ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 41.000 οχήματα στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, μόνο 7.000 οχήματα λειτουργούν με ETCS». Με όλες τις δημόσιες παραγγελίες, επιπλέον 9.000 θα αναπτυχθούν το 2030, κυρίως μετασκευασμένες αλλά και εν μέρει ανανεώσεις στόλου. «Ο στόλος είναι πολύ παλιός στην Ευρώπη. Το 90 τοις εκατό είναι άνω των 40 και ακόμη και 50 ετών. Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία να αντικαταστήσουμε το τροχαίο υλικό και να το κάνουμε ψηφιακό και πράσινο με υδρογόνο, για παράδειγμα.»

Υπάρχει επίσης μια τεράστια πρόκληση για τους μικρότερους φορείς εκμετάλλευσης εμπορευμάτων, καθώς δεν υπάρχει επιχειρηματική περίπτωση να εξοπλίσουν τα οχήματά τους με ETCS. «Βρίσκονται υπό πολύ σκληρό ανταγωνισμό από τον τομέα των οδών».

ETCS σε όλο το νέο τροχαίο υλικό

Για να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες και για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις παρατρόχιες εγκαταστάσεις, όλο το νέο τροχαίο υλικό πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ETCS. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν ισχύει ακόμη. «Η πλειονότητα του νέου τροχαίου υλικού δεν είναι εξοπλισμένο με ERTMS, καθώς θα πρέπει να εξοπλιστεί εκ των υστέρων, κάτι που είναι δαπανηρό. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Εξήγησε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δεν έχουν πολλά κίνητρα να επενδύσουν επειδή μπορούν ακόμα να λειτουργούν με την κατηγορία Β. «Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος επειδή οι διαχειριστές υποδομής θα είναι πιο αργοί με τις παρατρόχιες εγκαταστάσεις επειδή δεν υπάρχουν χρήστες με οχήματα ETCS. Και όταν μόνο ένας μικρός αριθμός διαδρομών είναι εξοπλισμένος με παρατρόχιο ETCS και οι φορείς εκμετάλλευσης εξακολουθούν να μπορούν να εκτελούν τρένα με συστήματα κατηγορίας Β, δεν έχουν ελάχιστο λόγο να αναβαθμίσουν τα οχήματά τους. Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει. Ο παροπλισμός συστημάτων κατηγορίας Β είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και δεν έχει νόημα να διατηρούνται δύο συστήματα για δεκαετίες, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη μέλη».

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com