Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

«Καταργούνται οριστικά και μεταφέρονται στη Λάρισα Τμήματα του ΟΣΕ Βόλου»

Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υποδομών - Μεταφορών
«Σε Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, στις 11.03.2020, για την τότε πρόταση της Διοίκησης τους ΟΣΕ να καταργηθούν το Δ Τμήμα στην Υπηρεσία Γραμμής και η Δ Επιθεώρηση από τον ΟΣΕ Βόλου και να μεταφερθούν διοικητικά στη Λάρισα είχα επισημάνει τον κίνδυνο υποβάθμισης του ΟΣΕ Βόλου.

 Παρ΄ όλα αυτά, σήμερα, καταργούνται οριστικά οι δύο σημαντικές Υπηρεσίες, υποβαθμίζοντας συνολικά τον τοπικό σιδηρόδρομο», ανέφερε, σε νέα παρέμβασή του, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι: «η Κυβέρνηση απαντά στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Μαγνησίας με κατάργηση σημαντικών Τμημάτων του ΟΣΕ Βόλου» και κάλεσε τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα, ώστε να ανατραπεί ο σχεδιασμός αυτός και να παραμείνουν οι σημαντικές Υπηρεσίες για τη λειτουργία του σιδηρόδρομου στο Βόλο.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, στις 30.05.2022, εγκρίθηκε ο νέος εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας του ΟΣΕ (ΦΕΚ 2623, τεύχος Β), σύμφωνα με τον οποίο οι εν λόγω δύο σημαντικές Υπηρεσίες του ΟΣΕ Μαγνησίας, καταργούνται οριστικά με τις αρμοδιότητές να εντάσσονται πλέον διοικητικά στη Λάρισα. Ο σχεδιασμός υποβάθμισης του σιδηρόδρομου του Βόλου, είχε ξεκινήσει την περίοδο 2010-2015 και ήταν κάτι το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε, καθώς το 2016, με απόφαση του τότε Υπουργού επαναλειτούργησαν οι Υπηρεσίες του ΟΣΕ στο Βόλο.
«Η κατάργηση των εν λόγω Τμημάτων διαταράσσει σημαντικά τη λειτουργία του σιδηροδρόμου Μαγνησίας, καθώς η γραμμή του Τμήματος Βόλου είναι επιφορτισμένη με την επισκευή των ζημιών στο δίκτυο Βόλου-Λάρισας, στο δίκτυο Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα και στο τρενάκι του Πηλίου. Το Τμήμα Επιθεώρησης περιλαμβάνει τους κλειδούχους και τους σταθμάρχες του σιδηροδρόμου Μαγνησίας, η καθημερινότητα των οποίων με την κατάργηση του Τμήματος και την ένταξή του στη Λάρισα, θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα», σημείωσε ο Βουλευτής.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών είχε ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια ανάκαμψης του σιδηρόδρομου της Μαγνησίας, επαναχάραξης της γραμμής του με κατάργηση της παράκαμψης του S από την περιοχή της Ν. Ιωνίας και αποτελεσματικής σύνδεσής του με λιμάνι Βόλου και ΒΙΠΕ.
«Η επαναφορά του παλαιότερου σχεδιασμού και η κατάργηση των Τμημάτων, απαξιώνει το σιδηρόδρομο της Μαγνησίας και εντείνει τη σιδηροδρομική απομόνωση της περιοχής, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια για τη συνολική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού της δικτύου», κατέληξε ο Βουλευτής, ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό ποια ανάγκη υπαγορεύει την κατάργηση Τμημάτων ζωτικής σημασίας από το σιδηρόδρομο της Μαγνησίας.

thessaliatv.gr
sidirodromikanea.blogspot.com