Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρόμων εδώ και τρεις δεκαετίες

Οι εργαζόμενοι σιδηροδρόμων της Βρετανίας έχουν ξεκινήσει τη μεγαλύτερη απεργία του δικτύου εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, καθώς μια κρίση κόστους ζωής που προκαλείται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό κινδυνεύει για ευρύτερη βιομηχανική δράση.

Οι τελευταίες συνομιλίες για την αποτροπή της απεργίας κατέρρευσαν τη Δευτέρα, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα από 50.000 μέλη του σιδηροδρομικού συνδικάτου RMT θα αποχωρήσουν για τρεις ημέρες αυτήν την εβδομάδα.

Ο γενικός γραμματέας της RMT, Μικ Λιντς, περιέγραψε ως «απαράδεκτες» προσφορές για μισθολογικές αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό τόσο από τους φορείς εκμετάλλευσης υπέργειων τρένων όσο και από το μετρό του Λονδίνου που εκτελεί το μετρό στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να ελαχιστοποιήσει την αναμενόμενη «μαζική αναστάτωση».

Ωστόσο, είπε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα: «Υπολογίζεται ότι περίπου το 20 τοις εκατό των προγραμματισμένων υπηρεσιών θα λειτουργούν, εστιασμένα σε βασικούς εργαζόμενους, κύρια κέντρα πληθυσμού και κρίσιμες εμπορευματικές διαδρομές».

Διαταραχή όλη την εβδομάδα

Οι απεργίες –– επίσης την Πέμπτη και το Σάββατο–– κινδυνεύουν να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση σε σημαντικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του μουσικού φεστιβάλ Glastonbury.

Τα σχολεία προειδοποιούν ότι χιλιάδες έφηβοι που δίνουν εθνικές εξετάσεις θα επηρεαστούν επίσης.

Οι απεργίες είναι η μεγαλύτερη διαμάχη στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας από το 1989, σύμφωνα με το RMT.

Οι σιδηροδρομικοί φορείς, ωστόσο, προειδοποιούν για αναστάτωση καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς οι γραμμές που δεν επηρεάζονται από την απεργία εξακολουθούν να πρέπει να περιορίζουν τις υπηρεσίες.

Τα μέλη του RMT στο μετρό του Λονδίνου πραγματοποιούν επιπλέον 24ωρη στάση του μετρό την Τρίτη.

Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι οι απεργίες είναι απαραίτητες καθώς οι μισθοί απέτυχαν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλό 40 ετών και πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Πηγή: AFP, .trtworld.com
sidirodromikanea.blogspot.com