Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

«Σαν δεύτερος στρατός»: Βασικός ο ρόλος των σιδηροδρόμων της Ουκρανίας στον καιρό του πολέμου

Βοήθησαν εκατομμύρια να τραπούν σε φυγή, έφεραν ξένους ηγέτες στο Κίεβο και μετέφεραν αμέτρητους μετρικούς τόνους αγαθών: για την Ουκρανία, τα τρένα έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, είπε ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων της.

«Μερικοί λένε ότι οι σιδηρόδρομοι ήταν σαν ένας δεύτερος στρατός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Oleksandr Kamyshin, επικεφαλής των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, έπρεπε να αντιδράσουμε γρήγορα, οπότε αυτό ακριβώς κάναμε».

Από τη στιγμή που η Ρωσία επιτέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, οι σιδηρόδρομοι ήταν απαραίτητοι για την ασφάλεια των ανθρώπων, είπε ο Kamyshin.
«Από την έναρξη του πολέμου, 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ανατολική και νότια Ουκρανία προς τα δυτικά και 600.000 άνθρωποι στα δυτικά προς γειτονικές χώρες», όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Μολδαβία, είπε.
Αλλά το δίκτυο βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδιστικών. Ο Kamyshin είπε ότι τον Απρίλιο, η Μόσχα στόχευε «συστηματικά» τη σιδηροδρομική υποδομή της Ουκρανίας, υποπτευόμενη ότι τα τρένα χρησιμοποιούνταν για να φέρουν δυτικά όπλα.
Αν και αρνήθηκε να πει εάν ο σιδηρόδρομος είχε παίξει κάποιο ρόλο στη μεταφορά τέτοιων όπλων, ο Kamyshin είπε ότι η υποδομή επισκευαζόταν συνεχώς ώστε τα τρένα να συνεχίσουν να κινούνται.
«Δεκάδες γέφυρες καταστράφηκαν, αλλά συνεχώς ανοικοδομούμε», είπε, δείχνοντας μια γέφυρα στο Irpin, ένα στρατηγικό προάστιο δυτικά του Κιέβου, η οποία «ξανοικοδομήθηκε σε 29 ημέρες» - μια δουλειά που κανονικά θα χρειαζόταν μήνες.
Θα χρειαστούν όμως χρόνια για να ανοικοδομηθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, με 23.000 χιλιόμετρα (14.300 μίλια) τροχιάς. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος δημόσιος εργοδότης της χώρας.

Σκοτώθηκαν 166 άτομα, τραυματίστηκαν 252

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι και οι 230.000 υπάλληλοί τους έχουν επαινεθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Τον Απρίλιο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χειροκρότησε την ανθεκτικότητα των «σιδερένιων ανθρώπων» του σιδηροδρόμου σε μια επίσκεψή του στο Κίεβο και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό των σιδηροδρόμων όταν επισκέφθηκε ένα μήνα αργότερα.
Για τον Kamyshin, έναν επιβλητικό 37χρονο με μαλλιά τραβηγμένα σε τούφα και ξυρισμένο στα πλάγια, «στυλ Βίκινγκ», η επιτυχία του οφείλεται στην απλοποίηση της λήψης αποφάσεων και στη μείωση της γραφειοκρατίας — «κάτι που αρχίσαμε να αλλάζουμε από την πρώτη στιγμή ημέρα», είπε.
Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι τον Αύγουστο του 2021, προώθησε μεταρρυθμίσεις στους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους - οι οποίοι πριν από τη σύγκρουση είχαν δεχτεί σφοδρή κριτική για το σοβιετικού τύπου σύστημα και τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Οι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα για τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Kamyshin είπε ότι 166 σκοτώθηκαν, 252 τραυματίστηκαν και πέντε κρατήθηκαν όμηροι.
Παρά την κατοχή εδαφών από τη Ρωσία στα νότια και ανατολικά της χώρας, περίπου το «90% του δικτύου» παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας, είπε.
Ακόμη και όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν περιοχές στην περιοχή του Κιέβου τον Μάρτιο, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι εξακολουθούσαν να ελέγχουν «έως και το 75% του δικτύου», πρόσθεσε.

Κατάρρευση εμπορευματικών μεταφορών

Οι εμπορευματικές μεταφορές, ωστόσο, έχουν καταρρεύσει και ο όγκος που μεταφέρθηκε μειώθηκε στο 40% περίπου του προπολεμικού ποσού.
Προηγουμένως, η Ουκρανία εξήγαγε 50-60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών ετησίως και «οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι μετέφεραν τους μισούς, μεταφέροντάς τα από όλη τη χώρα στα θαλάσσια λιμάνια της», είπε ο Kamyshin.
Τον περασμένο Νοέμβριο, περίπου 4,1 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς σε έναν μήνα ρεκόρ. Τώρα αυτός ο αριθμός είναι το ένα τέταρτο αυτού που ήταν, είπε ο Kamyshin.
Οι μεταφορές έχουν παραλύσει από τότε που η Ρωσία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, πνίγοντας τις εξαγωγές σιτηρών της.
Από τότε, το Κίεβο έπρεπε να βρει εναλλακτικές διαδρομές, κυρίως μέσω της Πολωνίας και της Γερμανίας — αλλά οι όγκοι είναι πολύ χαμηλότεροι και ευάλωτοι σε επιθέσεις.
Τον Απρίλιο, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν επανειλημμένα μια γέφυρα σε μια στρατηγική διαδρομή που συνδέει το νότιο λιμάνι της Οδησσού με τη Ρουμανία.

Σύνδεση υψηλής ταχύτητας Κίεβο-Βαρσοβία

Δεδομένων των μεγάλων οικονομικών απωλειών που υπέστησαν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι και της εκτεταμένης ζημιάς στο δίκτυό τους, θα χρειαστεί «πολλά χρήματα» για να ανακάμψει, είπε ο Kamyshin.
«Γι' αυτό περιμένουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», είπε, αναφερόμενος στο τεράστιο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένα από τα μακροπρόθεσμα έργα που έχει κατά νου ο Kamyshin είναι μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ Κίεβου και Βαρσοβίας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται ήδη υπό μελέτη σκοπιμότητας.
Οι Σιδηρόδρομοι της Ουκρανίας διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη νέα διαδρομή «Δρόμος του Μεταξιού» για τη μεταφορά φορτίου μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, αν και αυτό έχει σταματήσει εντελώς από τον πόλεμο.

Πριν από τη σύγκρουση, «η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων αυξανόταν συνεχώς», είπε ο Kamyshin.

«Θα ήμασταν ευτυχείς αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε κινεζικά προϊόντα πίσω στην Ευρώπη, αλλά χωρίς τη Ρωσία αυτή τη φορά», πρόσθεσε.

voanews.com
sidirodromikanea.blogspot.com