Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Συντάξεις: Οι αποφάσεις-πιλότος για τα αναδρομικά - Επιστροφές έως και 8.581 ευρώ


Συντάξεις: Νέες δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών από μειώσεις 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα κύριων και επικουρικών συνάξεων, και μάλιστα με ποσά που φτάνουν ως και 8.500 ευρώ, έρχονται στο φως και δείχνουν ότι παρά τις καθυστερήσεις στη δημοσίευση της κεντρικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα Πρωτοβάθμια Δικαστήρια (Πρωτοδικεία) έχουν βγάλει την ετυμηγορία τους και δικαιώνουν μαζικά τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι συνταξιούχοι.

Κώστας Κατίκος

Δικαιώνονται κατά εκατοντάδες οι συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία, ακόμη και από τον ΟΓΑ, για Δώρα που κόπηκαν από τη σύνταξη.

Σε εκκρεμείς δίκες είναι περίπου 350.000 με 400.000 συνταξιούχοι και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τις κερδίσουν, αλλά θα περιμένουν ίσως και μια 5ετία μέχρι να πάρουν τα αναδρομικά τους, διότι δεν είναι εφικτό να δικαστούν όλες μαζί οι υποθέσεις. Αν, όμως, βγει υπέρ τους και το ΣτΕ για τα ίδια αναδρομικά που διεκδικούν στα δικαστήρια, τότε δημιουργείται η νομολογιακή βάση για να κριθούν θετικά όλες οι δίκες που έχουν ως αντικείμενο διεκδικήσεων τα αναδρομικά του 11μήνου σε επικουρικές και Δώρα, χωρίς να χρειαστεί η πολύχρονη ταλαιπωρία. Επιπρόσθετα, η τελική απόφαση του ΣτΕ θα λειτουργήσει και προς την κατεύθυνση της συνολικής νομοθετικής ρύθμισης για τα αναδρομικά από την κυβέρνηση.


Το γεγονός, όμως, ότι οι δικαστικές αποφάσεις πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι ίσως ανακοινωθεί και η απόφαση του ΣτΕ ως το τέλος Ιουλίου -που διακόπτουν τα δικαστήρια λόγω θέρους-, διαφορετικά αναμένεται από Σεπτέμβριο.

Πρόσφατα εκδόθηκαν η 4809 και 4813 αποφάσεις από το Μονομελές Πρωτοδικείο (31ο) Αθήνας και έχουν όλο το πακέτο των διεκδικούμενων αναδρομικών που υπολείπεται να πάρουν οι συνταξιούχοι, δηλαδή για τις επιστροφές μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 στις επικουρικές τους συντάξεις και για τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Για το λόγο αυτό, θεωρούνται ως αποφάσεις-πιλότος για όσα αναμένεται να αποφασιστούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για το ίδιο πακέτο αναδρομικών.

Οι συνταξιούχοι κέρδισαν να πάρουν αναδρομικά για τις αντισυνταγματικές περικοπές που είχαν στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στις επικουρικές τους συντάξεις και στα Δώρα κύριων και επικουρικών που έμειναν εκτός από τις πληρωμές που έγιναν για τις μειώσεις του ίδιου 11μήνου στις κύριες συντάξεις με το νόμο 4714/2020. Η διελκυστίνδα που εξελίσσεται στα δικαστήρια ξεκίνησε διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε εν συνόλω (δηλαδή για κύριες, επικουρικές και Δώρα) την αντισυνταγματικότητα των επίμαχων περικοπών, αλλά η κυβέρνηση, βασιζόμενη το 2020 σε νεότερη απόφαση του ΣτΕ (1439/2019) με την οποία ξεκαθαρίστηκε ότι τα επίμαχα αναδρομικά αφορούν στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, ερμήνευσε τις οδηγίες της απόφασης αυτής ως αφορούσες μόνον τα αναδρομικά κύριων συντάξεων, τα οποία και κατέβαλε με 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Για τα υπόλοιπα αναδρομικών σε επικουρικές και Δώρα παρέπεμψε τους συνταξιούχους στην κρίση των δικαστηρίων. Τα δικαστήρια, ερμηνεύοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών, δικαιώνουν τους συνταξιούχους και τους δίνουν τα αναδρομικά των παράνομων μειώσεων επικουρικών και Δώρων.

Με την πρώτη απόφαση (την 4809/2022) που αφορά διεκδικήσεις συνταξιούχων της ΑΤΕ για το διάστημα 2012-2016, το δικαστήριο, αφού περιόρισε τις διεκδικήσεις τους στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, υποχρεώνει το ΕΤΕΑΕΠ να καταβάλει αναδρομικά από 2.700 ευρώ ως και 7.854 ευρώ.

Με τη δεύτερη απόφαση (την 4813/2022) δικαιώνονται συνταξιούχοι της ΔΕΗ με αναδρομικά από μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα με ποσά φτάνουν ως και τις 8.581 ευρώ.

Οι δύο αποφάσεις εκδόθηκαν 12 και 15 Απριλίου 2022 και δημοσιοποιήθηκαν από τον δικηγόρο Λ. Αποστολίδη.

Σε άλλες δύο πρόσφατες αποφάσεις που δημοσίευσε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Α. Μητρόπουλος, δικαιώνεται συνταξιούχος του ΟΓΑ με αναδρομικά 800 ευρώ από Δώρα κύριας σύνταξης. Το ενδιαφέρον της εν λόγω απόφασης (1711/2022) από το 20ό Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είναι ότι για πρώτη ίσως φορά δικαιώνεται συνταξιούχος αγρότης με αναδρομικά, που σημαίνει πλέον ότι η επιστροφή των Δώρων αποκτά γενικό χαρακτήρα για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους της χώρας. Μάλιστα, ο αγρότης που κέρδισε τα Δώρα παίρνει αναπηρική σύνταξη.

Ενδιαφέρον έχει και η δεύτερη απόφαση (3394/2022) από το 4ο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς δικαιώνει 32 συνταξιούχους της Τραπέζης της Ελλάδος που στράφηκαν κατά του ασφαλιστικού οργανισμού της ΤτΕ, διεκδικώντας τόκους από τα αναδρομικά που πήραν για τις κύριες συντάξεις και για 10 εξ αυτών επιδικάζονται και αναδρομικά Δώρων 600 ευρώ.

eleftherostypos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com