Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Σιδηρόδρομος στον ουρανό: Ένα ταξίδι με το τρένο στην Κίνα, πραγματική εμπειρία ζωής

Σε υψόμετρο πάνω από τα 4.000 μέτρα - Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα των αρχών του 21ου αιώνα κόστους 4,2 δισ. δολαρίων
Όσοι αναζητούν τον ρομαντισμό του Θιβέτ θα βρουν στον σιδηρόδρομο Qinghai-Tibet ένα υποβλητικό ταξίδι που σας μεταφέρει σε έναν διαφορετικό κόσμο, μακριά από τις νέον επιγραφές και τους ουρανοξύστες της αστικής Κίνας. 

Το τρένο διασχίζει την ύπαιθρο και τα ψηλά βουνά του απομακρυσμένου Qinghai και του Θιβέτ, περνώντας από παγετώνες, κορυφές, λαμπερές αλμυρές λίμνες και γοητευτικά χωριά.
Για αιώνες, το απομακρυσμένο ορεινό οροπέδιο που είναι γνωστό ως «Η στέγη του κόσμου» το επισκέπτονταν μόνο οι πιο σκληροτράχηλοι ταξιδιώτες και εξερευνητές, αλλά η έναρξη λειτουργίας του αξιόλογου σιδηροδρόμου Qinghai-Tibet το 2006 δημιούργησε μια μόνιμη σύνδεση με το κινεζικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η διαδρομή των 1.955 χιλιομέτρων από το Ζινίνγκ στην κεντρική Κίνα έως τη Λάσα στο Θιβέτ, που μερικές φορές αποκαλείται «Σιδηρόδρομος προς τον Ουρανό», κατέχει το ρεκόρ της υψηλότερης σιδηροδρομικής διαδρομής στον κόσμο, καθώς φτάνει σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων.
Σιδηρόδρομος στον ουρανό: Ένα ταξίδι με το τρένο στην Κίνα, πραγματική εμπειρία ζωής

Ο σιδηρόδρομος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα των αρχών του 21ου αιώνα και η κατασκευή του κόστισε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προκλήσεις περιλάμβαναν την κατασκευή σε μια περιοχή μεγάλου υψομέτρου επιρρεπή σε σεισμούς, με παγωμένες θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και μόνιμο παγετό.

Τα μοναδικά βαγόνια υπό πίεση, σχεδιασμένα ειδικά για τη διαδρομή, βοηθούν τους ταξιδιώτες να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της ασθένειας του υψομέτρου που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον υψηλότερο σιδηρόδρομο του κόσμου.

Έξω από το τρένο, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στο εύθραυστο περιβάλλον του οροπεδίου, όπου τα γιακ βόσκουν σε λιβάδια που κυριαρχούνται από τα πανύψηλα χιονισμένα βουνά. Τα σημαντικότερα σημεία της ονειρικής αυτής διαδρομής περιλαμβάνουν το λιβάδι Qiangtang, το φυσικό καταφύγιο Kekexili, τη λίμνη Namtso και τα βουνά Tanggula στο υψηλότερο σημείο του ταξιδιού.

Απευθείας τρένα πηγαίνουν στη Λάσα από το Πεκίνο -την πόλη όπου ζουν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο- σε περίπου 40 ώρες και από τη Σαγκάη (47 ώρες), ενώ από το 2030, όταν ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Σιτσουάν-Τιμπέτ αξίας 47,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα ηλεκτρικά τρένα υψηλής ταχύτητας θα μειώσουν το ταξίδι των 1.629 χιλιομέτρων από την Τσενγκντού στη Λάσα από 48 ώρες σε μόλις 13 ώρες.

newsbeast.gr
sidirodromikanea.blogspot.com