Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Εκπτώσεις ευρωπαϊκών εισιτηρίων τρένου μισής τιμής συν τις καλύτερες σιδηροδρομικές κάρτες σε κάθε χώρα

Η Interrail μείωσε στο μισό το κόστος των απεριόριστων εισιτηρίων ταξιδιού. 
Όλοι στο τρένο! Η Interrail μείωσε στο μισό το κόστος των απεριόριστων εισιτηρίων ταξιδιού.
Η ειδική εκπτωτική έκπτωση - που ξεκίνησε για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Interrail - διαρκεί από σήμερα έως τις 23:59 την Τρίτη 10 Μαΐου.


Της  Charlotte Elton
Η συμφωνία ανοίγει χιλιάδες χιλιόμετρα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου , από τη βόρεια Σουηδία έως τα ηλιόλουστα ελληνικά νησιά.
«Μια μεγάλη γιορτή απαιτεί μια μεγάλη περιπέτεια», λέει η Interrail.
Πόσο θα κοστίζουν τα νέα πάσο;
Η τεράστια έκπτωση ισχύει για «παγκόσμιες κάρτες», που επιτρέπουν απεριόριστες μετακινήσεις για έναν, δύο ή τρεις μήνες στους εθνικούς σιδηροδρόμους 33 ευρωπαϊκών χωρών.
Τα πάσο που αγοράστηκαν κατά την πώληση μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή τους επόμενους 11 μήνες.
Το πάσο ενός μήνα κοστίζει 335 € με την προσφορά - λιγότερο από 13 € την ημέρα.
Ένα δίμηνο εισιτήριο είναι 366€, ενώ τρίμηνο 451€, δηλαδή λιγότερο από 7€ την ημέρα.
Τα εισιτήρια κοστίζουν ακόμη λιγότερο για άτομα ηλικίας 12 έως 27 ετών. Ένας μήνας κοστίζει 252 €, ενώ δύο και τρίμηνοι κοστίζουν 274 € και 339 € αντίστοιχα.
Ο Mark Smith, ο συγγραφέας πίσω από το δημοφιλές ιστολόγιο σιδηροδρομικών ταξιδιών «The Man in Seat 61» περιέγραψε την προσφορά ως «πολύ καλή για να χάσετε».

Ποια είναι η ελκυστικότητα των ταξιδιών με τρένο μεγάλων αποστάσεων;

Γενιές ταξιδιωτών έχουν χρησιμοποιήσει το πάσο Interrail για να εξερευνήσουν την Ευρώπη.
Καθώς οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα ταξίδια , ο σιδηρόδρομος είναι μια ολοένα και πιο ελκυστική επιλογή. Μεταξύ 2005 και 2018, οι πωλήσεις εισιτηρίων τρένων τριπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τα σιδηροδρομικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν 14 γραμμάρια εκπομπών CO2 ανά μίλι επιβατών. Τα αεροπορικά ταξίδια παράγουν 285 γραμμάρια ανά μίλι επιβατών .

Ποιες είναι οι καλύτερες εθνικές σιδηροδρομικές κάρτες;

Εάν επιμένετε σε μια χώρα στην ευρωπαϊκή σας περιπέτεια, αξίζει να ελέγξετε τα εθνικά πάσο.
Η Interrail προσφέρει «πάσο μιας χώρας». Οι επιβάτες σε αυτό το εισιτήριο μπορούν να κάνουν κράτηση για 3, 4, 6 ή 8 ημέρες ταξιδιού σε μια χώρα της επιλογής τους.
Ωστόσο, οι εθνικές σιδηροδρομικές εταιρείες έχουν τις δικές τους κάρτες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα δαπανηρά τέλη κράτησης θέσεων (έως 20 ευρώ) που μερικές φορές επιβάλλουν οι πάροχοι τρένων στους κατόχους καρτών Interrail.
Δυστυχώς, η Γαλλία δεν έχει εναλλακτικό πάσο ολόκληρης χώρας αντί για το πάσο Interrail. Αλλά άλλοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί το κάνουν, οπότε διαβάστε για όλες τις λεπτομέρειες.

Εθνική σιδηροδρομική κάρτα στην Ιταλία
Η Ρώμη είναι μια από τις πολλές πόλεις που μπορείτε να επισκεφτείτε με σιδηροδρομικό πάσο Canva / Xantana

Ο εθνικός πάροχος σιδηροδρόμων της Ιταλίας προσφέρει το δικό του σιδηροδρομικό πάσο - το "Trenitalia pass" - για οποιονδήποτε κατοικεί εκτός Ιταλίας.
Σε αντίθεση με την Interrail, καλύπτει μόνο τρένα υψηλής ταχύτητας, Intercity και τρένα Trenitalia. Τα περιφερειακά τρένα εξαιρούνται, αλλά αίρονται τα ακριβά τέλη κράτησης θέσεων.
Οι επιβάτες αγοράζουν συγκεκριμένο αριθμό ταξιδιών (3, 4, 7 ή 10 ταξίδια) σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Οι τιμές ξεκινούν από 129€.
Διατίθενται εκδόσεις για ηλικιωμένους και για νέους και έως δύο παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να προστεθούν δωρεάν σε ένα πάσο ενηλίκων.

Εθνική σιδηροδρομική κάρτα στη Γερμανία

Πηγαίνετε από το πάρτι στο Βερολίνο μέχρι την πεζοπορία στα βουνά της Βαυαρίας με ένα γερμανικό πάσο τρένων.
Οι μη Γερμανοί κάτοικοι μπορούν να αγοράσουν διάφορα διαδοχικά ή ημερήσια εισιτήρια, επιτρέποντας απεριόριστες μετακινήσεις με τρένα της Deutsche Bahn για καθορισμένες περιόδους εντός ενός μήνα. Τα τέλη κράτησης θέσεων είναι προαιρετικά στα περισσότερα γερμανικά τρένα.
Οι τιμές κυμαίνονται από 182 € έως 470 € και διατίθενται πάσο 3, 4, 5, 7, 10 και 15 ημερών.

Εθνική σιδηροδρομική κάρτα στην Ισπανία
Ο εθνικός πάροχος σιδηροδρόμων της Ισπανίας Renfe προσφέρει το δικό του πάσο Canva/ Mario Guti

Οι μη Ισπανοί κάτοικοι μπορούν να αγοράσουν το πάσο Renfe Ισπανίας . Οι ταξιδιώτες μπορούν να αγοράσουν είτε 4, 6, 8 ή 10 μεμονωμένες διαδρομές με τρένο οποιασδήποτε διάρκειας σε περίοδο ενός μήνα. Αυτά τα ταξίδια ισχύουν σε όλα τα τρένα μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων του Renfe. Το κόστος του πάσου καλύπτει όλες τις χρεώσεις κράτησης.
Σε αντίθεση με το πάσο Interrail, δεν προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια μιας ημέρας - αν αλλάξετε τρένο, αυτό θα μετρήσει ως δύο ταξίδια. Στην κάρτα interrail, εάν κάνετε κράτηση για μια μέρα ταξιδιού, μπορείτε να πάρετε όσα τρένα θέλετε.
Οι τιμές του Renfe κυμαίνονται από 180 έως 210 €.

Ταξιδιωτικές κάρτες στην Ελβετία

Οι τουρίστες στην Ελβετία μπορούν να αγοράσουν ένα Swiss Travel pass. Αυτό παρέχει απεριόριστες μετακινήσεις στο ελβετικό σιδηροδρομικό δίκτυο για συνεχή περίοδο 3 ημερών, 4 ημερών, 8 ημερών ή 15 ημερών.
Ένα ελβετικό πάσο Flexi προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις στο ελβετικό σιδηροδρομικό σύστημα είτε για 3, 4, 8 ή 15 ημέρες ταξιδιού με συνολική περίοδο ενός μήνα.
Οι τιμές κυμαίνονται από 232€ έως 439€ για εισιτήριο δεύτερης θέσης.

euronews.com
sidirodromikanea.blogspot.com