Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Μετρό: «Κλείδωσε» η επέκτασή του σε Γλυφάδα, Καλλιθέα, Πετρούπολη και ΠΥΡΚΑΛ

Για κάθε επέκταση θα πραγματοποιούνται και ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετώνΟι νέες επεκτάσεις του Μετρό προς Πετρούπολη, Γλυφάδα, Καλλιθέα και ΠΥΡΚΑΛ (Δάφνη)

12.12.2019, 18:00 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό έχουν πλέον δρομολογηθεί.

Το ΥΠΟΜΕ, με δική του απόφαση, καλεί την δικαιούχο να υποβάλει προς χρηματοδότηση μελέτες για τις τέσσερις μεγάλες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας.

Σύμφωνα με την απόφαση, αντικείμενο των έργων θα είναι διαγωνισμοί για τις μελέτες που αφορούν τις παρακάτω γραμμές:

-Προκαταρκτικές μελέτες για τον νέο κλάδο της γραμμής 1 Θησείο-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ/ Καλλιθέα).

-Προμελέτη για την επέκταση της γραμμής 4 στο τμήμα Ευαγγελισμός-ΠΥΡΚΑΛ-Δάφνη.

-Προκαταρκτικές μελέτης και προμελέτη για την επέκταση της γραμμής 2
Ελληνικό-Γλυφάδα.

-Προμελέτη για την δυτική επέκταση της γραμμής Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη.

Για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων μελετών απαιτούνται συνολικά 10.623.120.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι για κάθε επέκταση θα πραγματοποιούνται και ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν μόλις ενταχθεί η παραπάνω δράση στο ΕΣΠΑ 2021-2027 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών.

Με τις μελέτες αυτές θα ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική δημοπράτηση και υλοποίηση αυτών των έργων σε επόμενα ΕΣΠΑ (2027-2033).

Υπενθυμίζεται ότι για την επέκταση της γραμμής 4 Γουδή-Μαρούσι-Εθνική Οδός, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες.

Η συνέχεια των μελετών σε αυτή την επέκταση θα γίνει με κονδύλια που θα εξασφαλιστούν μελλοντικά από το ΕΣΠΑ.

Ποιες είναι οι νέες επεκτάσεις• Κλάδος Γραμμής 1 Θησείο-ΚΠΣΙΝ (Καλλιθέα)
Η νέα γραμμή θα έχει μήκος 5 χιλιόμετρα και θα είναι πλήρως υπογειοποιημένη. Θα ξεκινά από το σταθμό ΘΗΣΕΙΟ και στη συνέχεια οι σταθμοί που προβλέπεται να κατασκευαστούν είναι: Χαμοστέρνας, Πλατεία Δαβάκη, Λόφος Φιλαρέτου/Τζιτζιφιές και Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το κόστος εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ. Θα εξυπηρετεί καθημερινά 65.000 επιβάτες.

• Κλάδος Γραμμής 4 Ευαγγελισμός-Δάφνη
Αποτελεί μια νέα γραμμή, η οποία μπορεί να είναι τελικά η αρχή της 5ης γραμμής Μετρό της Αθήνας.

Η νέα γραμμή θα ξεκινά από τον σταθμό Ευαγγελισμό όπου θα τον μοιράζεται με τη γραμμή 4 και θα έχει μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα και τους σταθμούς ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ΒΥΡΩΝΑΣ, ΠΥΡΚΑΛ και πιθανόν και σύνδεση με το σταθμό ΔΑΦΝΗ. Το κόστος υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ.

• Επέκταση Γραμμής 2 Ελληνικό-Γλυφάδα
Είναι μια σημαντική επέκταση που θα καλύψει πλήρως τα νότια προάστια και τους εμπορικούς πόλους σε Ελληνικό και Γλυφάδα. Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν θα είναι οι ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ, Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ και θα έχει μήκος 4,4χλμ.

• Επέκταση Γραμμής 4 Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη
Πρόκειται για επέκταση μήκους 8χλμ με 6 νέους σταθμούς: ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΣ, ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΙΛΙΟΝ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Το κόστος της γραμμής υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ.

parapolitika.gr
sidirodromikanea.blogspot.com