Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Πάτρα: Μια πολιτεία από τρένα μέσα σε ένα δωμάτιο 24 τετραγωνικών! Εικόνες και βίντεο!


Έχει σε ένα δωμάτιο 24 τετραγωνικών στήσει την δική του πολιτεία, μια πολιτεία που κυρίαρχο ρόλο σε αυτή παίζουν τα τρένα και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Ο Νίκος Μπαλαφούτης ασχολήθηκε με τον μηχανοκίνητο μοντελισμό για πρώτη φορά το 2004 και αφορμή για αυτή την απόφαση ήταν ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Γερμανία.

«Ήταν Χριστούγεννα θυμάμαι και είχα σταθεί μπροστά από την βιτρίνα ενός μεγάλου πολυκαταστήματος που είχε φτιάξει ένα εντυπωσιακό διόραμα, με τρένα, γραμμές, δρόμους, σπίτια και πολλά άλλα.

Όταν το είδα αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ και εγώ με κάτι τέτοιο». Από τότε μέχρι σήμερα ο Νίκος Μπαλαφούτης έχει φτιάξει πέντε διοράματα, το καθένα εκ των οποίων του πήρε αρκετό χρόνο από την ζωή του και εξίσου πολλά χρήματα από την τσέπη του.

Μόνο στην Πάτρα: Μια πολιτεία από τρένα μέσα σε ένα δωμάτιο 24 τετραγωνικών!  (pics+vids)

Αυτό που θα συναντήσει κανείς στο διαμέρισμα, σε ένα δωμάτιο 24 τετραγωνικών, εκεί κοντά στην πλατεία Βουδ, είναι το πέμπτο του διόραμα.

Μια πολιτεία που αποτελείται από τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς, από διπλές γραμμές τρένων, από δρόμους,  πλατείες και από ένα αστικό περιβάλλον γενικότερα το οποίο συνθέτουν μία μεγάλη πόλη, μια δευτερεύουσα κωμόπολη, μια αγροτική – δασική περιοχή με το χωριό της και μια βιομηχανική ζώνη με το δικό της λιμάνι. 

Το κάθε κομμάτι από το σύνολο του διοράματος αποτελεί από μόνο του ένα ξεχωριστό διόραμα και από κοινού συνθέτουν την πολιτεία που εμπνεύστηκε μέσα από την φαντασία του και δημιούργησε στην πράξη μέσα από την τέχνη του, ο Νίκος Μπαλαφούτης.

«Όσο πιο λεπτομερή και λεπτεπίλεπτη είναι η δουλειά που γίνεται στο διόραμα, τόσο πιο εντυπωσιακή δείχνει προς τα έξω αφού πλησιάζει ολοένα και περισσότερο την πραγματικότητα» μας λέει. «Αυτός είναι και ο βασικός στόχος ενός ανθρώπου που ασχολείται με τον μηχανοκίνητο μοντελισμό.

Το δημιούργημα του να αγγίξει την πραγματικότητα. Για αυτό και ποτέ ένα διόραμα δεν θα πιάσει την τελειότητα.


Μόνο στην Πάτρα: Μια πολιτεία από τρένα μέσα σε ένα δωμάτιο 24 τετραγωνικών!  (pics+vids)

Μπορεί να την πλησιάσει και να δείχνει όσο πιο πραγματικό γίνεται, αλλά ποτέ δεν θα την φτάσει και αυτό είναι κάτι το συναρπαστικό για έναν δημιουργό που τον γοητεύει και του δίνει κίνητρα για να συνεχίσει.

Το περιθώριο και η δυναμική του να βελτιώνεται κάποιος συνεχώς για να πλησιάσει όσο γίνεται περισσότερο τον στόχο του, παρόλο που ξέρει ότι δεν θα τον φτάσει ποτέ».

Η πολιτεία που συναντάει κανείς στο δωμάτιο των 24 τετραγωνικών είναι έκτασης συνολικά 21 τετραγωνικών. Απομένουν μόλις τρία τετραγωνικά για να σταθεί κανείς σε αυτό.  

Ότι βλέπει κανείς εκεί μέσα, από τα τρένα, τους βράχους, τα σπίτια, τις γραμμές, τα δέντρα, είναι όλα φτιαγμένα στο χέρι. Ο ίδιος έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο διόραμα εδώ και περισσότερους από 30 μήνες, ενώ του πήρε πάνω από δύο μήνες για να το σχεδιάσει. 

Όπως μας λέει το έχει σχεδόν ολοκληρώσει και σε αυτή τη φάση προχωράει σε ορισμένες επιδιορθώσεις και τελειοποιήσεις της πολιτείας του.  «Όπως σου είπα και πριν σε ένα διόραμα πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».


OIL CARGO


Μόνο στην Πάτρα: Μια πολιτεία από τρένα μέσα σε ένα δωμάτιο 24 τετραγωνικών!  (pics+vids)

Την αγάπη του για τον μηχανοκίνητο μοντελισμό την κληρονόμησε μέσα από την αγάπη του για τα τρένα. Έχοντας μεγαλώσει στον Πειραιά, κοντά στο λιμάνι, έβλεπε τα τρένα να φέρουν τόνους από εμπορεύματα.

«Είναι μία ανάμνηση που μου έχει μείνει χαραγμένη από τα παιδικά μου χρόνια. Όταν μεγάλωσα πλέον μου άρεσε να ταξιδεύω με τρένο. Έχω πάει σε πολλά μέρη της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης με το τρένο, κυρίως στην Γερμανία και στην Αυστρία.

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που τους αρέσει να ταξιδεύουν με το τρένο. Μακάρι να έρθει σύντομα και στην Πάτρα το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο, θα είναι μία εξέλιξη για την πόλη από κάθε άποψη».

Πάντως, τα δικά του τα τρένα δεν σταματούν να πάνε και να έρχονται στην πολιτεία του, αφήνοντας με το στόμα ανοικτό τον επισκέπτη για το πόσο ρεαλιστική είναι η όλη δημιουργία του.

"Χρειάζεται μεγάλη επιμονή και υπομονή για να ασχοληθεί κανείς με τον μηχανοκίνητο μοντελισμό. Πρέπει επίσης να έχεις γνώσεις από διάφορες επιστήμες και τέχνες και γενικότερα να πιάνουν τα χέρια σου. Να μπορεί έτσι να υπολογίζει και να φτιάχνει, διαφορετικά δεν γίνεται".  


MODEL TRAINS HO : NIGHT CROSSING


Μόνο στην Πάτρα: Μια πολιτεία από τρένα μέσα σε ένα δωμάτιο 24 τετραγωνικών!  (pics+vids)

Μόνο από αυτό το διόραμα, το τελευταίο της μέχρι τώρα πορείας του στον μοντελισμό, έχει ξοδέψει κοντά στα 150.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι ατέλειωτες εργατοώρες για να το δημιουργήσει.

Τι είναι αυτό όμως που του προσφέρει αυτή του η ενασχόληση αλήθεια, είναι ένα ερώτημα που δεν μπορούσαμε να μην τη θέσουμε. 

Μας απάντησε λοιπόν. "Η μεγάλη ικανοποίηση για έναν άνθρωπο που ασχολείται με τον μοντελισμό και ειδικότερα με τον μηχανοκίνητο μοντελισμό, είναι να βλέπει ότι αυτό που έχει φανταστεί στο μυαλό του να γίνεται πράξη στην πραγματικότητα". 

Από την φαντασία στον ρεαλισμό και γιατί όχι μέσα από αυτή στην υπέρβαση της ίδιας της πραγματικότητας, φτιάχνοντας κόσμους τόσο κοντά σε μας, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά.

Κάτι που ο μοντελισμός μπορεί να προσφέρει αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι τεχνίτες, με φαντασία και γνώσεις, όπως ο Νίκος Μπαλαφούτης.


HO MODEL : STEAM LOK ORIENT EXPRESS ENTERS THE UNTERBRUECKEN Hbf


HO MODEL TRAIN DB 113 : REGIONAL ROUTE

Η διεύθυνση στο κανάλι του Νίκου Μπαλαφούτη για όσους ενδιαφέρονται να δουν ακόμα περισσότερα πράγματα από την δουλειά του είναι η εξής: https://youtube.com/channel/UC3AQu1_YBvSeS_yVgaaFCKw.



.patrasevents.gr

https://sidirodromikanea.blogspot.com/