Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Επτά από τις καλύτερες ευρωπαϊκές διαδρομές με νυχτερινό τρένο για το 2022 και μετά.


Istanbul Grand Suite στο Venice Simplon-Orient-Express.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ MARTIN SCOTT POWELL

Οι σιδηρόδρομοι της Ευρώπης φέρνουν επανάσταση από μια νέα γενιά κρεβατιών με βελούδινες καμπίνες, γρήγορο wi-fi και ακόμη και χειροποίητα κοκτέιλ. Ανακαλύψτε επτά από τις καλύτερες νέες διαδρομές για έναν αξέχαστο, βιώσιμο τρόπο εξερεύνησης της ηπείρου.

Η κραυγή για πιο φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια οδηγεί σε μια ευρωπαϊκή αναγέννηση του τρένου ύπνου. Αυτά τα επιχρυσωμένα ολονύχτια κάποτε διέσχισαν την ήπειρο, αλλά σχεδόν εξαφανίστηκαν με την αύξηση των φθηνών πτήσεων. Αυτό που απέμενε ήταν κυρίως πολυτελείς ατμομηχανές ή οικονομικές κουκέτες για ταξιδιώτες. Ωστόσο, μια σειρά νέων δρομολογίων - πολλά που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - σηματοδοτεί μια συναρπαστική νέα εποχή ολονύκτιας σιδηροδρομικών ταξιδιών, με κομψές καμπίνες και ψυχαγωγία εντός καμπίνας πλέον ισάξια για την πορεία, και εταιρείες πολυτελείας να ανανεώνουν επίσης την προσφορά τους. Η οδήγηση της ράγας με τα κόκκινα μάτια είναι συχνά πιο ειρηνική και βελτιωμένη, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να κοιμηθούν σε ένα κέντρο της πόλης και να ξυπνήσουν σε μια άλλη χωρίς μεγάλες ουρές στο αεροδρόμιο, όρια υγρών και χαμένες αποσκευές, ενώ εξοικονομούν κόστος για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

1. Άμστερνταμ προς Ζυρίχη

Η Nightjet , από την αυστριακή εταιρεία ÖBB, υπήρξε καταλύτης για την έκρηξη ύπνου από τότε που άρχισε να κυκλοφορεί νυχτερινές διαδρομές μετά την κυκλοφορία της το 2016. Νέο στο δίκτυό της είναι μια ολονύκτια διαδρομή 12 ωρών που συνδέει την Ολλανδία με την Ελβετία, μέσω Κολωνίας και Φρανκφούρτης στο Γερμανία. Το τρένο συνδέεται επίσης με το Eurostar στο Άμστερνταμ, ώστε όσοι ταξιδεύουν από το Λονδίνο να μπορούν να επιβιβαστούν και να χουχουλιάσουν νότια. Εκτός από τους οικονομικούς ναύλους, τα καταλύματα του Nightjet ποικίλλουν, καθώς εκτείνονται σε καρότσες και κουκέτες τεσσάρων θέσεων έως ιδιωτικές καμπίνες υπνοδωματίων με ιδιωτικό μπάνιο με βιεννέζικο πρωινό. Τιμές Couchette από 59,90 € (50 £).

2. Παρίσι προς Ρώμη

Πήγαινε στην αγκαλιά της πολυτέλειας σε αυτή τη νέα διαδρομή μεταξύ δύο από τις πιο κομψές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Μετά την επέκταση του Venice Simplon-Orient-Express τα τελευταία δύο χρόνια, ο Belmond ξεκίνησε ξανά τη διαδρομή του τρένου στη Ρώμη αυτόν τον Απρίλιο μετά από 14 χρόνια παύσης. Οι επισκέπτες μπορούν να επιβιβαστούν σε περίτεχνα ανακαινισμένα βαγόνια της δεκαετίας του 1920 για ένα ποτήρι σαμπάνια προτού απολαύσουν ένα δείπνο τεσσάρων πιάτων με σανίδα τυριού, καφέ και πτι φουρ. Το αυτοκίνητο του μπαρ είναι ο επόμενος σταθμός για τσιμπήματα και μελωδίες στο Baby Grand πριν τον ύπνο. Οι ιδιωτικές καμπίνες με την υπηρεσία διαχείρισης κυμαίνονται από ένα δίδυμο με ξύλινη επένδυση με κουκέτα που έχει μετατραπεί σε δείπνο έως μια ανακτορική Grand Σουίτα. Δίκλινη καμπίνα από 3.353 £.

3. Στοκχόλμη προς Αμβούργο

Η Σουηδία θα νιώσει ακόμη πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα με το SJ's SJ's που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Από τον Σεπτέμβριο, το SJ EuroNight θα είναι το πρώτο καθημερινό νυχτερινό τρένο όλο το χρόνο μεταξύ της Σουηδίας και της υπόλοιπης ηπείρου. Αναχωρώντας από την κομψή Στοκχόλμη γύρω στις 5.30 μ.μ., το τρένο θα διασχίσει το Μάλμε, την Κοπεγχάγη και την Οντένσε πριν φτάσει το επόμενο πρωί στο Αμβούργο, μια πόλη-λιμάνι που διασχίζεται από κανάλια και τροφοδοτείται από πολυσύχναστα καφέ. Είναι επίσης μια βιώσιμη διαδρομή: ο ύπνος θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Σουηδία. Επιλέξτε ανάμεσα σε καρότσες, κουζέτες με έξι κρεβάτια ή άνετα υπνοδωμάτια με ντους. Στρώμα δεύτερης θέσης από 79,90 € (67,30 £).

4. Γκρατς προς Βαρσοβία

Αυτό το καλοκαίρι, η υπάρχουσα υπηρεσία Nightjet Βιέννης-Βαρσοβίας θα επεκταθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, που βρίσκεται στις παρυφές των Άλπεων. Αφιερώστε χρόνο εξερευνώντας τους θησαυρούς του. Ανεβείτε στον δασωμένο λόφο Schlossberg για θέα στις κατακόκκινες στέγες της πόλης και εξερευνήστε τον ιλιγγιώδη συνδυασμό μεσαιωνικής, μπαρόκ και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Αναχωρώντας από το Γκρατς περίπου την ώρα του δείπνου, το τρένο θα καλέσει την Οστράβα στην Τσεχία και μετά την Κρακοβία πριν φτάσει στην πολωνική πρωτεύουσα πριν από τις 9 π.μ. Οι βιώσιμοι ταξιδιώτες μπορούν να είναι ήσυχοι, καθώς όλα τα Nightjet τρέχουν σε ηλεκτρικές γραμμές και χρησιμοποιούν 100% πράσινη ενέργεια στην Αυστρία. Τρίκλινο κρεβάτι από 64,90 € (55 £) το καθένα.
Το Venice Simplon-Orient-Express διέρχεται από το πέρασμα Brenner, Αυστρία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ DAVID NOTON PHOTOGRAPHY

5. Ρώμη προς Κωνσταντινούπολη

Το Orient Express έχει απολαύσει μια μακρά πολυτελή κληρονομιά από τότε που μοιράστηκε σε όλη την Ευρώπη από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη το 1883. Σε μια δολοφονικά συναρπαστική επιστροφή, ο κοιμώμενος επιστρέφει στην Ιταλία το 2023 με μια συλλογή από διαδρομές La Dolce Vita, που διασταυρώνουν 14 ιταλικές περιοχές. Δύο διαδρομές θα εκτείνονται πέρα ​​από τα σύνορα προς το Παρίσι και το Σπλιτ στην Κροατία, αλλά ίσως η πιο δελεαστική είναι η διαδρομή προς την Κωνσταντινούπολη. Αυτό περιλαμβάνει ένα επικό χερσαίο ταξίδι σε ιστορικά ιταλικά βαγόνια πιτσιλισμένα σε μια φωτεινή ρετρό παλέτα. από τη Ρώμη, το τρένο θα σταματήσει στη Βενετία πριν ακολουθήσει την ιστορική σιδηροδρομική διαδρομή προς την απαράμιλλη τουρκική πόλη. Μετά από ένα κρεβάτι στη Ρώμη; Το πρώτο Orient Express Hotel πρόκειται να ανοίξει το 2024 σε ένα παλάτι του 17ου αιώνα. Ναύλοι TBC.
6. Βρυξέλλες προς Πράγα

Όλοι επιβαίνοντες — ένα νέο τρένο φεύγει από το σταθμό φέτος. Ο European Sleeper είναι ένας ολλανδοβελγικός συνεταιρισμός που ξεκινά το πρώτο του δρομολόγιο αυτό το καλοκαίρι, το οποίο θα συνδέει τις Βρυξέλλες με την Πράγα τρεις φορές την εβδομάδα. Μετά την αναχώρηση από το Βέλγιο το βράδυ, το διανυκτέρευση θα διασχίσει το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και τη Δρέσδη και θα φτάσει 15 ώρες αργότερα στο αρχιτεκτονικό κέντρο της Πράγας γύρω στις 10.30 π.μ. — αφήνοντας άφθονο χρόνο για ένα μεσημεριανό Pilsner. Ένα εισιτήριο (οι ναύλοι θα ανακοινωθούν) θα περιλαμβάνει πρωινό, wi-fi και ξαπλώστρο κρεβάτι. Η εταιρεία έχει φιλοδοξίες να εισάγει ένα νέο νυχτερινό τρένο από την Ολλανδία κάθε χρόνο, με τη Βαρσοβία στις κάρτες για το 2023.

7. Παρίσι στη Νότια Ευρώπη

Η γαλλική νεοσύστατη εταιρεία Midnight Trains επαναπροσδιορίζει την εμπειρία του τρένου ολονύκτια. Αυτό το προσιτό «hotel on rail» πρόκειται να είναι μια επαναστατική διαδρομή όταν κυκλοφορήσει το 2024. ξεχάστε τις κουκέτες με αγνώστους — οι ταξιδιώτες θα έχουν ιδιωτικές θήκες σε μονόκλινα, διπλά ή τετράκλινα για να τις μοιραστούν με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Όλα περιλαμβάνουν ιδιωτικό μπάνιο, άνετα κλινοσκεπάσματα και ταινίες κατά παραγγελία. Επιλέξτε την υπηρεσία δωματίου ή πηγαίνετε στο μπαρ και το εστιατόριο για εποχικά πιάτα, craft μπίρες και κοκτέιλ. Οι προβλεπόμενοι αρχικοί προορισμοί από το κέντρο της εταιρείας στο Παρίσι περιλαμβάνουν την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες θα ξεκινήσουν τα φιλόδοξα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός δικτύου που θα συνδέει τη γαλλική πρωτεύουσα με δώδεκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2030.

nationalgeographic.co.uk
sidirodromikanea.blogspot.com