Τρίτη 26 Απριλίου 2022

«Ψάξτε για άλλες διαδρομές, το Καζακστάν κινδυνεύει επίσης με κυρώσεις»


Το Καζακστάν μπορεί να θεωρηθεί ως η χώρα που συνδέει την Ευρώπη και την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Το Καζακστάν μπορεί επίσης να υπόκειται σε κυρώσεις, είναι η ανησυχία των υπαλλήλων logistics του Καζακστάν. Αυτό θα δημιουργούσε πρόσθετες προκλήσεις για την ευρασιατική κοινότητα.

Majorie van Leijen


Το Καζακστάν είναι η μεσαία χώρα ανεξάρτητα από τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Στην παραδοσιακή βόρεια διαδρομή είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Κίνας και Λευκορωσίας, αλλά και στον Μεσαίο Διάδρομο, είναι η χώρα που πρέπει να περάσετε για να φτάσετε στην Κασπία Θάλασσα. Το φορτίο που δεν μπορεί να διέλθει από τη Ρωσία επιλέγει αυτό το πέρασμα και η διαδρομή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.

Ανησυχία για κυρώσεις

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι το Καζακστάν περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα κυρώσεων. Αυτό προκύπτει από συζήτηση στο κοινοβούλιο του ΗΒ στις 28 Φεβρουαρίου. Η βουλευτής Margareth Hodge έθεσε το ερώτημα εάν «δικαιοδοσίες όπως το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε κυρώσεις, δεδομένου ότι είναι επίσης συνένοχοι και υποστηρίζουν τον Πούτιν στις προσπάθειές του».
Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss απάντησε ότι θα εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει επίσης τη Λευκορωσία για την υποστήριξή της στη Ρωσία.

Στο ίδιο σωματείο

Ο Norlan Bagibayev, επαγγελματίας εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιαστικής αλυσίδας στο Καζακστάν το αποκαλεί «υψηλό δυνητικό κίνδυνο κυρώσεων για το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν. «Οι κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία μας δίδαξαν ότι η διεθνής επιμελητεία είναι πάντα μέρος της γεωπολιτικής», έγραψε στο Linkedin. «Λάβετε υπόψη ότι το Καζακστάν βρίσκεται στην ίδια οικονομική και στρατιωτική ένωση με τη Ρωσία».

Η συζήτηση τράβηξε την προσοχή και των αξιωματούχων της χώρας. Σε συνέντευξή του στο Euractiv, ο Τιμούρ Σουλεϊμένοφ, ο πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του προέδρου του Καζακστάν τόνισε την προθυμία του να παραμείνει ανοιχτός στο εμπόριο με όλα τα έθνη.
«Αν και είμαστε μέρος της Οικονομικής Ένωσης με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες χώρες, είμαστε επίσης μέρος της διεθνούς κοινότητας. Ως εκ τούτου, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι οι δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ να εφαρμοστούν στο Καζακστάν».
«Ναι, θα συνεχίσουμε τις συναλλαγές με τη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Ρωσία και να προσελκύουμε επενδύσεις για τη Ρωσία: δεν υπάρχει τρόπος για την οικονομία μας να το κάνει διαφορετικά. Αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ελέγξουμε τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ελέγξουμε οποιαδήποτε επένδυση από πρόσωπο ή οντότητα υπό κυρώσεις στο Καζακστάν, και αυτό είναι κάτι που θέλαμε να μεταφέρουμε ανοιχτά στους Ευρωπαίους», είπε ο αξιωματούχος.

Αναζήτηση για άλλες διαδρομές

Αν και αυτές οι δηλώσεις έγιναν στα τέλη Μαρτίου, δεν παρηγόρησε τον Μπαγκιμπάγιεφ. «Προειδοποιεί» τακτικά τους ομολόγους του σε όλο τον κόσμο να λαμβάνουν υπόψη αυτούς τους κινδύνους, όχι στην τελευταία θέση, επειδή η χωρητικότητα στη διαδρομή είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη. «Η διακίνηση έχει ακόμα ελεύθερη χωρητικότητα, αλλά σε μερικούς μήνες θα εξαντληθεί τελείως.
«Συνιστώ ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές διαδρομές για κάποιο μέρος του φορτίου σας μέσω Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Ιράν για καλή διαχείριση κινδύνου», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Καλύτερα να αποθηκεύουμε τα αυγά σε διαφορετικά καλάθια σήμερα».

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com